Ketahui Sifat-sifat Kekitaan dan Cara Mengembangkannya

Adakah anda seorang yang ambivert? Boleh jadi. Walaupun jarang didengar, jenis keperibadian ini dianggap lebih dominan daripada introvert dan ekstrovert. Apakah ciri-ciri ambivert? Lihat ulasan berikut.

Ambivert adalah jenis keperibadian yang merupakan gabungan keperibadian introvert dan ekstrovert. Orang dengan keperibadian ambivert cenderung lebih fleksibel dalam menangani pelbagai situasi.

Seorang ambivert biasanya akan senang berada dalam situasi sosial, seperti orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert. Namun, sebaliknya, orang yang mempunyai keperibadian ambivert juga memerlukan masa untuk diri mereka sendiri, seperti seorang introvert.

Ciri-ciri Ambivert

Berikut adalah beberapa ciri ambivert yang perlu anda ketahui:

1. Merupakan pendengar dan komunikator yang baik

Orang yang mempunyai keperibadian ambivert pada umumnya pendengar dan komunikator yang baik. Mereka tahu bila masa yang tepat untuk mendengar, dan mereka tahu kapan masa yang tepat untuk bercakap atau menyatakan pendapat.

Di samping itu, dalam berinteraksi, orang dengan keperibadian ambivert umumnya mempunyai kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan cepat dengan orang atau situasi yang mereka hadapi. Perkara-perkara ini akhirnya menjadikan ambivert mudah diterima di semua tempat dan situasi.

2. Mempunyai rasa empati yang tinggi

Mempunyai rasa empati yang tinggi juga merupakan salah satu ciri ambivert. Kerana empati yang tinggi ini, ambivert sering dijadikan tempat untuk bercerita oleh mereka yang paling dekat dengannya.

Biasanya, ambivert cenderung untuk mendengar masalah yang dihadapi terlebih dahulu, kemudian dia akan berusaha memberikan penyelesaian untuk masalah tersebut.

3. Boleh menjadi pengimbang dalam banyak keadaan

Berkat keperibadiannya yang fleksibel, ambivert biasanya akan menjadi penyeimbang dalam banyak situasi dan komunikasi. Dia sering membantu memecahkan kesunyian yang membuat keadaan menjadi canggung, sementara juga membuat orang dengan keperibadian introvert selesa.

Petua untuk Membangunkan Keperibadian Ambivert

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan dalam kehidupan seharian untuk memanfaatkan kekuatan anda sebagai ambivert:

1. Mengekalkan kelenturan

Seperti disebutkan sebelumnya, orang dengan keperibadian ambivert umumnya terkenal dengan sifatnya yang fleksibel. Terus menjaga dan mengembangkan sifat fleksibel anda, kerana sifat ini sebenarnya sangat berguna, terutama di tempat kerja.

Sifat fleksibel anda membolehkan anda diterima dalam persekitaran dan keadaan apa pun. Dengan cara itu, anda dapat mewujudkan ikatan yang lebih mendalam, baik dengan atasan atau rakan sekerja anda.

2. Fokus pada perkara dan aktiviti yang anda gemari

Walaupun seseorang mungkin menikmati banyak aktiviti sosial, anda tidak perlu melakukan semuanya. Daripada membuat anda gembira, melakukan terlalu banyak aktiviti sosial sebenarnya dapat menguras tenaga dan membuat anda letih, kerana di sisi lain anda juga mempunyai beberapa sifat introvert.

Fokus pada aktiviti yang membuat anda bahagia dan mempunyai makna dalam hidup anda, seperti bercuti dengan rakan rapat atau pergi ke perkahwinan saudara.

3. Komunikasikan perasaan anda

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, orang yang mempunyai keperibadian ambivert juga memerlukan masa untuk diri mereka sendiri. Namun, kadangkala sifat anda yang fleksibel dan bergaul menyebabkan orang di sekitar anda tidak menyedari perkara ini.

Oleh itu, jika anda memerlukan masa untuk diri sendiri, jangan ragu untuk menyampaikannya dengan orang di sekitar anda. Berikan pemahaman kepada mereka yang terdekat dengan anda bahawa anda memerlukan masa untuk menenangkan dan memulihkan tenaga.

Seseorang yang mempunyai sifat ambivert mempunyai banyak kelebihan. Namun, tidak mustahil dia juga dapat mengalami kesukaran yang sering dialami oleh seseorang yang introvert dan ekstrovert. Sekiranya anda merasa perlu berunding mengenai kesulitan yang anda hadapi sebagai ambivert, jangan ragu untuk bertanya kepada ahli psikologi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found