Keputusan Ujian Pantas COVID-19 Negatif, Apa Artinya?

Pemeriksaan ujian pantas COVID-19 cukup meluas untuk mengesan sama ada seseorang dijangkiti virus Corona atau tidak. Sebenarnya, setakat ini keputusan ujian pantas COVID-19 yang negatif atau positif belum dapat menjadi penanda aras untuk mengesahkan diagnosis COVID-19.

Ujian pantas dilakukan dengan mengambil sampel darah dari hujung jari. Melalui sampel darah, doktor akan memeriksa dan mengesan kehadiran antibodi IgM dan IgG untuk virus Corona. Kedua-dua antibodi ini dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh apabila terkena virus Corona.

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pada pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

 • Ujian Cepat Antibodi
 • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
 • PCR

Dengan kata lain, ujian pantas tidak dilakukan untuk mengesan kehadiran virus Corona, tetapi hanya untuk mengetahui sama ada badan anda telah membentuk antibodi untuk melawan virus tersebut atau tidak.

Namun, setakat ini, ujian cepat COVID-19 belum terbukti tepat dalam mengesan sama ada seseorang telah dijangkiti virus Corona atau tidak. Hasil positif (reaktif) atau negatif (tidak reaktif) pada ujian cepat COVID-19 tidak boleh menjadi penanda aras sama ada seseorang telah dijangkiti virus Corona.

Setakat ini, adalah perlu untuk menentukan diagnosis tepat COVID-19 berdasarkan pemeriksaan fizikal dari doktor bersama dengan pemeriksaan sokongan lain, seperti ujian PCR dari sampel dahak atau PCR air liur yang diambil dari air liur atau air liur.

Memahami Tafsiran Hasil Ujian Pantas COVID-19 Negatif

Hasil ujian cepat negatif menunjukkan bahawa tidak ada antibodi IgM dan IgG dalam tubuh yang melawan virus Corona. Keputusan ujian pantas COVID-19 negatif dapat ditafsirkan sebagai berikut:

Anda belum dijangkiti virus Corona

Semasa ujian pantas COVID-19 dijalankan, virus Corona mungkin tidak ada atau belum memasuki badan anda. Namun, anda mungkin dijangkiti virus Corona pada hari berikutnya setelah melakukan ujian pantas. Oleh itu, anda masih perlu mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan dijangkiti virus ini.

Badan anda belum membuat antibodi

Virus korona mungkin telah memasuki tubuh anda, tetapi tubuh belum terbentuk kekebalan atau belum menghasilkan antibodi untuk melawan virus tersebut.

Biasanya, keputusan ujian cepat masih negatif dalam 1-2 minggu setelah seseorang dijangkiti virus Corona. Ini kerana badan memerlukan sekurang-kurangnya 2-4 minggu untuk menghasilkan antibodi IgM dan IgG untuk virus Corona sejak terdedah kepada virus ini. IgM dan IgG ini dikesan melalui ujian pantas COVID-19.

Anda perlu melakukan ujian lain

Ujian cepat COVID-19 sememangnya cukup murah, praktikal, dan memberikan hasil yang cepat untuk mengesan sama ada badan anda telah membentuk kekebalan untuk melawan virus Corona. Namun, sayangnya hingga sekarang, peperiksaan ujian pantas masih dianggap kurang sesuai untuk mendiagnosis penyakit COVID-19.

Oleh itu, kaedah pemeriksaan lain, seperti pemeriksaan fizikal oleh doktor ditambah ujian PCR dan sinar-X atau imbasan CT paru-paru masih perlu dilakukan untuk mendiagnosis COVID-19.

Apa yang Perlu Dilakukan jika Keputusan Ujian Pantas COVID-19 Anda Negatif

Sekiranya keputusan ujian cepat COVID-19 anda negatif, anda disarankan untuk mengambil langkah berikut:

Mengasingkan diri di rumah jika anda mempunyai simptom

Untuk memutuskan rangkaian penyebaran virus Corona kepada orang lain, anda masih perlu menjalani protokol pengasingan diri di rumah jika anda mengalami gejala COVID-19. Caranya adalah dengan:

 • Tidak melakukan perjalanan di luar rumah dan melakukan semua aktiviti di rumah, termasuk kerja, belajar, dan beribadah
 • Adakah jarak fizikal dengan menghadkan hubungan fizikal dan menjaga jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari yang lain.
 • Basuh tangan dengan air mengalir dan sabun selama 20 saat atau gunakan pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60%
 • Jangan menyentuh muka, terutamanya mata, hidung dan mulut
 • Tutup hidung dan mulut anda dengan topeng semasa anda dekat dengan orang lain
 • Tutup hidung dan mulut dengan siku, lengan bawah, atau tisu semasa bersin atau batuk, kemudian segera buang tisu ke tong sampah
 • Bersihkan objek yang sering disentuh, seperti kenop pintu atau WL, dengan pembasmi kuman
 • Jangan berkongsi penggunaan peralatan mandian dan peralatan makan dengan orang lain

Lakukan ujian pantas sekali lagi

Anda perlu melakukan ujian pantas sekali lagi dengan selang 7-10 hari selepas ujian cepat pertama yang negatif. Sekiranya anda berhubung dengan seseorang dengan COVID-19, anda mungkin dinasihatkan oleh doktor untuk menjalani ujian PCR dan imbasan CT paru-paru.

Ujian pantas tidak mengesahkan diagnosis bahawa anda dijangkiti atau tidak dijangkiti virus Corona. Apa pun hasilnya, sama ada positif atau negatif, anda masih perlu mengambil langkah berjaga-jaga agar anda tidak dijangkiti dan menyebarkan virus Corona kepada orang lain.

Sekiranya anda mengalami demam, sakit tekak, batuk, atau sesak nafas, terutamanya jika anda mempunyai hubungan rapat dengan orang yang positif virus Corona atau berada di kawasan endemik (zon merah) untuk COVID-19 di 14 hari terakhir, segera mengasingkan diri dan menghubungi talian hotline COVID-19 di 119 Samb. 9 untuk panduan selanjutnya.

Anda juga boleh menggunakan fitur Pemeriksaan Risiko Jangkitan Virus Corona yang disediakan secara percuma oleh ALODOKTER untuk mengetahui kemungkinan anda dijangkiti virus ini.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jangkitan virus Corona, baik mengenai gejala, langkah pencegahan, dan pemeriksaan COVID-19, anda boleh berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.