Hamil 3 Bulan: Bayi Mula Mendengar

Sekiranya anda berhasrat untuk mendengar muzik kepada janin, wanita hamil boleh memulakannya ketika mereka hamil 3 bulan. Sebabnya, pada masa ini, janin dapat mendengar suara dan percakapan, baik suara wanita hamil dan suara lain dari luar perut wanita hamil. kamu tahu.

Pada usia 3 bulan hamil atau ketika memasuki trimester kehamilan kedua, risiko keguguran telah menurun berbanding bulan-bulan sebelumnya.

Pada masa ini, gejala kehamilan, seperti: sakit pagi, secara amnya juga mula berkurang dalam penampilan. Bersamaan dengan itu, Wanita hamil akan lebih mudah menyesuaikan diri dengan perubahan badan.

Pertumbuhan Janin Selama 3 Bulan Hamil

Apabila wanita hamil memasuki usia 3 bulan hamil, janin pada umumnya beratnya sekitar 23 gram dengan panjang kira-kira 7.4 cm. Jumlah ini akan meningkat setiap minggu seiring dengan perkembangan organ janin.

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai perkembangan janin pada usia kehamilan 3 bulan atau minggu ke 13 hingga minggu ke-16:

minggu ke-13

Menjelang minggu ini, janin telah meningkat menjadi sebiji lemon. Di samping itu, terdapat pelbagai perkembangan lain yang berlaku, iaitu:

 • Ovari pada janin wanita atau testis pada janin lelaki telah berkembang.
 • Organ genital luaran telah terbentuk, tetapi tidak dapat dikesan oleh ultrasound.
 • Janin boleh mula cegukan, walaupun wanita hamil tidak dapat merasakannya. Ini adalah tanda bahawa dia sedang berlatih bernafas.
 • Janin mula menghisap. Ini adalah persediaan agar dia dapat menjumpai puting dan menyusu dengan betul ketika dia dilahirkan.
 • Kira-kira 2 juta telur akan terbentuk di ovari janin betina.

Minggu ke-14

Pada minggu ini, janin sudah mempunyai berat sekitar 43 gram dengan panjang sekitar 8,7 cm. Pada minggu ini juga, ukuran badan janin akan tumbuh dengan cepat disertai dengan perkembangan lain, seperti:

 • Janin mula menelan cairan ketuban sedikit demi sedikit. Cecair ini kemudian memasuki perut dan diproses oleh buah pinggang, dan kemudian mengalir kembali sebagai air kencing.
 • Ukuran lengannya lebih sebanding dengan ukuran badannya.
 • Hati mula menghasilkan hempedu.
 • Limpa mula menghasilkan sel darah merah.
 • Rambut mula tumbuh.
 • Otot muka mula membuat ekspresi tertentu, seperti menyipit, mengerutkan kening, dan menyeringai.

Minggu ke-15

Berat janin pada minggu ke-15 telah mencapai 70 gram dengan panjang lebih kurang 10 cm. Pada masa ini, janin telah mulai mendengar suara, seperti suara sistem pencernaan, degupan jantung, dan suara wanita hamil.

Bukan hanya itu, beberapa perkembangan lain juga berlaku pada minggu ini, misalnya:

 • Telinga janin terus berkembang dan mula kelihatan seperti telinga manusia dewasa.
 • Mata janin perlahan-lahan mula bergerak, dari kanan dan kiri kepala sehingga mereka lebih dekat ke bahagian atas hidung.
 • Mata bayi masih terpejam tetapi mula peka dengan cahaya dari luar perut.
 • Janin sering cegukan, tetapi tidak akan mengeluarkan suara kerana tekaknya penuh dengan cairan.

Minggu ke-16

Pada minggu ini, berat badan janin telah mencapai kira-kira 100 gram dengan panjang 11 cm. Ini mengenai ukuran alpukat. Pada usia 16 minggu, wanita hamil mungkin mula merasakan tendangan halus dari si kecil.

Pertumbuhan dan perkembangan janin lain yang juga akan berlaku minggu ini termasuk:

 • Otot di muka mula terbentuk, tetapi janin belum dapat mengawalnya.
 • Sistem saraf mula berkembang, sehingga otot-otot anggota badan dapat bergerak.
 • Kepala mula diluruskan.
 • Mata telah tertuju pada wajah, bukan pada bahagian kepala.
 • Jantung mampu mengepam sekitar 28 liter darah.

Perubahan Badan Hamil Selama 3 Bulan Mengandung

Sekiranya pada 2 bulan pertama kehamilan wanita hamil sering merasa sakit pagi, pada usia 3 bulan wanita hamil mungkin merasa lebih sihat dan selesa. Rangsangan seksual yang mungkin menurun pada awal kehamilan juga dapat kembali normal.

Tetapi, jika wanita hamil masih enggan atau merasa tidak selesa untuk melakukan hubungan seks, ini juga normal.

Di samping itu, pada kehamilan 3 bulan, tanda regangan mungkin mula muncul di bahagian atas perut, punggung, paha, dan payudara. Walau bagaimanapun, penampilan garis-garis ini pada kulit biasanya akan lebih kelihatan menjelang trimester kehamilan ke-3. Wanita hamil juga mungkin mula mengalami perubahan kulit yang disebut cahaya kehamilan.

Ketika hamil selama 3 bulan, payudara wanita hamil juga akan terasa lebih kencang dan lebih besar untuk bersiap sedia untuk menghasilkan susu ibu (ASI). Pada masa ini, perut wanita hamil mula kelihatan lebih besar.

Walaupun anda tidak perlu memakai pakaian bersalin, wanita hamil boleh mula memakai pakaian sehari-hari yang lebih longgar dan lebih selesa.

Beberapa Perkara Yang Perlu Diperiksa Ketika 3 Bulan Hamil

Selain memeriksa kesihatan wanita hamil dan pertumbuhan janin dengan ultrasound secara berkala, terdapat beberapa keadaan bahawa wanita hamil juga perlu berjumpa doktor ketika mereka hamil 3 bulan. Contohnya, jika wanita hamil merasa sakit ketika membuang air kecil atau kencing berwarna kuning gelap dan berbau tidak seperti biasa.

Sebabnya, kerana ukuran rahim membesar dan perubahan hormon berlaku semasa kehamilan, aliran air kencing wanita hamil mungkin sedikit tersumbat. Ini dapat meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, ini boleh menyebabkan jangkitan buah pinggang pada wanita hamil.

Kemudian, semasa mengandung, adalah normal untuk merasa sakit kepala. Namun, jika wanita hamil merasa sakit kepala yang tidak tertanggung dan terjadi secara berterusan, ini juga perlu diperiksa, ya wanita hamil, kerana ini boleh menjadi gejala penyakit serius, seperti preeklampsia.

Wanita hamil juga perlu tahu bahawa hormon kehamilan juga dapat mengubah bentuk penampilan tahi lalat yang dimiliki wanita hamil. Secara amnya, ini tidak perlu dibimbangkan, tetapi ada baiknya wanita hamil masih berjumpa doktor, terutama jika tahi lalat tumbuh dengan cepat, mempunyai bentuk yang tidak rata, berdarah, atau tampak menonjol pada kulit.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Semasa Hamil 3 Bulan

Berikut adalah perkara yang perlu diberi perhatian semasa mengandung 3 bulan:

Melakukan hubungan seks

Rangsangan seksual yang mula kembali normal setelah 2 bulan awal kehamilan sebenarnya tidak perlu dibendung. Sebabnya, janin dilindungi oleh cairan ketuban di rahim, jadi melakukan hubungan seks semasa kehamilan tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, hubungan seksual harus dielakkan sekiranya:

 • Kebocoran atau pecah cecair amniotik.
 • Wanita hamil mempunyai sejarah keguguran atau melahirkan bayi pramatang.
 • Wanita hamil mengalami pendarahan atau keputihan vagina yang tidak normal.
 • Wanita hamil menderita plasenta previa atau lokasi plasenta terlalu rendah.
 • Wanita hamil mengalami gangguan pada serviks.
 • Pasangan suami isteri menghidap penyakit kelamin.

Standa regangan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pada kehamilan 3 bulan, ia mungkin berlaku tanda regangan pada kulit hamil.

Senaman ringan dan menggunakan losyen yang mengandungi vitamin E dan AHA dapat menyamarkan dan meringankan tanda regangan. Walau bagaimanapun, secara amnya perubahan kulit ini dapat hilang sendiri selepas bersalin.

Makanan dimakan

Sakit pagi apa yang dialami oleh wanita hamil dalam 2 bulan sebelumnya boleh mempengaruhi selera makan dan diet wanita hamil. Seiring dengan penurunan sakit pagi ketika hamil selama 3 bulan, wanita hamil telah mula dapat makan makanan yang sedap dan seimbang dari segi pemakanan.

Pastikan wanita hamil makan makanan dan minuman yang kaya dengan kalsium, protein, zat besi, dan asid folik, ya. Sekiranya perlu, wanita hamil dapat menambah pengambilan nutrisi dengan mengambil suplemen kehamilan mengikut cadangan doktor.

Kedudukan tidur

Berbaring di sisi anda adalah posisi tidur yang paling selesa dan sihat bagi wanita hamil. Selain itu, wanita hamil juga boleh menggunakan bantal tambahan untuk menjadikan posisi tidur mereka lebih selesa. Sekiranya perlu, minta bantuan suami untuk memberi urutan untuk menghilangkan sakit yang dialami oleh wanita hamil.

Semasa mengandung selama 3 bulan, walaupun risiko keguguran telah berkurang, wanita hamil masih perlu mengetahui perkara ini, ya. Beberapa tanda keguguran yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil untuk merangkumi pendarahan dengan pembekuan atau tisu, kelemahan, dan kekejangan atau sakit di bahagian bawah perut.

Sekiranya wanita hamil masih mempunyai pertanyaan mengenai kehamilan pada usia 3 bulan, misalnya berkaitan dengan gejala kehamilan yang dirasakan oleh wanita hamil atau petua lain untuk mengandung yang sihat, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found