Berapa kerapkah lelaki mesti mengalami ejakulasi dan ada faedah di sebalik itu?

Ejakulasi adalah bentuk orgasme untuk lelaki. Bukan hanya untuk meningkatkan kepuasan seksual, ejakulasi juga diketahui memberi kesan yang baik terhadap kesihatan tubuh, kamu tahu. Sebenarnya, adakah peraturan mengenai seberapa sering seorang lelaki harus mengalami ejakulasi?

Ejakulasi berlaku apabila seorang lelaki memuncak semasa hubungan seksual atau melancap. Keadaan ini dicirikan oleh pelepasan dari zakar yang disebut air mani. Dalam cecair ini terdapat sel sperma.

Berapa kerapkah lelaki mesti mengalami ejakulasi?

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa lelaki perlu ejakulasi 21 kali sebulan. Dari kajian ini, juga dinyatakan bahawa ejakulasi dalam frekuensi ini dapat mengurangkan risiko barah prostat.

Walaupun begitu, pernyataan ini masih perlu dikaji lebih jauh untuk dibuktikan benar. Sebabnya adalah bahawa kajian ini hanya bergantung pada data tinjauan yang dilaporkan oleh peserta sendiri. Selain itu, tidak ada data khusus tentang bagaimana ejakulasi terjadi, baik dari hubungan seksual atau melancap.

Kajian lain yang dilakukan sebelumnya dan dengan kaedah yang sama juga tidak menunjukkan kesan yang signifikan antara ejakulasi yang kerap dan barah prostat.

Sebenarnya, tidak ada peraturan yang pasti mengenai seberapa sering lelaki harus mengalami ejakulasi setiap bulan. Berapa kerap lelaki mengalami ejakulasi berbeza-beza. Ini bergantung pada usia dan keadaan kesihatan anda.

Jadi, anda boleh mengeluarkan ejakulasi sebanyak dan selesa seperti yang anda mahukan. Macam mana boleh jadi. Sekiranya anda berasa lebih baik selepas ejakulasi, anda boleh meneruskannya. Tetapi jika tidak, anda mungkin perlu meluangkan masa sebelum ejakulasi semula, baik dari melakukan hubungan seks dan melancap.

Jadi, apa faedah ejakulasi?

Manfaat ejakulasi untuk mengurangkan risiko barah prostat masih perlu dikaji lebih lanjut. Tetapi di sebalik itu, ejakulasi mempunyai manfaat positif bagi tubuh, termasuk:

  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Meningkatkan kualiti sperma
  • Meningkatkan sistem imun
  • Mengurangkan simptom migrain
  • Meningkatkan mood
  • Kurangkan tekanan
  • Mengurangkan risiko mati akibat penyakit jantung

Anda tidak perlu takut kehabisan air mani jika terlalu kerap ejakulasi. Sebabnya, kira-kira 1,500 sel sperma dihasilkan setiap saat. Jika dikira dalam sehari, tentu jumlahnya boleh mencecah berjuta-juta. Walau bagaimanapun, sperma memerlukan masa sekitar 64 hari untuk matang sepenuhnya.

Sebaliknya, jarang ejakulasi juga tidak memberi kesan kepada kesihatan atau gairah seksual. Sperma yang tidak digunakan kemudian akan diserap semula oleh badan atau dikeluarkan melalui mimpi basah pada waktu malam.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai jumlah ejakulasi yang sesuai dengan kesihatan anda atau mengalami aduan mengenai ejakulasi, seperti ejakulasi dini atau kesukaran ejakulasi, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found