Tidak Hanya Menyegarkan, Inilah 4 Manfaat Air yang Disuntik untuk Kesihatan

Air yang disiramadalah minuman dari campuran air dan buah yang direndam selama beberapa jam atau dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk. Bukan sahaja terasa menyegarkan ketika anda meminumnya, tetapi juga menyiram airIa juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Air yang disuntik baru-baru ini menjadi sangat popular dan dikenali sebagai minuman yang mempunyai sifat detoksifikasi. Minuman ini juga baik untuk dimakan untuk memenuhi keperluan cecair dan elektrolit badan dan mencegah dehidrasi.

Pelbagai Manfaat Air yang Disuntik untuk Kesihatan

Kerana dicampur dengan buah-buahan atau rempah-rempah, air yang disuntikkan mengandung sejumlah kecil vitamin, mineral, antioksidan, dan elektrolit. Air nabeez yang direndam dalam kurma atau kismis juga disertakan sebagai contoh air yang dimasukkan. Oleh itu, minuman ini didakwa memberikan pelbagai manfaat kesihatan, iaitu:

1. Menyokong proses detoksifikasi

Air yang dimasukkan dari campuran buah-buahan segar atau rempah-rempah juga diketahui berguna sebagai air detoks. Minuman ini dipercayai dapat membantu tubuh dalam proses membuang toksin penyebab penyakit di dalam badan.

Oleh itu, disarankan agar anda mengambil air yang disuntik untuk membuang toksin berbahaya dari badan dan memastikan badan sentiasa terhidrat.

Namun, tidak ada kajian yang membuktikan bahawa air campuran buah ini lebih baik untuk menyahtoksin badan jika dibandingkan dengan air biasa. Sekiranya air yang disiram tidak tersedia, anda disarankan minum air untuk memenuhi keperluan cecair badan.

2. Melancarkan metabolisme badan

Pengambilan cairan tubuh yang mencukupi, termasuk air yang dimasukkan, dipercayai dapat melancarkan metabolisme. Oleh itu, badan akan dapat membakar lebih banyak kalori dan mendapatkan tenaga yang mencukupi.

Peningkatan metabolisme juga dapat membantu menurunkan berat badan dan menjauhkannya.

3. Mencegah penuaan pramatang

Air yang dicampurkan dengan buah-buahan, seperti delima, kiwi, dan strawberi, atau timun kaya dengan antioksidan. Kandungan antioksidan dalam buah berkhasiat untuk mengatasi kesan radikal bebas yang dapat membuat kulit berkerut dan usia lebih cepat.

Air yang disuntikkan juga baik untuk dimakan untuk memenuhi keperluan cairan tubuh, agar kulit tetap lembap dan segar. Oleh itu, anda boleh mengambil air yang disuntik untuk mengelakkan munculnya tanda-tanda penuaan pramatang pada kulit.

Agar tidak cepat bosan serta melengkapkan pengambilan nutrisi anda, cubalah memvariasikan buah-buahan yang digunakan sebagai campuran air yang dimasukkan.

4. Mengekalkan berat badan yang ideal

Kebiasaan mengambil minuman bergula atau makanan dapat meningkatkan pengambilan kalori dan gula, sehingga menjadikan anda bertambah berat badan dengan cepat.

Sekiranya anda gemar mengonsumsi minuman manis, seperti minuman ringan atau jus buah yang dibungkus, air yang disuntik boleh menjadi pilihan minuman sihat yang boleh anda minum.

Minuman sihat ini rendah kalori, tetapi masih mengandungi pelbagai nutrien penting, seperti vitamin, mineral, dan antioksidan. Selain itu, air yang disuntikkan juga dapat memberikan kesan penuh lebih lama sehingga baik bagi anda yang sedang berdiet atau berusaha menjaga berat badan yang ideal.

Cara Membuat Air yang Disiram

Air yang dimasukkan sangat mudah dibuat. Anda juga boleh menukar buah-buahan dan rempah-rempah yang ingin anda tambahkan mengikut citarasa anda. Berikut ini adalah contoh resipi air yang disuntik yang boleh anda cuba:

  • 2 biji pir, potong kecil
  • 1 keping limau nipis, potong separuh
  • Halia secukup rasa, dihiris nipis
  • 0,5-1 liter air rebus atau air mineral

Setelah ramuan ini tersedia, anda boleh membuat air yang disuntik dengan cara berikut:

  • Campurkan buah dan rempah ke dalam air rebus atau mineral.
  • Ketepikan selama 12-24 jam di dalam peti sejuk.
  • Air yang diresapi siap dinikmati.

Apabila anda ingin membuat air yang dimasukkan, pastikan air yang digunakan adalah air minum yang bersih. Jangan lupa mencuci buah dan rempah yang akan digunakan sehingga bersih.

Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah minum air, anda masih boleh mendapatkan pelbagai faedah minuman ini dengan air biasa. Untuk kekal sihat dan mengelakkan dehidrasi, minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

Sekiranya dibuat dengan betul dan betul, air yang dimasukkan secara amnya sihat dan selamat untuk dimakan. Namun, jika anda mengalami keluhan tertentu setelah memakan air yang disuntik, seperti cirit-birit, sakit perut, mual, atau kembung, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyebabnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found