Medi-Klin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Medi-Klin adalah ubat yang berguna untuk jerawat. Medi-Klin berisi antibiotik klindamisin yang digunakan dengan cara disapu pada kulit dengan jerawat.

Medi-Klin boleh didapati dalam bungkusan oren dan Medi-Klin TR berwarna ungu. Medi-Klin mengandungi clindamycin dan Medi-Klin TR mengandungi gabungan clindamycin dan tretinoin.

Clindamycin adalah antibiotik yang dapat menghentikan pertumbuhan bakteria P. acnes dan juga mempunyai kesan anti-radang. Walaupun tretinoin topikal diketahui berfungsi untuk pertumbuhan sel kulit dan membantu membuka pori-pori yang tersumbat.

Apa itu Medi-Clin

Bahan-bahan aktifClindamycin
kumpulanUbat luaran atau ubat topikal
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMengatasi jerawat
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak 12 tahun ke atas
 

Clindamycin dan tretinonin topikal di Medi-Klin untuk wanita hamil dan menyusui

Kategori N (Klinik Medi): Tidak berkategori. Rujuk faedah dan risiko Medi-Klin dengan doktor anda sebelum menggunakannya, jika anda hamil.

Kategori C (Medi-Clinic TR): Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada Medi-Klin diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatGel

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Medi-Klin

Medi-Klin tidak boleh digunakan secara sembarangan. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Jangan gunakan Medi-Klin jika anda alah kepada ubat ini, clindamycin, atau tretinoin. Beritahu doktor anda mengenai sejarah alahan anda.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap kolitis, kolitis ulseratif, atau cirit-birit yang berkaitan dengan pengambilan antibiotik.
 • Medi-Klin hanya untuk kulit yang rawan jerawat sahaja. Sekiranya terkena mata, mulut, hidung, atau kulit yang cedera, segera bilas dengan air bersih.
 • Elakkan menggunakan Medi-Klin dengan ubat topikal yang dapat mengeringkan kulit, kerana dapat meningkatkan risiko kerengsaan.
 • Periksa dengan doktor anda jika jerawat anda tidak membaik atau bertambah buruk setelah menggunakan Medi-Klin.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi ubat alergi atau kesan sampingan yang serius setelah menggunakan Medi-Klin.

Peraturan Dos dan Penggunaan Medi-Klin

Medi-Klin digunakan dengan menggunakan lapisan nipis ke kawasan yang terkena 1-2 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Cara Menggunakan Medi-Klin dengan Betul

Pastikan anda membaca arahan pada bungkusan ubat dan ikuti nasihat doktor anda semasa menggunakan Medi-Klin. Jangan gunakan ubat lebih atau lebih kerap daripada yang disarankan oleh doktor anda.

Gunakan Medi-Klin pada waktu malam sebelum tidur. Sebelum menggunakan Medi-Klin, cuci muka terlebih dahulu dengan sabun muka, kemudian keringkan.

Gunakan pelindung kapas muka untuk menggunakan gel Medi-Klin ke kawasan yang terkena pada wajah anda, kemudian buang kapas setelah digunakan. Sebelum dan selepas anda selesai menggunakan ubat, basuh tangan anda dengan bersih.

Elakkan menggunakan Medi-Klin di kawasan sekitar mata, hidung, dan mulut. Sekiranya ubat masuk ke kawasan ini, bilas dengan banyak air.

Gunakan Medi-Klin mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor untuk hasil maksimum. Sekiranya anda lupa menggunakan ubat ini, disarankan untuk menggunakannya segera jika selang waktu dengan jadual penggunaan berikutnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan Medi-Klin dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan Medi-Klin dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Klinik Medi dengan Dadah Lain

Sekiranya digunakan bersama dengan ubat lain, kandungan klindamisin dalam Medi-Klin boleh menyebabkan interaksi ubat dalam bentuk:

 • Peningkatan keberkesanan relaksan otot, seperti pancuronium, vecuronium, succinylcholine, rocuronium, atau mivacurium
 • Berkurangnya keberkesanan clindamycin dalam Medi-Klin apabila digunakan bersama eritromisin

Kesan Sampingan dan Bahaya Sederhana Klinikal

Kandungan klindamisin dalam Medi-Klin berpotensi menyebabkan sejumlah kesan sampingan seperti:

 • Kulit terasa seperti terbakar
 • Kulit kering atau berminyak
 • Kulit gatal dan merah
 • Kulit kering dan mengelupas

Berhenti menggunakan Medi-Klin dan berjumpa doktor sekiranya kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk.

Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti sakit perut yang teruk, cirit-birit, atau najis berdarah setelah mengambil Medi-Klin.