Inilah 5 Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Bukan hanya untuk mencegah dehidrasi, manfaat air kelapa untuk wanita hamil sangat pelbagai. Selain itu, air kelapa juga diketahui baik untuk kesihatan janin. Sekiranya anda ingin mengetahui apakah faedah lain dari air kelapa ketika dimakan semasa hamil, lihat jawapannya dalam artikel berikut.

Air kelapa dikenali sebagai minuman pengganti elektrolit untuk orang yang mengalami sakit perut atau dehidrasi yang teruk. Selain itu, air kelapa juga diketahui berkhasiat untuk wanita hamil dan janin.

Pelbagai Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Air kelapa mengandungi pelbagai nutrien, seperti karbohidrat, serat, dan protein. Selain itu, air kelapa juga mengandungi mineral, seperti magnesium, kalium, dan kalsium.

Berkat kandungan nutriennya, air kelapa dipercayai berkhasiat untuk kesihatan ibu hamil. Berikut adalah pelbagai faedah air kelapa untuk wanita hamil:

1. Gantikan elektrolit yang hilang

Mual dan muntah, juga dikenali sebagaisakit pagi Ini adalah keluhan yang dialami oleh hampir setiap wanita hamil. Keadaan ini dapat membuat wanita hamil mengeluarkan banyak cairan dalam tubuh, sehingga memicu kekurangan elektrolit.

Air kelapa boleh menjadi pilihan bagi ibu hamil untuk menggantikan elektrolit yang hilang dari badan. Ini kerana air kelapa mengandung elektrolit, seperti kalium, natrium, dan magnesium.

2. Memenuhi pengambilan cecair badan

Penting bagi setiap wanita hamil untuk memenuhi pengambilan cecair dalam badan untuk mengelakkan dehidrasi. Bukan hanya air, air kelapa juga dapat diminum oleh ibu hamil untuk memenuhi keperluan cairan tubuh.

Dengan cecair badan yang mencukupi, wanita hamil akan merasa lebih segar dan kurang letih.

3. Mencegah jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing adalah perkara biasa semasa kehamilan. Keadaan ini boleh berlaku kerana perubahan hormon semasa kehamilan dan memberi kesan pada fungsi saluran kencing. Ini menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena jangkitan.

Manfaat air kelapa untuk wanita hamil dipercayai diuretik semula jadi yang dapat membantu wanita hamil mengeluarkan air kencing dengan lebih mudah dan mencegah UTI.

4. Menurunkan tekanan darah

Air kelapa juga dipercayai dapat menurunkan dan mengawal gula darah. Ini kerana air kelapa mengandungi kalium yang terbukti dapat menurunkan dan mengawal tekanan darah agar tetap normal.

Walau bagaimanapun, air kelapa tidak digalakkan untuk digunakan sebagai pengganti rawatan hipertensi atau preeklamsia pada wanita hamil. Sekiranya wanita hamil berisiko terkena preeklampsia semasa hamil, segera berjumpa doktor.

5. Menyokong pertumbuhan janin

Air kelapa mengandungi kalsium yang penting untuk perkembangan tulang dan gigi janin. Walau bagaimanapun, kandungan kalsium dalam air kelapa tidak dapat digunakan sebagai nutrien utama untuk pertumbuhan dan perkembangan janin.

Oleh itu, adalah penting bagi setiap wanita hamil untuk memakan makanan yang padat nutrien yang diperoleh daripada sayur-sayuran dan buah-buahan.

Petua Selamat Mengonsumsi Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Air kelapa mempunyai banyak faedah, baik untuk wanita hamil dan janin di dalam rahim. Namun, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil sebelum memakan air kelapa agar tetap bermanfaat untuk kesihatan.

Berikut adalah beberapa petua selamat untuk memakan air kelapa untuk wanita hamil:

  • Elakkan minum air kelapa terlalu banyak atau gunakan air kelapa sebagai pengganti air.
  • Elakkan menambahkan perasa atau gula tambahan ke dalam air kelapa.
  • Elakkan minum air kelapa dalam botol dan anda mesti minum air kelapa murni yang dipetik dari pokok.
  • Elakkan memaksa diri anda meminum air kelapa jika anda tidak menyukai rasanya atau membuat anda tidak selesa.

Manfaat air kelapa untuk wanita hamil dapat diperoleh apabila diminum secara berkala tetapi tidak berlebihan. Namun, jika wanita hamil mengalami keluhan setelah memakan air kelapa, seperti mual, muntah, sakit perut, atau cirit-birit, berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found