Potensi Jintan Hitam atau Benih Hitam Mengatasi Berbagai Penyakit

Jintan hitam (benih hitam), atau biasa dikenali oleh masyarakat Indonesia sebagai habbatussauda, telah lama digunakan secara meluas sebagai ubat herba. Penyelidikan menunjukkan bahawa tumbuhan ini mempunyai manfaat kesihatan dan mampu mengatasi pelbagai penyakit.

Biji-bijian yang dalam bahasa Latin disebut Nigella sativa Ini biasanya diproses untuk dijadikan rempah dalam memasak atau ekstraknya diambil. Sejak zaman kuno, Biji Hitam telah digunakan untuk mengubati pelbagai penyakit dan diyakini mempunyai manfaat kesihatan yang baik.

Jintan hitam mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan, seperti karbohidrat, protein, lemak sihat termasuk asam oleat dan asam linoleat, kalsium, serat, zat besi, natrium, kalium, dan antioksidan.

Khasiat Jintan Hitam

Pelbagai kajian telah dilakukan untuk membuktikan manfaat perubatan Benih Hitam. Antaranya untuk membantu merawat diabetes, darah tinggi, kolesterol tinggi, dan barah.

Selain itu, jintan hitam juga mempunyai kesan antibakteria, diuretik, anti-radang, analgesik, menguatkan imuniti, dan baik untuk kesihatan ginjal, perut, dan hati. Faedah ini berasal thymoquinone (TQ) yang terdapat dalam Benih Hitam.

Dengan banyak manfaat ini, jintan hitam memberikan kesan sebagai ubat herba yang dapat merawat pelbagai penyakit. Namun, bagaimana faedah ini dari perspektif perubatan?

 • Merawat tekanan darah tinggi (darah tinggi)

  Dalam kajian berskala kecil, Benih Hitam nampaknya dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Dalam kajian ini, terdapat penurunan tekanan darah pada subjek yang dikaji, setelah mengkonsumsi ekstrak Biji Hitam selama lapan minggu. Walau bagaimanapun, keberkesanan dan keselamatan klinikal ubat herba ini tidak diketahui.

 • Merawat kolesterol tinggi

  Kolesterol diperlukan oleh badan. Tetapi jika berlebihan, boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti strok dan penyakit jantung. Beberapa kajian menunjukkan bahawa jintan hitam dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida, serta meningkatkan kadar kolesterol baik.

 • Mengekalkan tahap gula dalam darah

  Dalam satu kajian, pengambilan jintan hitam selama beberapa minggu dilihat dapat mengurangkan kadar gula dalam darah dan ketahanan insulin. Kesan Benih Hitam dianggap baik untuk diabetes, tetapi data klinikal yang diperoleh setakat ini belum dapat mengesahkannya.

 • Mempunyai kesan anti-radang

  Salah satu kesan Benih Hitam yang diyakini baik untuk kesihatan adalah kemampuannya mengurangkan keradangan. Penyelidikan klinikal berskala kecil selama 3 bulan pada pesakit asma menunjukkan bahawa Benih Hitam dapat mengurangkan keparahan dan kekerapan serangan asma.

  Kajian lain juga menunjukkan bahawa ubat herba ini dapat membantu merawat penyakit radang lain, seperti sinusitis, alergi, dan artritis.

 • Melawan jangkitan

  Biji Hitam mempunyai sifat antibakteria dan antivirus. Ini dibuktikan oleh sebuah kajian yang menunjukkan bahawa ubat herba ini mampu membasmi virus yang menyebabkan hepatitis C, HIV, dan selesema. Benih Hitam juga dilihat dapat menghambat pertumbuhan bakteria dan jamur, sehingga dianggap mampu melawan jangkitan.

 • Lindungi hati

  Beberapa kajian haiwan juga menunjukkan bahawa jintan hitam dapat mencegah kerosakan hati. Manfaat ini berkaitan dengan kandungan antioksidan dalam jintan hitam yang mempunyai fungsi anti-radang.

 • Mencegah barah

  Thymoquinone adalah sebatian aktif yang terkandung dalam biji jintan hitam. Sebatian ini dikatakan mempunyai kesan antikanker. Dalam beberapa kajian haiwan, thymoquinone dapat mengurangkan ukuran tumor ganas. Di samping itu, ujian makmal menunjukkan bahawa thymoquinone berkesan dapat menghalang pertumbuhan sel barah.

Sebagai tambahan kepada beberapa faedah di atas, jintan hitam juga dianggap sebagai makanan penyusuan. Jintan hitam juga sering dijumpai dalam bentuk suplemen penggalak Menyusukan dengan fenugreek dan alfalfa.

Malangnya, pelbagai kajian penyelidikan yang berkaitan dengan manfaat jintan hitam untuk merawat penyakit setakat ini masih terhad pada kajian berskala kecil. Ini bermakna lebih banyak kajian klinikal pada manusia masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan jintan hitam sebagai ubat.

Kesan Sampingan Jintan Hitam yang Perlu Diperhatikan

Minyak jintan hitam dan ekstrak jintan hitam mungkin selamat untuk dimakan apabila digunakan dalam jangka pendek. Pada masa ini tidak banyak maklumat mengenai kesan sampingan jintan hitam apabila digunakan dalam dos besar atau jangka panjang. Manfaat dan kesan sampingan pada kanak-kanak dan wanita hamil juga tidak dapat dipastikan.

Sebilangan orang mungkin mengalami alahan apabila jintan hitam atau Biji Hitam disapu pada kulit. Selain itu, jintan hitam dapat memperlambat pembekuan darah, meningkatkan risiko pendarahan, menurunkan tekanan darah, dan menurunkan gula darah bagi orang yang tidak mengalami masalah kesihatan.

Oleh itu, sebelum menggunakan jintan hitam, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found