Inilah barisan makanan untuk darah rendah

Darah rendah boleh dikesan semasa doktor melakukan pemeriksaan tekanan darah. Untuk meningkatkan tekanan darah, doktor biasanya akanmengesyorkan pesakit untuk selalu makan makanan dengan darah rendah, seperti kacang, pisang, alpukat, brokoli, dan telur.

Pada orang yang sihat, tekanan darah rendah tanpa gejala atau hipotensi biasanya tidak berbahaya dan tidak perlu dirawat. Walau bagaimanapun, pada orang tua dan orang-orang dengan penyakit tertentu, tekanan darah rendah dapat menyebabkan aliran darah yang tidak mencukupi ke jantung, otak dan ginjal.

Tekanan darah normal berkisar antara 90/60 mmHg hingga 120/80 mmHg. Sekiranya tekanan darah seseorang berada di bawah 90/60 mmHg, maka orang tersebut dikatakan mempunyai tekanan darah rendah. Keadaan ini tidak selalu menyebabkan simptom, tetapi jika berlaku, gejala boleh merangkumi pening, penglihatan kabur, mual, kelemahan, dan perasaan seperti anda akan pingsan.

Senarai Makanan untuk Darah Rendah

Salah satu cara untuk meningkatkan tekanan darah untuk kembali normal adalah dengan makan makanan untuk darah rendah. Jenis makanan ini merangkumi:

  • Makanan yang kaya akan vitamin B12, seperti telur, daging sapi dan ayam, kerang, susu rendah lemak, hati sapi, dan bijirin yang diperkaya.
  • Makanan tinggi folat, seperti sayur-sayuran hijau berdaun (seperti bayam dan brokoli), kacang, biji, dan buah-buahan (seperti pepaya, pisang, dan alpukat).
  • Makanan masin, seperti makanan dalam tin, ikan masin, dan hidangan dengan garam tambahan. Jumlah pengambilan garam yang disyorkan untuk orang dengan tekanan darah rendah ialah 4.5 hingga 5 gram sehari.
  • Makanan yang mengandungi banyak air. Orang yang mempunyai tekanan darah rendah juga disarankan untuk memenuhi kebutuhan cairan tubuh dengan minum cukup air, atau makan buah-buahan yang mengandung banyak air, seperti semangka dan jeruk.
  • Makanan atau minuman berkafein. Kafein dalam kopi, coklat, dan teh dapat meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung buat sementara waktu. Walau bagaimanapun, disarankan untuk tidak mengonsumsi kafein pada waktu malam.

Selain itu, hadkan pengambilan minuman beralkohol kerana boleh menyebabkan dehidrasi. Keadaan ini akan menjadikan tekanan darah menjadi lebih rendah.

Untuk mengesan tekanan darah rendah, anda boleh melakukan pemeriksaan tekanan darah di pusat kesihatan, klinik, hospital, atau secara bebas di rumah. Sekiranya dikesan tekanan darah rendah, anda mungkin dinasihatkan oleh doktor anda untuk menjalani ujian darah dan air kencing untuk mengetahui penyebabnya.

Setelah penyebabnya diketahui, barulah doktor dapat menentukan dan memberikan rawatan yang sesuai. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika anda menderita tekanan darah rendah, terutamanya jika keadaan ini telah menyebabkan aduan.