FG Troches - Faedah, dos dan kesan sampingan

Pasukan FGatau FG Troches Meiji berguna untuk merawat sakit tekak, radang amandel, atau radang mulut dan gusi kerana jangkitan bakteria. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk lozenges dan boleh digunakan oleh kanak-kanak hingga orang dewasa.

FG Troches mengandungi gabungan dua antibiotik, iaitu fradiomycin sulfate 2.5 mg dan gramicidin-S HCl 1.0 mg. Gabungan antibiotik ini dapat menghentikan pertumbuhan dan perkembangan bakteria, seperti:Staphylococcus atau Streptokokus, menyebabkan sakit tekak.

Apa itu Pasukan FG

Bahan-bahan aktifFradiomycin sulfate 2.5 mg dan gramicidin-S HCl 1.0 mg
kumpulanUbat preskripsi
KategoriAntibiotik
ManfaatMerawat radang mulut, gusi, amandel, atau tekak kerana jangkitan bakteria
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Pasukan FG untuk ibu mengandung dan menyusuiKategoriN: Tidak dikategorikan.

FG Troches tidak diketahui sama ada boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatlozenges

Amaran Sebelum Mengambil Pasukan FG

Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan FG Troches:

  • Jangan mengambil FG Troches jika anda alah kepada ubat ini atau antibiotik aminoglikosida lain, seperti neomycin.
  • Jangan mengambil FG Troches selama lebih dari 7 hari. Segera berjumpa doktor sekiranya sakit tekak tidak mereda atau terasa semakin teruk.
  • FG Troches mengandungi antibiotik aminoglikosida. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau sedang menderita penyakit buah pinggang, pendengaran, masalah keseimbangan, myasthenia gravis, atau sklerosis berbilang.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan FG Troches jika anda mengambil ubat, makanan tambahan atau produk herba tertentu.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan FG Troches jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum memberikan FG Troches kepada orang tua, kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan setelah mengambil FG Troches.

Dos dan Arahan Penggunaan Pasukan FG

Dos FG Troches berbeza bagi setiap pesakit. Secara umum, berikut adalah dos FG Troches yang diberikan oleh doktor untuk merawat sakit tekak:

  • Matang: 1-2 lozenges, 4-5 kali sehari.
  • Kanak-kanak: 1 lozenge, 4-5 kali sehari.

Cara Memakai Pasukan FG dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera di bungkusan FG Troches sebelum mula mengambilnya. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Pasukan FG boleh diambil selepas makan. Hisap tablet FG Troches di mulut anda sepenuhnya, seperti menghisap gula-gula.

Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya. Cuba ambil FG Troches pada waktu yang sama setiap hari agar ubat dapat berfungsi dengan optimum.

FG Troches adalah kelas antibiotik. Antibiotik tidak boleh digunakan untuk mengobati keradangan atau jangkitan virus. Pastikan anda mengambil semua dos yang diberikan doktor, walaupun keadaan anda bertambah baik.

Jangan berhenti menggunakan ubat secara tiba-tiba tanpa kebenaran doktor. Melakukannya boleh menyebabkan bakteria menjadi tahan terhadap ubat, sehingga sakit tekak lebih sukar untuk diubati.

Simpan Pasukan FG pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari, dan jauhkan dari jangkauan anak-anak.

Interaksi FG Troches dengan Dadah Lain

Tidak diketahui secara pasti interaksi antara ubat-ubatan yang boleh berlaku jika FG Troches digunakan bersama dengan ubat lain. Untuk selamat, berbincanglah dengan doktor anda jika anda bercadang untuk mengambil FG Troches dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba lain.

Kesan Sampingan dan Bahaya Pasukan FG

Terdapat beberapa kesan sampingan yang dapat terjadi setelah menggunakan FG Troches, iaitu tidak ada selera makan, mual, atau gangguan pada saluran pencernaan. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda atau bertambah buruk.

Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh pembengkakan bibir dan kelopak mata, ruam gatal, atau kesukaran bernafas, setelah mengambil FG Troches.