8 Langkah untuk Gaya Hidup Sihat

Gaya hidup sihat penting untuk dilaksanakan, kerana bukan hanya dapat melindungi diri dari berbagai penyakit, tetapi juga baik untuk kesihatan mental. Perkara apa yang termasuk dalam gaya hidup sihat? Mari cari jawapannya dalam artikel berikut.

Gaya hidup seseorang umumnya dipengaruhi oleh tabiat atau gaya hidup dan aktiviti harian. Rutin yang padat boleh mempengaruhi corak makan, waktu tidur, dan boleh menyebabkan tekanan.

Lama kelamaan, kebiasaan ini dapat memberi kesan pada sistem imun dan membawa kepada pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, penting untuk menerapkan gaya hidup sihat setiap hari agar kesihatan tubuh terjaga.

Terapkan Gaya Hidup Sihat Ini

Apakah gaya hidup sihat? Berikut adalah lapan langkah yang dapat anda terapkan dalam menjalani gaya hidup sihat:

1. Ketahui keadaan kesihatan anda sekarang

Ketahui keadaan kesihatan anda sekarang, dari sejarah perubatan anda, alahan, hingga penyakit kronik. Oleh itu, lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor untuk mengetahui keadaan keseluruhan badan anda dan mengesan lebih awal kemungkinan adanya penyakit.

2. Lakukan aktiviti fizikal

Lihat semula rutin harian anda. Adakah aktiviti anda hanya dikuasai dengan duduk dan menaip di komputer sepanjang hari? Sekiranya demikian, ini bermakna anda kurang aktif.

Malah, para pakar mengesyorkan agar semua orang melakukan senaman selama sekurang-kurangnya 150 minit setiap minggu untuk mengencangkan otot. Oleh itu, luangkan masa untuk bersenam.

Anda boleh memilih aktiviti yang menyeronokkan dan tentu saja sihat. Tidak semestinya berat, latihan ringan seperti berjalan kaki, berbasikal, atau naik dan turun tangga juga dapat dilakukan di antara kesibukan anda.

3. Catatmakanan yang dimakan

Sekiranya anda mempunyai masalah berat badan atau tabiat makan yang tidak sihat, anda boleh mencatat makanan yang anda makan setiap hari. Catatan ini berguna untuk mengawal pengambilan makanan dan sebagai peringatan, jadi anda dapat mengurangkan penggunaan untuk menjaga tubuh yang lebih sihat.

Anda dinasihatkan untuk makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran, sekurang-kurangnya 4 hidangan buah dan 5 hidangan sayur sehari sebagai sebahagian daripada gaya hidup sihat.

4. Perhatikan kehidupan sosial

Pertimbangkan semula hubungan anda dengan pasangan, keluarga, rakan sekerja, atau atasan anda. Secara tidak langsung, interaksi anda dengan orang di sekitar anda boleh memberi kesan kepada kesihatan mental anda dan tentu saja badan anda.

Persekitaran sosial boleh menjadi tempat untuk anda bertukar-tukar idea, mengeluh, mencari jalan keluar, untuk menyatakan pendapat. Oleh itu, luangkan masa untuk bergaul dengan orang terdekat anda.

5. Hentikan tabiat buruk

Gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok atau minum minuman beralkohol, boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Terdapat pelbagai penyakit yang dapat timbul akibat dari kebiasaan buruk ini, seperti penyakit jantung dan paru-paru, COPD, diabetes, hepatitis, hingga barah.

6. Pengambilan makanan sihat dan keperluan cecair yang mencukupi

Penggunaan makanan sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan secara berkala, untuk memenuhi keperluan nutrisi badan. Anda boleh mula memproses makanan anda sendiri sebagai usaha untuk menjaga kebersihan dan kesihatan makanan yang anda makan.

Di samping itu, anda juga disarankan untuk memenuhi keperluan cecair harian anda, dengan minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas air setiap hari. Memenuhi cairan tubuh dapat mengekalkan fungsi semua organ dan mencegah pelbagai penyakit, seperti dehidrasi dan sembelit.

Selain itu, ada juga diet yang didakwa baik untuk kesihatan dan dapat menyingkirkan toksin badan, iaitu diet detoks. Walau bagaimanapun, keberkesanan dan keselamatan diet ini belum diketahui dan perlu diselidiki lebih lanjut.

7. Kmenguruskan tekanan

Tekanan adalah sesuatu yang sukar dielakkan. Namun, anda boleh belajar menguruskannya dengan meluangkan masa untuk berehat, sama ada hobi atau meditasi. Bersyukur dengan perkara yang telah anda capai dan miliki juga dapat menjadikan jiwa lebih tenang.

8. Dapatkan masa rehat yang mencukupi

Rehat yang mencukupi adalah kunci untuk mewujudkan tubuh dan minda yang sihat. Cuba tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam setiap malam dan bangun pada waktu yang sama.

Mandi air panas, membaca buku, atau mendengar muzik boleh menjadi aktiviti sebelum tidur yang membantu badan berehat.

Menjalani gaya hidup sihat tidak mudah. Salah satu perkara yang paling sukar dilakukan adalah menjaga kebiasaan sihat ini. Keinginan untuk memulakan gaya hidup sihat boleh berkurang apabila niatnya tidak cukup kuat.

Oleh itu, memerlukan disiplin dan komitmen yang kuat untuk menjalaninya. Sokongan orang terdekat juga dapat membantu anda untuk terus menjalani gaya hidup sihat ini.

Menjadikan gaya hidup sihat sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian dapat membawa banyak manfaat untuk kesihatan anda. Sebagai langkah pertama, anda boleh berjumpa dengan doktor anda untuk mengatur menu makanan sihat yang sesuai dengan keperluan dan keadaan kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found