Kenali Punca dan Cara Mengatasi Perubahan Mood

perubahan emosi (perubahan emosi) adalah normal jika berlaku sekali-sekala. Tetapi kalau perubahan emosi sering berlaku dan mengganggu kehidupan peribadi, ada kemungkinan keadaan ini berkaitan dengan gangguan kesihatan mental, itu dia gangguan bipolar.

Mood swing adalah perubahan mood (mood) yang jelas dirasakan atau dilihat. Pada dasarnya, ubah mood dan emosi ini mungkin berlaku sekali-sekala dan tidak disebabkan oleh gangguan tertentu. Pada kanak-kanak, perubahan emosi biasanya boleh membuatkan anak menjadi lebih cerewet atau gelisah.

Orang dengan jenis keperibadian tertentu, seperti ENTP, juga dikatakan lebih cenderung kepada kemurungan perubahan emosi. Walau bagaimanapun, jika mengganggu aktiviti harian atau disertai dengan tanda-tanda lain, perubahan emosi harus disyaki sebagai gejala gangguan mental.

Tanda-Tanda adalah mood swing

Selagi perubahan emosi tidak mempengaruhi kehidupan seharian, maka ini masih boleh dianggap normal. Namun, jika perubahan mood terjadi secara drastik, sering, berlarutan, dan mengganggu aktiviti, ini perlu diperhatikan.

Contohnya ialahperubahan emosi yang berlangsung beberapa hari atau lebih, membuat anda bahagia dan sedih yang tidak terkawal, impulsif, sangat mudah marah, dan tidak dapat tidur, atau ketika berubah mood mengganggu aktiviti harian dan merosakkan hubungan dengan mereka yang terdekat dengan mereka.

Perhatikan juga jika perubahan emosi telah mencapai tahap yang lebih teruk, seperti menyebabkan perasaan menyakiti diri sendiri atau mengakhiri hidup seseorang. Mood swing yang muncul bersamaan dengan gejala ini boleh menjadi tanda gangguan kesihatan mental.

Punca Mood Swing

Terdapat pelbagai sebab mengapa seseorang mengalami perubahan emosi, termasuk:

1. Keadaan hormon

Remaja, wanita hamil, dan wanita pascamenopause adalah kumpulan yang kemungkinan besar mengalami perubahan mood yang berkaitan dengan perubahan hormon.

2. Ketidakseimbangan kimia otak

Mood swing Ia boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan bahan kimia otak yang mengatur mood. Beberapa contoh bahan kimia otak ini adalah serotonin dan dopamin.

3. Penyakit tertentu

Menderita penyakit tertentu juga merupakan faktor yang mendasari kemunculan penyakit perubahan emosi. Beberapa penyakit yang boleh menyebabkan gangguan mood adalah paru-paru, ginjal, atau kerosakan jantung, penyakit tiroid, dan gangguan otak.

4. Gangguan mental

Gangguan mental yang sering dikaitkan dengan aduan perubahan mood adalah kemurungan, gangguan bipolar, gangguan keperibadian sempadan, skizofrenia, dan ADHD.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyebab di atas, ketagihan atau penyalahgunaan ubat-ubatan dan alkohol haram, serta kesan sampingan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan: perubahan emosi.

Cara Mengatasi dan Mencegah Perubahan Mood

Sekiranya perubahan emosi ini tidak mengganggu kehidupan seharian, perubahan emosi Selalunya reda dengan sendirinya tanpa rawatan khas. Walaupun begitu, ada langkah-langkah yang dapat diambil untuk mengatasi dan mencegah perubahan daripada berlaku mood ini, iaitu:

Jalani gaya hidup sihat

Mengamalkan gaya hidup sihat, dapat mencegah dan mengatasi perubahan emosi, terutamanya yang disebabkan oleh perubahan hormon atau PMS. Bersenam secara teratur, tidur yang cukup, makan makanan yang sihat, dan menguruskan tekanan, dapat membantu mengekalkan mood kekal stabil.

Buat buku harian mood

Sekiranya perubahan emosi sering dirasakan, perhatikan setiap kali perubahan mood ini berlaku, kapan dan mengapa. Kemudian tuliskannya dalam buku nota peribadi. Dengan memperhatikan corak ini, faktor pencetus perubahan emosi dapat dikenali dengan lebih mudah, sehingga dapat dielakkan.

Rujuk pakar psikiatri atau psikologi

Ke perubahan emosi teruk atau sangat kerap, sehingga menyebabkan gangguan aktiviti harian, anda harus berjumpa dengan psikiatri atau psikologi. Pakar psikiatri atau psikologi dapat membantu anda mengenal pasti penyebabnya perubahan emosi sambil memberikan rawatan yang betul.

Mood swing disebabkan oleh gangguan mental sukar untuk sembuh dengan sendirinya. Tanpa rawatan perubatan, keadaan pesakit sering bertambah buruk.

Pesakit dengan perubahan emosi dapat menjalani sesi kaunseling, dan setelah diketahui faktor penyebabnya, doktor akan memberikan rawatan, baik dengan psikoterapi atau ubat-ubatan.