Hives - Gejala, sebab dan rawatan

Hives adalah reaksi pada kulit yang dicirikan oleh penampilan lebam merah, ditemani rasa gatal. Hives atau urtikaria mungkin muncul di seluruh bahagian badandan kadang-kadang ia muncul secara tiba-tiba.

Ukuran lebam berbeza ketika muncul. Umumnya, gatal-gatal akan hilang sendiri atau berasa lega dengan mengambil dadah. Tetapi dalam beberapa kes, gatal-gatal tidak hilang setelah beberapa minggu dan berulang. Keadaan ini boleh dikelaskan sebagai gatal-gatal kronik.

Gejala Hives

Gatal-gatal biasanya dicirikan oleh penampilan lebam atau ruam yang umumnya berbentuk bujur, disertai dengan gatal dan kemerahan. Berdasarkan jangka masa kejadian, gatal-gatal dapat dibahagikan kepada dua, iaitu:

  • Gatal-gatal akut, iaitu gatal-gatal yang muncul secara tiba-tiba, tetapi akan sembuh dan mereda dalam beberapa hari.
  • Gatal-gatal kronik, iaitu gatal-gatal yang tahan lebih lama dan

Punca Gatal-gatal

Penyebab gatal-gatal pada umumnya adalah reaksi alergi terhadap objek atau bahan yang menyebabkan sistem imun mengeluarkan zat histamin. Histamine inilah yang menyebabkan gejala gatal-gatal.

Sebagai tambahan kepada reaksi alergi, gatal-gatal juga boleh berlaku akibat tekanan, reaksi terhadap panas, senaman, jangkitan, atau penyakit tertentu, seperti penyakit tiroid atau barah. Suhu sejuk atau panas kadang-kadang boleh menjadi faktor pencetus kemunculan gatal-gatal.

Diagnosis Hives

Hives dapat didiagnosis melalui pemeriksaan gejala yang muncul pada pesakit dan pemeriksaan fizikal. Untuk gejala yang diadukan oleh pesakit, doktor akan bertanya:

  • Sejak bila gejala muncul?
  • Makanan yang baru dimakan
  • Aktiviti terkini
  • Sejarah penyakit yang dihidapi

Untuk menyokong diagnosis, doktor juga boleh melakukan ujian alergi, ujian darah, dan biopsi kulit.

Rawatan dan Pencegahan Hives

Gatal-gatal ringan biasanya akan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, pada gatal-gatal berulang, pesakit perlu mengambil ubat untuk merawatnya, seperti antihistamin, kortikosteroid, agonis leukotrien, dan omalizumab.

Gatal-gatal dapat dicegah dengan menghindari pemicu, seperti panas, tekanan, ubat-ubatan, atau makanan tertentu. Makanan dan ubat-ubatan yang menyebabkan gatal-gatal dapat dielakkan jika jenisnya telah disahkan oleh doktor.

Komplikasi Hives

Gatal-gatal boleh memberi kesan kepada kehidupan seharian penderita, terutama jika ia bertahan lama. Sekiranya tidak dirawat, ruam akibat gatal-gatal yang merebak ke seluruh badan akan menyebabkan gatal-gatal dan mencegah penghidap melakukan aktiviti.