Ini adalah Ubat Sakit Tenggorokan yang Kuat

Anda boleh merawat sakit tekak dengan beberapa cara. Tujuannya adalah untuk meringankan keluhan yang anda rasakan, terutamanya jika aduan ini telah mengganggu aktiviti anda. Untuk mengetahui kaedah atau ubat apa yang berkesan untuk merawat sakit tekak, pertimbangkan ulasan berikut!

Gejala radang tekak yang biasa adalah kesukaran menelan atau bercakap, serta rasa sakit, gatal-gatal, dan kekeringan di kawasan tekak. Selain itu, keadaan ini juga boleh disertai demam, batuk, dan selesema.

Pelbagai Jenis Ubat Sakit Tenggorokan

Secara amnya, radang tekak disebabkan oleh virus dan akan mereda dengan sendirinya dalam masa 5-7 hari. Namun, untuk mempercepat pemulihan dan melegakan simptom, anda boleh menggunakan ubat sakit tekak, baik secara semula jadi dan perubatan.

Pilihan ubat sakit tekak semula jadi

Terdapat beberapa jenis ubat sakit tekak semula jadi yang dianggap berkesan untuk melegakan atau merawat sakit tekak, termasuk:

 • Sayang

  Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan madu apabila anda mengalami sakit tekak dapat menghilangkan gejala dengan lebih cepat tanpa menyebabkan kesan sampingan. Hanya campurkan 2 sudu madu dengan segelas air suam atau teh dan minum mengikut keperluan.

 • Air garam

  Berkumur dengan air garam adalah cara yang berkesan untuk membunuh bakteria, melegakan bengkak dan sakit, dan mengurangkan lendir. Campurkan 1/2 sudu teh garam dengan 1 cawan air suam dan kumur sakit tekak.

 • Jus lemon

  Anda boleh menggunakan lemon sebagai ubat sakit tekak dengan minum 1 gelas air atau teh suam dengan satu sudu teh jus lemon.

 • Serbuk cili

  Cili berisi capsaicin yang mempunyai sifat menghilangkan rasa sakit. Anda boleh menggunakan ramuan ini sebagai ubat sakit tekak dengan berkumur dengan 1 cawan air suam yang dicampurkan dengan madu dan sedikit taburan cili.

 • Pelembap udara (pelembap)

  Keadaan tekak kering boleh menyebabkan sakit tekak menjadi lebih teruk. Anda boleh memperbaiki keadaan ini dengan menggunakan pelembap apabila anda mengalami sakit tekak. Anda juga boleh menambah 1-2 sudu besar balsam gosok ke dalam air yang digunakan pelembap untuk melegakan pernafasan.

Selain itu, pelbagai jenis teh yang juga boleh anda gunakan sebagai ubat sakit tekak. Teh herba, seperti teh pudina, teh chamomile, teh hijau, atau teh cengkeh, diketahui dapat mengurangkan keradangan, melegakan kesakitan, dan melawan bakteria yang dapat memperburuk sakit tekak.

Tetapi jika kaedah mudah ini tidak dapat merawat sakit tekak, anda boleh menggunakan ubat perubatan yang boleh dibeli secara bebas di pelbagai farmasi.

Ubat sakit tekak perubatan

Sebagai tambahan kepada ubat semula jadi, ubat sakit tekak yang boleh dibeli di kaunter farmasi termasuk:

 • Parasetamol

  Selain dapat mengurangkan demam, parasetamol juga berguna untuk menghilangkan rasa sakit akibat radang, termasuk radang sakit tekak.

 • Aspirin

  Ubat ini juga dapat melegakan sakit tekak. Walau bagaimanapun, aspirin tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak dan remaja kerana berpotensi menyebabkan sindrom Reye.

 • Ibuprofen

  Ibuprofen dapat membantu mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan sementara. Walau bagaimanapun, elakkan mengambil ibuprofen jika sakit tekak disertai oleh demam dan batuk kering.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, anda juga boleh menggunakan semburan tekak yang mengandungi antiseptik atau agen penyejuk seperti mentol. Rasa mentol yang sejuk dapat menekan keradangan dan menenangkan tekak walaupun hanya sebentar.

Usaha Mencegah Sakit Tenggorokan

Kerana penyebab yang paling biasa adalah jangkitan virus, anda boleh terkena radang tekak dari orang lain. Untuk mengelakkan sakit tekak, perhatikan langkah-langkah berikut:

 • Elakkan hubungan rapat dengan orang yang mengalami sakit tekak.
 • Basuh tangan dengan kerap.
 • Elakkan bersentuhan langsung dengan tisu, sapu tangan, atau tuala yang digunakan oleh orang yang dijangkiti.

Selain itu, menjaga kesihatan secara keseluruhan, misalnya dengan makan makanan yang sihat, minum cukup air, dan berolahraga secara teratur, juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mencegah Anda dari radang tenggorokan.

Sebilangan besar sakit tekak tidak berbahaya, tetapi selalunya keadaan ini tidak selesa bagi penghidapnya. Oleh itu, anda boleh menggunakan ubat sakit tekak seperti di atas untuk mengurangkan keluhan.

Sekiranya sakit tekak anda tidak membaik dalam masa 1 minggu, berjumpa dengan doktor anda kerana mungkin jangkitan bakteria dan memerlukan antibiotik.

Walaupun jarang berlaku, sakit tekak juga boleh disebabkan oleh penyakit serius, seperti difteria. Sekiranya gejala anda bertambah buruk, seperti kesukaran bernafas, demam tinggi, atau leher kaku, segera dapatkan bantuan ke klinik atau bilik kecemasan di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan.