Memahami Teknik dan Faedah Berenang Payudara

Berenang dada adalah salah satu teknik berenang yang paling popular. Sekiranya anda tidak biasa dengan gaya berenang ini dan berminat mencubanya, jangan risau. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan teknik dan faedah berenang dada.

Berenang dada atau apa yang sering disebut gaya katak adalah salah satu teknik berenang yang pergerakannya cukup sederhana dan sering dianggap paling mudah dilakukan. Oleh itu, berenang gaya dada adalah teknik pertama yang dipelajari oleh orang yang baru mula belajar berenang.

Teknik dan Faedah Berenang Payudara

Seperti disebutkan di atas, teknik berenang dada tidak sukar. Untuk berenang dengan gaya ini, ada langkah-langkah yang harus anda ikuti, iaitu:

  • Posisikan bahagian depan badan anda menghadap ke lantai kolam.
  • Pastikan badan anda lurus dan sekendali mungkin, tetapi cuba pergelangan kaki anda di bawah air.
  • Satukan telapak tangan anda dan luruskan lengan anda untuk bersiap untuk meluncur.
  • Lakukan gerakan meluncur dengan menolak tapak kaki yang dilekatkan pada dinding kolam.
  • Mulailah membuka telapak tangan anda ke luar sehingga badan anda membentuk bentuk Y, kemudian putar tangan anda ke dalam sehingga tangan anda bertemu kembali di depan dada anda.
  • Serentak dengan pergerakan tangan di atas, buka kedua paha dan bengkokkan lutut sehingga tumit menunjuk ke punggung, seperti pergerakan kaki katak ketika berenang.
  • Apabila tangan anda berada di hadapan dada anda dan siap untuk dibuka semula, angkat kepala dan bahu anda di atas air untuk menarik nafas.
  • Semasa tangan terbuka lagi, kepala dan bahu harus kembali ke bawah permukaan air.
  • Ulangi pergerakan di atas sehingga selesai.

Bercakap mengenai faedah berenang dari dada, terdapat banyak perkara positif yang boleh anda perolehi, terutama yang berkaitan dengan kesihatan. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Menjaga kesihatan jantung

Berenang dada adalah salah satu teknik berenang terbaik untuk latihan kardio. Berenang stres payudara menguatkan jantung dan membantu organ ini mengepam darah dengan lebih berkesan ke seluruh badan.

Di samping itu, senaman kardio, seperti berenang dada, juga dapat membantu meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan menurunkan kolesterol jahat (LDL) dalam darah. Ini dapat mengurangkan risiko aterosklerosis pada arteri jantung.

2. Menjaga kesihatan paru-paru

Tidak hanya menjaga jantung yang sihat, teknik berenang dada juga bermanfaat untuk kesihatan paru-paru. Latihan kardio, seperti berenang di dada, dapat meningkatkan kapasiti paru-paru, yang membolehkan organ ini memberikan lebih banyak oksigen ke darah.

3. Melatih otot-otot badan

Semasa berenang, anda akan menggunakan sebahagian besar otot badan anda untuk bergerak melalui air. Berenang dada adalah berguna untuk melatih dan mengencangkan otot-otot badan, terutamanya dada, perut, paha, lengan, punggung atas, dan kaki bawah.

4. Membakar kalori

Walaupun tidak seefektif gaya berenang lain dalam membakar kalori, itu tidak bererti bahawa berenang dada tidak membakar kalori sama sekali.

Berenang dada dapat membakar sekitar 200 kalori selama 30 minit. Sekiranya dilakukan secara teratur dan seimbang dengan diet yang sihat, berenang dada dapat berkesan untuk menurunkan berat badan.

5. Memanjangkan umur dan meningkatkan kualiti hidup

Berenang, termasuk berenang di dada, adalah sukan yang sangat baik untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang berenang secara berkala cenderung hidup lebih lama daripada orang yang tidak suka berenang.

Sebenarnya, berenang juga boleh bermanfaat untuk mengurangkan keluhan sakit arthritis yang sering terjadi pada orang tua (warga tua). Keluhan ini bukan sahaja mengganggu keselesaan, tetapi juga dapat mencegah warga tua daripada melakukan aktiviti.

Anda dapat merasakan pelbagai faedah berenang dada di atas jika gaya berenang ini dilakukan secara berkala selama kira-kira 2.5 jam seminggu dan tentu saja dengan teknik yang betul.

Di samping itu, gabungkan renang dada dengan pengambilan makanan berkhasiat dan rehat yang mencukupi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai teknik dan faedah berenang dada untuk keadaan kesihatan anda, berjumpa dengan doktor anda sebelum melakukan gaya berenang ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found