Pandangan Lebih Dalam pada Anatomi Mata Anda

Matau terdiri daripada banyak bahagian. Anatomi mata berfungsi antara satu sama lain dalam menjalankan fungsinya sebagai deria penglihatan.Perlu tahu itu kira-kira 75% maklumat yang kami terima adalah dalam bentuk maklumat visual.

Proses penglihatan bermula dengan pantulan cahaya dari objek atau persekitaran di sekeliling kita. Cahaya ini akan ditangkap oleh mata dan memasuki mata melalui kornea di bahagian depan mata, kemudian melewati mata tengah dan akhirnya diterima oleh retina (belakang mata).

Retina mempunyai berjuta-juta sel saraf yang sensitif terhadap cahaya. Sel-sel ini berfungsi mengubah cahaya yang dipantulkan dari objek di persekitaran sekitar menjadi isyarat elektrik yang kemudian dikirim ke otak untuk diproses sebagai gambar. Oleh itu, kita dapat melihat pelbagai objek dan warna di sekeliling kita.

Secara umum, anatomi mata terbahagi kepada tiga bahagian, iaitu bahagian depan, tengah, dan belakang. Setiap bahagian terdiri daripada beberapa organ dengan fungsi masing-masing.

Anatomi Bahagian Depan Mata

Anatomi bahagian depan mata adalah kawasan paling luar mata yang dapat kita lihat secara langsung. Mata depan terdiri daripada beberapa bahagian, iaitu:

Kornea

Kornea adalah kubah pelindung yang telus di bahagian depan bola mata. Kornea berfungsi memfokuskan cahaya sebelum ia diterima oleh lensa mata. Kornea tidak mempunyai saluran darah dan sangat sensitif terhadap kesakitan.

Iris

Ini adalah bahagian yang menentukan warna mata anda. Warna iris ditentukan oleh pigmen melanin, yang merupakan pewarna semula jadi yang juga menentukan warna kulit dan rambut. Iris mengatur cahaya yang masuk ke mata anda dengan mengubah ukuran pupil mata.

Murid

Di tengah-tengah iris, anda akan melihat lubang hitam kecil yang disebut murid. Bahagian ini menentukan berapa banyak cahaya yang memasuki mata. Murid mata dapat melebar dan menyempit apabila cahaya terlalu banyak atau terlalu sedikit.

Sclera

Bahagian putih mata pada bola mata disebut sclera. Bahagian ini berfungsi sebagai dinding keras yang melindungi tisu di dalam bola mata. Sklera dikelilingi oleh 6 otot mata yang bertanggungjawab untuk menggerakkan bola mata.

konjunktiva

Struktur ini adalah lapisan yang jelas yang melapisi bahagian dalam kelopak mata dan bahagian depan mata. Terdapat dua jenis konjunktiva, iaitu konjungtiva bulbar yang menutupi sklera dan konjunktiva palpebral yang menutupi bahagian dalam kelopak mata.

Anatomi Mata Tengah

Setelah menelusuri bahagian yang kelihatan dari depan, mari lihat bahagian tengah mata. Bahagian ini terdiri daripada:

Kanta

Bahagian ini betul-betul di belakang iris dan murid. Lensa biasa akan kelihatan jelas atau telus dan berbentuk bujur. Fungsi lensa adalah untuk membiaskan cahaya masuk dan memfokuskannya pada retina.

rongga vitreous

Bahagian tengah mata juga dikenali sebagai badan yang jernih. Rongga ini memanjang dari bahagian belakang lensa hingga ke dinding belakang bola mata. Di dalam rongga vitreous terdapat cecair seperti gel yang jelas disebut vitreous.

Anatomi Bahagian Belakang Mata

Bahagian belakang mata terdiri daripada tiga bahagian, iaitu:

Retina

Ini adalah lapisan sensitif cahaya yang melapisi bahagian dalam mata. Retina terdiri daripada berjuta-juta sel yang mampu menangkap cahaya yang melewati kornea dan lensa.

Sel khusus ini terdiri daripada batang dan kerucut. Sel batang di retina berfungsi untuk melihat cahaya redup, sementara sel kerucut bertanggungjawab untuk melihat cahaya dan warna yang terang. Cara retina berfungsi hampir sama gulung filem di kamera.

Makula

Makula adalah bahagian di tengah retina. Apabila dilihat menggunakan oftalmoskop, kawasan ini akan kelihatan kuning cerah. Bahagian ini sangat berperanan dalam penglihatan anda dan membolehkan anda melihat objek dengan baik.

Saraf optik

Bahagian ini berfungsi untuk membawa semua maklumat visual yang dikumpulkan oleh retina ke otak.

Selain mengenali mata, anda juga tahu bahawa mata dapat berfungsi dengan optimum berkat organ yang menyokong, iaitu kelopak mata dan bulu mata.

Apabila anda berkelip, kelopak mata membantu melincirkan permukaan mata dengan air mata. Sementara itu, bulu mata bertanggungjawab untuk menyaring dan mencegah masuknya benda asing, termasuk habuk dan kotoran.

Nah, itu adalah bahagian anatomi mata dan fungsinya. Oleh kerana mata mempunyai peranan yang sangat penting, anda perlu sentiasa menjaga kesihatan mata yang baik.

Untuk memastikan mata anda sihat dan berfungsi dengan baik, anda disarankan untuk melakukan pemeriksaan mata secara berkala di doktor mata.

Sekiranya anda mengalami keluhan mata, seperti mata merah dan bengkak, sakit, kelembutan, atau gangguan penglihatan, berjumpa dengan aduan ini kepada doktor anda. Dengan cara itu, doktor dapat memeriksa fungsi dan anatomi mata anda dan memberikan rawatan yang sesuai.