Albumin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Albumin ialahcecair intravena yang digunakan untuk merawat hipoalbuminemia, iaitu tahap rendah albumin dalam darah. Albumin juga digunakan untuk merawatkejutan hipovolemik kerana kecederaan atau luka bakar yang mana kritikal.

Albumin adalah protein utama dalam darah manusia. Secara semula jadi, protein ini dihasilkan oleh hati. Infusi albumin akan meningkatkan tahap albumin dalam darah.

Albumin dapat meningkatkan kepekatan darah, sehingga cairan di luar saluran darah akan bergerak ke saluran darah. Dengan begitu, jumlah plasma dan tekanan pada saluran darah akan meningkat, sehingga kejutan dapat diatasi.

Infusi ini juga digunakan dalam perawatan kegagalan hati akut, penyakit kuning pada bayi baru lahir (hiperbilirubinemia neonatal), atau sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS).

Tanda dagangan albumin:Albumep, Albumin Inj. 20% - GCC, Albuminar 5, Albunate 25, Albapure 20, Albunorm 25%, Human Albumin Grifols 20%, Human Albumin 20% Behring, Kedrialb, Octalbin 5%, Plasbumin 25, Zenalb 20

Apa ituAlbumin

kumpulanUbat preskripsi
KategoriCecair infusi
ManfaatRawat kejutan hipovolemik dan hipoalbuminemia
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Albumin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada albumin dapat diserap melalui susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda.

Bentuk ubatInfusi

AmaranSebelum Menggunakan Albumin

Albumin hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan albumin:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Infusi albumin tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada susu getah atau salah satu bahan dalam infusi ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami anemia teruk, kegagalan jantung, darah tinggi, hemofilia, edema paru, penyakit buah pinggang, atau tidak dapat membuang air kecil.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan, atau produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami overdosis, reaksi alahan ubat, atau kesan sampingan yang lebih serius setelah menggunakan albumin.

Dos dan Peraturan Penggunaan albumin

Doktor akan memberi dos dan menentukan lamanya rawatan mengikut keadaan, tindak balas, dan usia pesakit. Berikut ini adalah pengedaran dos albumin berdasarkan tujuan penggunaannya:

Matlamat: Merawat kejutan hipovolemik akut

 • Matang: 25 gram, pada kadar infusi 5 ml per minit (untuk larutan 5%) atau 1-2 ml per minit (untuk larutan 20%). Semasa pemberian infusi albumin, doktor akan memantau tindak balas dan keadaan pesakit.
 • Kanak-kanak: 1 gram / kg berat badan, dengan kadar infusi 5 ml per minit (untuk larutan 5%) atau 1-2 ml per minit (untuk larutan 20%).

Matlamat: Merawat hypoalbuminemia

 • Matang:. Dos maksimum: 2 gram / kg berat badan setiap hari, dengan kadar infusi 5 ml per minit (untuk larutan 5%) atau 1-2 ml per minit (untuk larutan 20%).

Matlamat: Mengubati hiperbilirubinemia pada bayi baru lahir

 • Bayi yang baru lahir: 1 gram / kg, diberikan sebelum pertukaran transfusi, pada kadar infusi 5 ml per minit (untuk larutan 5%) atau 1-2 ml per minit (untuk larutan 20%).

Matlamat:Merawat sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS)

 • Matang: 25 gram setiap 8 jam diberikan dengan infus selama 30 minit selama 3 hari.

Bagaimana nak guna Albumin dengan betul

Albumin hanya boleh diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Cecair albumin akan disuntik ke urat melalui IV.

Doktor anda juga akan memeriksa dan memantau pernafasan, nadi, tekanan darah, tahap elektrolit, dan fungsi ginjal semasa anda mengambil albumin.

Sentiasa minum air secukupnya untuk mengurangkan risiko dehidrasi dan gangguan fungsi ginjal semasa rawatan dengan albumin.

Interaksi Albumin dengan Dadah Lain

Terdapat beberapa kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika albumin digunakan dengan ubat lain. Sekiranya albumin diberikan dengan cecair steril lain, risiko hemolisis atau pemusnahan sel darah meningkat.

Selain itu, penggunaannya bersama Perencat ACE boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang membawa maut.

Kesan Sampingan dan Bahaya Albumin

Kesan sampingan yang boleh timbul setelah memakan albumin adalah:

 • Mual atau muntah
 • Demam atau menggigil
 • Sensasi terbakar di wajah, leher, atau dada (siram)
 • Denyutan jantung yang cepat

Beritahu doktor anda jika gejala yang dinyatakan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau mengalami kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Sakit kepala, penglihatan kabur, atau berdering di telinga
 • Kulit pucat atau berpeluh
 • Kekeliruan atau kegelisahan
 • Sakit dada, sesak nafas, batuk dengan kahak berbuih
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Pening sangat berat sehingga anda mahu pengsan