Ciri-ciri Denyutan Jantung dan Gangguan Normal yang Boleh Berlaku

Setiap orang mempunyai degupan jantung normal yang berbeza dan boleh dipengaruhi oleh banyak perkara, termasuk keadaan kesihatan tertentu. Nah, dengan mengetahui kadar denyutan jantung yang normal, anda dapat lebih waspada terhadap kemungkinan masalah jantung.

Denyut jantung diatur oleh sistem elektrik di organ jantung. Denyutan jantung yang normal akan terdengar berirama dan sama dengan setiap rentak. Ini menunjukkan jantung berfungsi dengan baik.

Sementara itu, degupan jantung yang tidak normal akan terdengar tidak teratur dan bahkan bunyi yang kuat akan terdengar di luar bunyi degupan jantung utama.

Seiring usia anda, corak keteguhan degupan jantung anda boleh berubah. Perubahan keteraturan degupan jantung juga dapat menunjukkan keadaan perubatan di jantung atau keadaan perubatan lain yang perlu segera dirawat.

Untuk mengetahui tanda-tanda awal masalah jantung yang dapat terjadi, cara mudah yang dapat dilakukan adalah dengan memperhatikan kadar denyutan jantung yang normal. Kelainan pada kadar denyutan jantung dapat menunjukkan gangguan pada fungsi dan prestasi jantung.

Kadar degupan jantung

Biasanya, degupan jantung rehat orang dewasa adalah 60-100 denyut seminit. Namun, ada banyak faktor yang dapat mempengaruhi detak jantung normal, seperti aktivitas yang dilakukan, tingkat kecergasan, suhu udara, kesan sampingan ubat-ubatan, emosi, dan ukuran tubuh.

Denyutan jantung biasanya akan meningkat semasa bersenam, kerana tubuh memerlukan pengambilan oksigen tambahan sehingga jantung perlu mengepam darah lebih cepat untuk memenuhi keperluan tubuh.

Semasa bersenam, denyut jantung normal orang dewasa berusia 20–35 tahun adalah 95–170 degupan per minit dan pada usia 35–50 tahun adalah antara 85–155 denyutan seminit.

Sementara itu, orang tua berusia lebih dari 60 tahun, degupan jantung normal ketika bersenam antara 80-130 kali seminit.

Kenali Diverse Gangguan Irama Jantung

Secara perubatan, gangguan irama jantung disebut aritmia. Keadaan ini dicirikan oleh degupan jantung yang terlalu cepat, lambat, tidak teratur, atau bahkan berhenti sama sekali.

Aritmia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti sejarah penyakit jantung, tekanan darah tinggi, penyakit injap jantung, gangguan tiroid, gangguan elektrolit, atau pulih dari pembedahan jantung.

Gaya hidup yang tidak sihat, seperti pengambilan alkohol dan tabiat merokok yang berlebihan, serta kesan sampingan ubat-ubatan, juga boleh menyebabkan aritmia.

Penyakit aritmia secara amnya terbahagi kepada dua, iaitu takikardia dan bradikardia. Inilah penjelasannya:

Takikardia

Tachycardia adalah keadaan ketika jantung berdegup lebih cepat ketika rehat. Punca sebenar keadaan ini tidak diketahui, tetapi ada beberapa faktor yang difikirkan boleh mencetuskan takikardia.

Faktor-faktor ini termasuk keturunan, sejarah penyakit tertentu seperti penyakit jantung dan anemia, kesan sampingan ubat-ubatan, atau tabiat seperti merokok dan minum minuman beralkohol.

Tachycardia boleh menyebabkan keluhan berupa sakit dada, pening, keletihan, dan sesak nafas. Walau bagaimanapun, ada kalanya takikardia tidak menyebabkan gejala atau aduan.

Bradikardia

Denyutan jantung yang terlalu perlahan disebut bradikardia. Biasanya, jantung berdegup 60-100 kali seminit ketika berehat. Walau bagaimanapun, dalam keadaan bradikardia, degupan jantung kurang daripada 60 kali dalam satu minit.

Keadaan ini boleh dipengaruhi oleh faktor peningkatan usia, tabiat merokok, kesan sampingan ubat-ubatan, atau riwayat penyakit seperti tekanan darah tinggi atau gangguan tiroid.

Pada sesetengah orang, degupan jantung yang terlalu perlahan mungkin tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menjadi tanda masalah dengan sistem elektrik jantung.

Bradikardia boleh menyebabkan keluhan berupa sesak nafas, sukar menumpukan perhatian, pingsan, pening, dan keletihan walaupun anda melakukan sedikit aktiviti.

Mengakui degupan jantung yang normal dapat menjauhkan anda dari pelbagai masalah jantung. Untuk menjaga jantung yang sihat, penting untuk selalu menerapkan gaya hidup yang sehat, yaitu dengan makan makanan yang sihat dan berkhasiat, berolahraga secara teratur, tidak merokok, dan memeriksa keadaan kesihatan secara teratur.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai degupan jantung normal anda atau jika anda mengalami gejala gangguan irama jantung, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga rawatan yang tepat dapat dilakukan.