6 Khasiat Badam untuk Kesihatan

Bukan hanya rasanya yang enak, manfaat badam untuk kesihatan juga tidak bergurau. Kacang, yang sering digunakan sebagai makanan ringan, diketahui baik untuk menurunkan berat badan dan mencegah pelbagai penyakit. Salah satunya adalah penyakit jantung.

Badam adalah salah satu jenis kacang pokok yang mengandungi banyak nutrien dan rendah karbohidrat. Ada pelbagai cara untuk menikmati badam, mulai dari panggang, digunakan sebagai percikan pastri, atau diproses menjadi susu badam.

Pemprosesan dengan memanggang sangat digalakkan jika anda ingin makan badam sebagai makanan ringan yang sihat. Oleh kerana ia boleh dimakan tanpa garam tambahan, kacang almond baik dan selamat untuk dimakan oleh penghidap hipertensi.

Kandungan Nutrien Badam

Dalam 100 gram badam panggang, mengandungi nutrien berikut:

  • 20 gram protein
  • 16 gram karbohidrat
  • 11 gram serat
  • 258 miligram magnesium
  • 456 miligram fosforus
  • 684 miligram kalium
  • 19 miligram vitamin E

Badam juga kaya dengan lemak dan antioksidan yang sihat dan mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada kacang lain.

Pelbagai Khasiat Badam

Berkat kandungan nutriennya yang pelbagai, terdapat beberapa faedah kesihatan badam, termasuk:

1. Menurunkan risiko barah

Kandungan antioksidan dalam kacang almond diyakini dapat mengurangi risiko barah, seperti barah usus. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan badam secara berkala dapat mengurangkan kadar radikal bebas dalam tubuh, yang merupakan salah satu pencetus barah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan klinikal lebih lanjut masih diperlukan untuk menyokong fakta mengenai faedah ini.

2. Menguruskan tahap kolesterol darah

Kebaikan kacang almond dapat diperoleh kerana kacang almond kaya dengan vitamin E. Vitamin E adalah antioksidan yang dapat melindungi sel darah dari kerosakan sekaligus mencegah penyumbatan arteri akibat kolesterol.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan badam dapat mengekalkan kadar kolesterol baik atau HDL dan menurunkan kadar kolesterol jahat atau LDL.

3. Mmenstabilkan tekanan darah

Kandungan magnesium yang tinggi dalam badam diketahui dapat menurunkan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Ini diperkuat oleh penyelidikan yang menunjukkan bahawa orang yang makan badam nampaknya mengalami penurunan tekanan darah.

4. Cegah penyakit jantung

Almond adalah salah satu jenis kacang yang dapat meningkatkan lemak baik dalam badan dan baik untuk kesihatan jantung. Satu kajian menunjukkan bahawa makan badam dengan diet tertentu, dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

5. Mengawal tahap gula dalam darah

Telah disebutkan sebelumnya bahawa badam mempunyai indeks glisemik rendah. Ini menjadikan badam baik untuk dimakan oleh penderita diabetes jenis 2, kerana ia tidak menyebabkan lonjakan gula darah.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa orang dengan diabetes tipe 2 yang makan badam, boleh mempunyai kadar gula darah yang lebih terkawal.

6. Menurunkan berat badan

Walaupun kalori dalam badam cukup tinggi, penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan badam dalam jumlah maksimum 100 gram tidak menyebabkan kenaikan berat badan.

Kandungan serat yang tinggi dalam badam juga dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama, sehingga dapat mengurangi selera makan dan tentu saja menurunkan berat badan. Selain itu, pengambilan badam secara berkala juga dapat mengurangkan lemak perut.

Namun, jangan hanya bergantung pada badam untuk menurunkan berat badan. Terapkan juga diet yang sihat dengan makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur.

Risiko Alergi Kacang Almond yang Perlu Diperhatikan

Walaupun terdapat banyak khasiat kacang almond yang boleh diperolehi, anda masih harus mengetahui risiko alahan. Sekiranya anda mempunyai sejarah alergi terhadap kacang almond atau kacang pokok lain, seperti kacang mete dan walnut, elakkan makanan yang mengandungi kacang ini.

Reaksi alergi yang timbul sangat beragam, mulai dari gatal-gatal, ruam, dan pembengkakan pada bahagian badan tertentu, hingga gejala yang lebih parah, seperti sesak nafas atau penyumbatan saluran udara akibat pembengkakan akibat reaksi alergi.

Walaupun jarang berlaku, alahan juga boleh menyebabkan reaksi berbahaya yang boleh mengancam nyawa, iaitu kejutan anaphylactic.

Sekiranya anda tidak mempunyai alergi almond, anda boleh menggunakannya sebagai sumber nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Namun, hadkan pengambilan badam hingga sekitar 28 gram atau segelintir sehari. Selain itu, hindari memakan badam mentah, kerana mengandungi glikosida amigdalin, yang merupakan bahan kimia yang dapat melepaskan sebatian sianida, ini berisiko menyebabkan keracunan sianida.

Manfaat kesihatan kacang almond sangat pelbagai. Namun, anda juga dinasihatkan untuk tidak meminumnya secara berlebihan.

Untuk mengetahui bahagian badam yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda, berjumpa dengan doktor anda. Oleh itu, faedah kacang almond yang anda dapat akan dimaksimumkan dan risiko kesan sampingan adalah minimum.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found