4 Cara Menebalkan Kening untuk Mencantikkan Mata

Ramai wanita merasa tidak selamat apabila mempunyai kening yang tipis. Akhirnya, pelbagai cara menebalkan kening dilakukan agar penampilan kelihatan lebih menarik. Namun, penebalan kening mesti dilakukan dengan cara yang betul agar tidak menimbulkan masalah kesihatan di sekitar mata.

Kening tipis boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti bertambahnya usia, memetik alis terlalu kerap, hingga keadaan kesihatan. Biasanya, wanita akan menggunakan pensil alis untuk menjadikan alis kelihatan lebih tebal.

Namun, sekarang ada pelbagai cara untuk menebalkan alis untuk mendapatkan alis tebal secara semula jadi. Anda boleh mencuba beberapa rawatan, dari menggunakan bahan semula jadi hingga pemindahan alis.

Pelbagai Cara Menebalkan Kening

Berikut adalah beberapa cara untuk menebalkan kening yang boleh anda lakukan:

1. Menggunakan bahan semula jadi

Beberapa bahan semula jadi yang diketahui menebal alis adalah minyak kelapa, minyak lavender, dan minyak pokok teh. Selain itu, minyak jarak juga telah lama diketahui tumbuh kening dan rambut, kerana mengandungi zat asid ricinoleik.

Penggunaannya agak mudah. Anda hanya perlu mengoleskan minyak ke kawasan alis, kemudian urut dengan lembut. Anda boleh membiarkannya semalaman dan bilas dengan air pada keesokan harinya.

Namun, keberkesanan penggunaan minyak semula jadi ini dalam menebalkan kening masih memerlukan kajian lebih lanjut.

2. Menggunakan serum alis

Serum yang mengandungi biotin dan peptida diketahui menebal kening. Kedua-dua ramuan ini diketahui dapat merangsang pertumbuhan dan mengekalkan kening yang sihat.

Namun, perhatikan ramuan dalam produk serum, tarikh luput, dan arahan penggunaannya sebelum anda menggunakannya.

3. Mengambil makanan tambahan biotin

Selain serum, biotin juga boleh diambil dalam bentuk suplemen. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum mengambil suplemen biotin untuk menebalkan kening.

4. Lakukan pemindahan kening

Kaedah pemindahan alis dilakukan dengan mengambil rambut dari kulit kepala. Prosedur ini agak rumit kerana memerlukan penempatan yang betul untuk mengurangkan parut dan mengelakkan kerosakan pada alis.

Prosedur ini secara amnya memakan masa sekitar 2-3 jam. Anda akan diberi anestetik tempatan sebelum prosedur pemindahan untuk mengurangkan kesakitan.

Rambut yang ditanam akan rontok dan rambut baru akan tumbuh semula dalam beberapa minggu dari prosedur pemindahan alis.

Cara Menjaga Kesihatan Kening

Kening tebal adalah impian banyak wanita. Oleh itu, adalah penting untuk selalu menjaga dan mengekalkan kening yang sihat. Nah, ada beberapa cara untuk mengekalkan kening yang sihat yang boleh anda lakukan, termasuk:

Pengambilan nutrien yang lengkap

Terdapat beberapa jenis pengambilan nutrien yang penting dalam menyokong pertumbuhan alis, termasuk protein, vitamin, zink, kalsium, selenium, asid folik, dan bahan tembaga.

Anda boleh mendapatkan nutrien ini dengan makan daging rendah lemak, salmon, kacang, alpukat, minyak zaitun, kentang, mangga, wortel, dan bayam.

Selaraskan bentuk kening

Untuk menjaga alis anda tetap pekat dan kelihatan cantik, anda boleh melicinkan bentuk alis anda dengan mencabutnya.

Gunakan pinset alis yang bersih dan sentiasa berhati-hati semasa membersihkan alis anda. Dianjurkan agar anda mencabut alis anda setelah mandi, iaitu ketika keadaan kulit lebih lembab kerana akan memudahkan proses pengekstrakan.

Sekiranya anda mahukan kening yang lebih tebal, anda boleh menggunakan pensil alis atau solekan khusus mengikut warna alis anda.

Kening yang tebal dan kemas sememangnya dapat mencantikkan penampilan anda. Namun, pastikan anda memilih cara yang selamat untuk menebalkan alis mengikut keadaan alis anda. Untuk prosedur yang memerlukan kepakaran perubatan, berjumpa doktor untuk mendapatkan penjelasan dan nasihat yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found