11 Kebaikan Glutathione untuk Kesihatan Tubuh

Glutathione adalah antioksidan yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan. Terdapat banyak manfaat glutathione yang penting untuk kesihatan, termasuk mencegah kerosakan sel tubuh, memperbaiki sel dan tisu badan yang rosak, dan menyokong sistem kekebalan tubuh.

Glutathione (GSH) dihasilkan oleh sel hati dan saraf di otak. Bahan antioksidan ini terbentuk dari 3 jenis asid amino, iaitu: L-sistein, glisin, dan L-glutamat. Selain dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, glutathione juga dapat diperoleh dari makanan atau makanan tambahan tertentu.

Inilah 11 Khasiat Glutathione untuk Kesihatan

Glutathione mempunyai banyak peranan penting dalam menjaga keadaan badan yang sihat. Berikut adalah beberapa kelebihan glutathione:

1. Melegakan psoriasis

Pada orang dengan psoriasis, pengambilan glutathione yang mencukupi, baik dari makanan dan makanan tambahan, dapat melegakan gejala psoriasis dan mencegah berulang. Ini menjadikan glutathione berguna untuk melegakan gejala psoriasis.

2. Melawan radikal bebas

Jumlah radikal bebas yang tinggi dalam tubuh dapat menjadikan sel-sel tubuh rosak lebih cepat. Ini dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti barah, diabetes, dan diabetes artritis reumatoid.

sekarang, glutathione dapat membantu mengatasi dan mengurangkan jumlah radikal bebas dalam tubuh, sehingga risiko terkena penyakit ini dikurangkan.

3. Menjaga kesihatan jantung

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen glutathione secara teratur disertai dengan diet yang sihat, dalam jangka panjang dapat mengurangkan kadar kolesterol LDL buruk dan mencegah penyumbatan saluran darah akibat kolesterol tinggi (aterosklerosis).

Kesan ini menjadikan glutathione baik untuk menjaga fungsi dan kesihatan jantung, serta mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

4. Menjaga kesihatan kulit

Agar kulit kelihatan lebih putih dan cerah, tidak sedikit orang yang mengambil suplemen glutathione atau menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi glutathione. Bahan ini malah sering digunakan dalam suntikan putih. Selain dapat memutihkan kulit, glutathione juga dipercayai berguna untuk mengurangkan kedutan.

Malangnya, tuntutan untuk manfaat glutathione masih belum dapat dipastikan keberkesanannya. Oleh itu, manfaat glutathione untuk kesihatan kulit masih perlu dikaji lebih lanjut.

5. Mencegah kerosakan sel hati

Kekurangan antioksidan, termasuk glutathione, boleh menyebabkan sel hati menjadi lebih cepat rosak. Ini dapat meningkatkan risiko hati berlemak, baik pada orang yang mengonsumsi alkohol atau tidak. Kerosakan sel hati juga boleh menyebabkan gangguan fungsi organ.

Setakat ini, beberapa kajian menunjukkan bahawa memberi suplemen glutathione berguna untuk melindungi fungsi hati dan menjaga sel hati agar tidak cepat rosak.

Namun, bukan hanya dengan pengambilan glutathione yang mencukupi, anda juga perlu menjaga kesihatan hati dan berfungsi dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti:

 • Bersenam secara berkala
 • Makan makanan berkhasiat setiap hari, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Berhenti merokok dan mengehadkan pengambilan alkohol
 • Dapatkan vaksinasi hepatitis A dan hepatitis B
 • Mempraktikkan seks yang selamat, iaitu dengan menggunakan kondom dan tidak menukar pasangan

6. Meningkatkan keberkesanan insulin

Dengan bertambahnya usia, penghasilan glutathione dalam badan akan menurun. Ini dapat meningkatkan risiko ketahanan insulin dan diabetes jenis 2. Beberapa kajian menunjukkan bahawa glutathione berguna untuk mencegah ketahanan insulin dan meningkatkan prestasi insulin dalam mengawal gula darah.

7. Meningkatkan mobiliti pesakit dengan penyakit arteri periferal

Penyakit arteri perifer berlaku apabila arteri di kaki atau tangan tersumbat, mengakibatkan aliran darah yang lemah di kawasan tersebut. Penyakit ini boleh menyukarkan penghidapnya untuk bergerak, mati rasa, atau merasa sakit ketika bergerak.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan suplemen glutathione nampaknya meningkatkan peredaran darah, sehingga membantu melegakan gejala penyakit arteri periferal.

8. Meringankan simptom penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson adalah penyakit degeneratif yang menyerang otak dan menyebabkan penderita mengalami gejala gegaran atau gegaran badan, otot kaku, kesukaran bercakap, dan kesukaran bergerak.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa tahap glutathione dalam tubuh orang dengan penyakit Parkinson biasanya rendah. Oleh itu, pemberian suplemen glutathione dipercayai berguna untuk mengurangkan gejala penyakit Parkinson.

Malangnya, sehingga kini, bukti klinikal yang menunjukkan keberkesanan glutathione sebagai terapi untuk penyakit Parkinson masih sangat terhad. Oleh itu, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan kelebihan glutathione yang satu ini.

9. Mengurangkan simptom fibrosis sista

Cystic fibrosis adalah penyakit yang disebabkan oleh gangguan genetik yang menyebabkan lendir tebal menumpuk di paru-paru dan sistem pencernaan. Pesakit dengan penyakit ini terdedah kepada jangkitan paru-paru dan masalah pencernaan. Fibrosis kistik tidak dapat disembuhkan, tetapi ubat dapat diberikan untuk meredakan gejala.

Penyelidikan setakat ini menunjukkan bahawa pemberian glutathione melalui tablet oral atau gas yang dihirup dapat membantu melonggarkan kahak dan lendir pada pesakit fibrosis sista. Memberi glutathione juga baik untuk mengurangkan keradangan yang dialami oleh pesakit-pesakit ini.

10. Meringankan kesan sampingan kemoterapi pada pesakit barah

Memberi suplemen glutathione kepada pesakit barah yang menjalani kemoterapi nampaknya dapat mengurangkan kesan sampingan kemoterapi, seperti sariawan dan radang kerongkongan. Manfaat glutathione baik untuk menyokong kejayaan terapi barah.

11. Meningkatkan daya tahan

Glutathione juga berguna untuk meningkatkan daya tahan agar anda tidak mudah sakit. Bukan hanya pada orang yang sihat, manfaat glutathione juga baik untuk menyokong sistem kekebalan tubuh pada orang dengan penyakit tertentu, seperti HIV / AIDS dan kekurangan zat makanan.

Glutathione memang dapat dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, tetapi bahan ini juga terkandung dalam pelbagai jenis makanan, seperti:

 • Daging merah, ayam dan ikan
 • Telur
 • Susu
 • Buah-buahan, seperti alpukat, jeruk, pepaya, kiwi, dan strawberi
 • Sayur-sayuran yang mengandungi belerang, seperti brokoli, kembang kol, bok choy, bawang putih
 • Kunyit
 • Kacang tanah

Glutathione juga kini banyak terdapat dalam bentuk suplemen. Sebagai antioksidan, manfaat glutathione pastinya tidak kecil. Oleh itu, penting bagi anda untuk memenuhi pengambilan glutathione anda dengan memakan pelbagai makanan sihat di atas.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendapatkan faedah glutathione melalui penggunaan makanan tambahan, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk menentukan dos yang sesuai untuk menggunakan suplemen glutathione.