6 Khasiat Bawang Dayak untuk Kesihatan

Terdapat banyak faedah bawang Dayak untuk kesihatan yang sangat disesalkan. Berkat khasiat ini, bawang Dayak bahkan telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat tradisional untuk merawat sejumlah penyakit.

Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia L Merr) adalah sejenis bawang yang berasal dari Kalimantan, Indonesia. Bentuknya hampir sama dengan bawang merah, tetapi lebih rata.

Bawang Dayak tumbuh subur di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari yang banyak. Walau bagaimanapun, bawang ini juga dapat tumbuh dan menyesuaikan diri dengan iklim dan jenis tanah apa pun.

Pelbagai Khasiat Bawang Dayak

Manfaat kesihatan bawang Dayak dikaitkan dengan sebatian aktif yang dikandungnya, seperti flavonoid, naptoquinones, anthraquinones, alkaloid, saponin, tanin, triterpenoid, dan steroid.

Berikut adalah pelbagai faedah bawang Dayak untuk kesihatan yang anda dapat:

1. Mencegah jangkitan bakteria

Berkat sifat antibakteria yang baik, bawang Dayak dapat mencegah anda dari sakit akibat jangkitan kuman.

Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang menyatakan bahawa ekstrak etanol bawang Dayak mampu melawan bakteria patogen Staphylococcus aureus yang boleh menyebabkan pelbagai jangkitan, seperti jangkitan kulit, sepsis, dan osteomielitis.

2. Mencegah diabetes

Bawang Dayak juga berguna untuk mencegah diabetes. Kerana kandungannya eleutherol, eleuthocide A, dan eleutherinoside B pada bawang Dayak mempunyai sifat antidiabetik.

Kandungan ini dapat membantu menurunkan kadar glukosa dalam darah, jadi anda juga dapat menghindari risiko menderita diabetes.

3. Melawan radikal bebas

Kandungan triterpenoid, polifenol, dan flavonoid dalam bawang Dayak bertindak sebagai antioksidan. Kandungan ini dapat melawan pendedahan radikal bebas yang berpotensi menyebabkan kerosakan sel di dalam tubuh.

Dengan begitu, risiko anda untuk mengalami masalah kesihatan, seperti penuaan dini, barah, dan demensia, dapat berkurang.

4. Menjaga kesihatan tulang

Menjaga kesihatan tulang juga merupakan salah satu kebaikan bawang Dayak. Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak etanol bawang Dayak dapat meningkatkan kepadatan dan berat tulang. Oleh itu, anda dapat mengelakkan risiko menghidap penyakit tulang, seperti osteoporosis.

5. Mengekalkan tahap kolesterol normal

Bawang Dayak dapat menjaga kolesterol anda dalam kadar normal. Kerana kandungannya eleutherinol pada bawang Dayak dapat mengurangkan kolesterol total, trigliserida, dan LDL (kolesterol jahat) dalam darah.

Oleh itu, anda dapat mengelakkan risiko mengalami sejumlah penyakit berbahaya akibat kolesterol tinggi, seperti arteri tersumbat, serangan jantung, dan strok.

6. Merawat jerawat

Penyelidikan menunjukkan bahawa bawang Dayak berpotensi untuk dikembangkan sebagai ubat anti jerawat. Ini diperoleh dari kandungan etanol bawang Dayak yang terbukti mampu menghambat pertumbuhan bakteria penyebab jerawat pada kulit, yaitu: Propionibacterium acnes.

Pelbagai khasiat bawang Dayak di atas setakat ini masih memerlukan kajian lebih lanjut. Oleh itu, jika anda ingin menggunakan bawang Dayak sebagai rawatan untuk pelbagai penyakit, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found