Cara Mengatasi Kesukaran buang air besar Secara Semula Jadi di Rumah

Adakah anda sering sembelit? Sekiranya demikian, anda tidak perlu risau, kerana terdapat pelbagai cara untuk mengatasi sembelit yang boleh anda lakukan di rumah. Oleh itu, ketidakselesaan yang disebabkan oleh sembelit dapat diatasi dengan segera.

Kesukaran membuang air besar atau sembelit adalah salah satu aduan atau masalah pencernaan yang paling biasa. Penyebab sembelit boleh berbeza-beza, mulai dari diet yang tidak sihat (kurang pengambilan serat), tidak minum air yang cukup, jarang bergerak atau berolahraga, hingga kebiasaan kerap menahan buang air besar.

Sekiranya anda sering mengalami aduan sembelit, beberapa cara berikut untuk mengatasi sembelit mungkin merupakan sesuatu yang boleh anda cuba.

Cara Merawat Sembelit di Rumah

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat sembelit secara semula jadi di rumah:

1. Tingkatkan pengambilan serat

Meningkatkan pengambilan serat dalam makanan yang anda makan dapat memudahkan pencernaan dan menjadikan tekstur tinja lebih padat, sehingga tinja keluar dari usus dengan lebih cepat.

Beberapa pilihan makanan berserat yang baik yang dikonsumsi untuk mengatasi sembelit adalah buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Selain itu, elakkan makanan atau minuman dengan kandungan gas yang tinggi, seperti susu, minuman ringan, makanan berlemak, dan sayur-sayuran tertentu seperti lobak dan kubis, agar perut anda tidak terasa kembung.

2. Minum lebih banyak air

Kekurangan air minum dapat membuat kotoran di saluran pencernaan mengeras, sehingga sukar dikeluarkan ketika membuang air besar. Untuk mengatasi sembelit, anda boleh minum air atau air mineral sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

Selain mengatasi masalah sembelit, minum air yang cukup juga dapat mengelakkan anda daripada mengalami dehidrasi. Keperluan air dalam badan dapat diukur dengan melihat warna air kencing.

Sekiranya air kencing anda berwarna kuning gelap, itu adalah tanda anda masih mengalami dehidrasi. Anda boleh minum air lebih kerap atau lebih banyak jika anda masih mengalami dehidrasi atau jika anda masih sukar membuang air besar.

3. Meningkatkan aktiviti fizikal atau sukan

Senaman atau senaman fizikal dapat meningkatkan pergerakan otot di saluran pencernaan atau usus. Oleh itu, anda boleh bersenam secara teratur, misalnya dengan berjalan di sekitar halaman anda selama 15-30 minit setiap hari untuk memperbaiki pencernaan dan mengatasi aduan sembelit.

4. Elakkan kebiasaan menahan buang air besar

Berikan masa yang mencukupi untuk membuang air besar. Elakkan terburu-buru apatah lagi menunda-nunda ketika anda ingin membuang air besar. Membentuk tabiat ini dapat membantu memudahkan pergerakan usus.

5. Menggunakan garam Epsom

Garam epsom atau lebih dikenali sebagai garam Inggeris juga boleh digunakan untuk merawat sembelit. Kandungan magnesium sulfat dalam garam Epsom apabila larut dalam air dapat mengatasi sembelit jangka pendek.

Anda boleh melarutkan kira-kira 3-5 sudu teh garam Inggeris ke dalam 250 ml air suam, kemudian kacau dan minum. Untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun, larutkan 2 sudu teh ke dalam air minuman suam.

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak berkesan untuk rawatan jangka panjang dan tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

Selain minum, garam Epsom juga boleh digunakan untuk mandi. Caranya, campurkan 350 garam Epsom di dalam tab mandi atau tab mandi diisi dengan air suam, kemudian rendam.

Ketika mandi, kandungan mineral dalam air garam Epsom dapat meresap ke dalam badan dan meningkatkan pencernaan anda, sehingga keluhan sembelit dapat diselesaikan.

6. Menggunakan minyak zaitun

Minyak zaitun dapat membuat najis lebih lembut, menjadikan pergerakan usus lebih lancar. Anda boleh mencampurkan satu sudu besar minyak zaitun dara tambahan dalam segelas jus oren untuk diminum.

Selain itu, minyak zaitun boleh digunakan sebagai campuran salad. Namun, ingat bahawa minyak zaitun tidak boleh digunakan untuk merawat masalah sembelit dalam jangka masa panjang.

7. Mengambil kafein

Kandungan kafein dalam kopi, teh, dan coklat gelap dapat merangsang otot-otot dalam sistem pencernaan untuk berkontrak. Kesan ini menjadikan kafein dapat meningkatkan pencernaan dan merangsang anda untuk membuang air besar.

Walau bagaimanapun, anda tidak dinasihatkan untuk mengambil kafein secara berlebihan. Ini kerana kafein juga mencetuskan kencing lebih kerap, sehingga menyebabkan dehidrasi.

Anda hanya perlu minum satu gelas minuman berkafein setiap hari dan seimbangkan dengan minum lebih banyak air untuk mengekalkan pengambilan cecair badan anda setiap hari.

Selain melakukan kaedah semula jadi untuk mengatasi sembelit, anda juga boleh menggunakan julap atau ubat perangsang buang air besar. Walau bagaimanapun, penting untuk selalu membaca label pembungkusan terlebih dahulu untuk mengetahui dos yang tepat dan cara mengambilnya.

Sekiranya sembelit telah lama berlaku atau jika kaedah di atas tidak berfungsi untuk anda, anda harus berjumpa doktor supaya anda mendapat rawatan yang betul.