Pelbagai cara untuk merawat batuk dengan kahak

Terdapat pelbagai cara untuk merawat batuk dengan kahak. Anda boleh melakukan rawatan sederhana di rumah atau minum ubat batuk dengan kahak, sama ada di kaunter atau dengan preskripsi doktor.

Batuk kahak berlaku ketika badan cuba mengeluarkan kahak atau lendir dari saluran pernafasan. Batuk ini disertai dengan kahak boleh disebabkan oleh selesema, bronkitis, radang paru-paru, atau asma. Agar keadaan kesihatan anda pulih dengan cepat, anda perlu mengetahui cara yang betul untuk merawat batuk dengan kahak.

Cara Melegakan Batuk dengan kahak

Untuk melegakan batuk dengan kahak, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 • Minum air suam

  Salah satu cara termudah untuk merawat batuk dengan kahak adalah dengan meningkatkan pengambilan air suam. Apabila anda minum air suam, kahak yang tersekat di bahagian belakang tekak boleh menjadi lebih nipis, sehingga lebih mudah dikeluarkan.

 • Pancuran air panas

  Selain mengambil air suam, mandi air suam juga merupakan salah satu cara mengatasi batuk. Wap panas dapat membantu membersihkan tekak, melonggarkan kahak, dan melegakan batuk yang degil.

 • Minum madu

  Minum madu juga dapat melegakan batuk dengan kahak. Madu mengandungi bahan antibakteria dan dipercayai dapat melegakan gatal di tekak.

 • Gunakan pelembap

  Gunakan pelembap atau pelembap dapat melegakan batuk kahak, kerana ketika anda menghirup udara lembap, kahak dapat menjadi lebih kurus dan lebih mudah dikeluarkan.

 • Berkumur dengan air garam

  Untuk menghilangkan kahak yang tersekat di bahagian belakang tekak, anda disarankan berkumur menggunakan air garam. Air garam dipercayai dapat menipiskan kahak, melegakan sakit tekak, dan membunuh kuman yang terdapat di dalam mulut.

Pilihan ubat batuk dengan kahak

Sekiranya kaedah ini telah dilakukan tetapi batuk dengan kahak tidak mereda, anda boleh minum ubat batuk bebas atau dengan preskripsi doktor. Jenis ubat batuk yang biasa digunakan untuk mengobati batuk dengan kahak adalah:

 • Ekspektoran

  Ubat batuk expectorant dapat membuat kahak lebih mudah dikeluarkan semasa batuk. Jenis ubat ini mampu menekan pengeluaran mukin, yaitu protein yang terkandung dalam kahak, sehingga kahak menjadi lebih berair. Contoh kandungan ubat batuk yang termasuk dalam jenis ekspektoran adalah: guaifenesin.

 • Mukolitik

  Ubat batuk mukolitik berfungsi untuk menghilangkan kahak sehingga lebih mudah dikeluarkan semasa batuk. Salah satu kandungan ubat batuk yang merupakan sejenis ubat mucolytic adalah: bromhexin.

Sekiranya batuk dengan kahak yang anda alami tidak membaik dengan rawatan dan rawatan diri di rumah, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Terutama jika batuk dengan kahak telah berlangsung lebih dari dua minggu.