Minoxidil - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Minoxidil adalah ubat yang merangsang pertumbuhan rambut dan memperlambat kebotakan. Ubat ini tidak dapat menumbuhkan rambut secara kekal, rambut akan gugur ketika rawatan dihentikan.

Minoxidil adalah ubat yang berfungsi dengan melebarkan saluran darah (vasodilators) sehingga aliran darah menjadi lancar. Cara kerja ini juga akan menjadikan folikel rambut lebih besar sehingga mereka dapat menerima lebih banyak nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut.

Selain tumbuh rambut di kepala, minoxidil dapat digunakan sebagai penanam janggut dan kumis, tetapi penggunaannya harus disertakan dengan arahan doktor.

Jenama perdagangan minoksidil: Aloxid, Eminox, Hage, Regrou, Regrou Forte

Apa itu Minoxidil

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVasodilator
ManfaatMerangsang pertumbuhan rambut
Digunakan olehMatang
Minoxidil untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Minoxidil boleh diserap ke dalam susu ibu. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko penggunaan minoxidil semasa menyusu.

Bentuk ubat Cecair ubat luaran

Amaran Sebelum Menggunakan Minoxidil

Sebelum menggunakan minoxidil, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan gunakan minoxidil jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Jangan gunakan minoxidil pada kulit yang sakit, bengkak, merah, jengkel, atau dijangkiti.
 • Jangan gunakan minoxidil di kawasan mata, hidung dan mulut. Sekiranya bersentuhan dengan kawasan ini, segera bilas dengan air.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami penyakit buah pinggang, penyakit hati, atau penyakit jantung, termasuk angina, kegagalan jantung, atau baru-baru ini mengalami serangan jantung.
 • Minoxidil tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah 18 tahun tanpa nasihat doktor.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Periksa dengan doktor anda jika kebotakan anda tidak bertambah baik setelah 4 bulan menggunakan minoxidil.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil minoxidil.

Dos dan Peraturan Penggunaan Minoxidil

Dos minoxidil akan ditentukan oleh doktor mengikut umur dan jantina pesakit. Secara umum, berikut adalah dos minoxidil untuk kebotakan berdasarkan seks:

 • Lelaki: Sapukan 1 ml cecair minoxidil 2% atau 5% ke kulit kepala botak 2 kali sehari.
 • Wanita: Sapukan 1 ml cecair minoxidil 2% ke kulit kepala botak 2 kali sehari.

Kaedah Menggunakan Minoxidil dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada bungkusan ubat sebelum menggunakan minoxidil. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Mengambil lebih dari dos minoxidil yang disyorkan tidak akan menjadikan rambut tumbuh lebih cepat, tetapi boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Pastikan kulit kepala dan rambut anda bersih dan kering sebelum menggunakan minoxidil. Sapukan ubat pada kulit kepala botak bermula dari pusat.

Jangan keringkan bahagian kulit kepala yang dilumurkan dengan minoxidil dengan pengering rambut. Biarkan ubat itu kering sendiri. Menggunakan pengering rambut dapat mengurangkan keberkesanan minoxidil.

Jangan tutup kulit kepala yang telah dilumurkan dengan minoxidil dengan pembalut atau plaster. Biarkan kepala terbuka.

Dianjurkan untuk tidak mencuci rambut sekurang-kurangnya 4 jam setelah menggunakan minoxidil. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan selepas menggunakan minoxidil

Sekiranya anda lupa menggunakan minoxidil, disarankan untuk menggunakannya segera jika selang waktu dengan jadual penggunaan berikutnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan minoxidil di tempat yang kering jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Minoxidil dengubat lain

Penggunaan minoxidil secara serentak dengan ubat topikal yang mengandungi kortikosteroid atau retinoid dapat meningkatkan penyerapan minoxidil. Untuk selamat, selalu berunding jika anda menjalani rawatan dengan makanan tambahan, produk herba, atau ubat-ubatan tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Minoxidil

Terdapat beberapa kesan sampingan yang dapat terjadi setelah menggunakan minoxidil, yaitu, gatal, kering, mengelupas, jengkel, atau kulit kepala terbakar. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda atau bertambah buruk.

Hubungi doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Rambut muka tumbuh
 • Denyutan jantung, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Pengsan
 • Pening atau sakit kepala
 • Bengkak di tangan atau kaki
 • Sakit dada
 • Sukar bernafas
 • Penat yang tidak biasa