Waspadalah terhadap Bahaya Pendedahan Racun Tomcat

Tomcat bukan sahaja dapat menyebabkan keluhan pada kawasan kulit yang terkena racun, tetapi juga pada mata dan bahagian badan yang lain. Walaupun tomcat kecil, racunnya tidak boleh dipandang rendah kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan keradangan kulit yang teruk.

Tomcat adalah sejenis kumbang kecil yang kelihatan seperti pesawat tempur. Tomcat sebenarnya sangat menguntungkan bagi petani kerana ia bertindak sebagai pemangsa bagi banyak perosak. Namun, kehadirannya di kawasan perumahan mesti diperhatikan untuk mengurangkan risiko kerengsaan pada kulit.

Gejala yang timbul apabila terkena racun Tomcat

Tidak seperti kebanyakan serangga, kerengsaan yang disebabkan oleh tomcat bukan disebabkan oleh gigitannya, tetapi pada racun yang disebut pederin dalam cairan tubuhnya. Racun ini akan menyebabkan dermatitis kontak pada kulit jika tomat dipukul atau diperah secara tidak sengaja sehingga cairan tubuhnya keluar dan bersentuhan dengan kulit.

Berikut adalah beberapa gejala yang mungkin timbul setelah terkena racun tomcat:

  • Kemerahan
  • Sensasi terbakar dan menyengat pada kulit
  • Gatal dan kerengsaan kulit
  • Kulit melepuh

Gejala di atas biasanya akan berlangsung sehingga 10 hari. Selain itu, racun tomcat berpotensi merebak ke bahagian lain badan dan membentuk kerengsaan kulit yang serupa dengan kerengsaan pertama.

Sekiranya racun tomcat ada di tangan, kemungkinan racun ini merebak ke bahagian lain badan lebih besar. Racun tomcat boleh merebak dan menyebabkan dermatitis pada kulit kepala, mata, ke alat kelamin. Kerengsaan mata akibat racun tomcat boleh menyebabkan konjungtivitis yang teruk.

Dalam kes yang teruk, misalnya apabila kawasan kulit yang terkena racun cukup besar, pederin boleh menyebabkan gejala seperti neuralgia, arthralgia, dan demam disertai dengan muntah.

Cara Mencegah Pendedahan Racun Tomcat

Untuk mencegah penyakit kulit akibat terkena racun tomcat, ada beberapa cara pencegahan yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Buang tomat tanpa membunuhnya

Sekiranya anda melihat seekor tomcat menempel pada kulit, jangan sekali-kali memerah atau membunuh seekor tomcat. Ini kerana anda membiarkan paparan racun tomcat melekat pada kulit.

Cara yang tepat untuk menghilangkan tomcat yang menempel pada kulit adalah dengan meniup tomat dengan kuat sehingga melambung atau melepaskannya menggunakan kain atau tisu lembut.

2. Bersihkan kawasan kulit yang bersentuhan dengan tomcat

Setelah mengeluarkan tomcat dari kulit, segera bersihkan kawasan kulit yang bersentuhan dengan tomcat menggunakan sabun dan air. Kaedah ini dapat meminimumkan pendedahan racun tomcat yang dapat menempel pada kulit walaupun anda tidak membunuhnya.

3. Gunakan penghalau serangga di rumah

Kerana tomcat dapat merebak ke persekitaran rumah, ada baiknya memasang jaring penghalau serangga pada tingkap dan pengudaraan rumah. Sekiranya perlu, selalu tutup semua pintu bilik untuk mengelakkan kucing jantan memasuki rumah.

4. Matikan lampu semasa tidur

Oleh kerana tomat suka cahaya yang menyala pada waktu malam, sebaiknya matikan lampu bilik tidur semasa anda tidur. Sekiranya anda benar-benar ingin menggunakan lampu semasa tidur, pilih sumber cahaya yang tidak memancarkan UV, seperti lampu LED.

Kaedah pencegahan di atas dapat mengurangkan risiko terkena racun tomcat. Anda tidak perlu risau jika kumbang tomat adalah endemik di kawasan sekitar anda. Selagi racun tomcat tidak bersentuhan langsung dengan kulit, tidak mungkin dermatitis kontak atau gejala mengganggu lain akan berlaku.

Tetapi, jika tomcat itu tergadai secara tidak sengaja dan badannya mengeluarkan cecair atau racun yang menyentuh kulit anda, segera lakukan rawatan pertama sebelum gejala berkembang. Beberapa langkah pengendalian yang boleh anda lakukan termasuk:

  • Bersihkan kawasan kulit yang terkena racun tomcat dengan sabun dan air bersih sehingga tidak merebak ke kawasan lain di badan.
  • Elakkan menyentuh kawasan kulit yang lain, setelah menyentuh kawasan kulit yang terkena racun tomcat, kecuali jika anda telah mencuci tangan dengan sabun.
  • Kompres kulit dengan air sejuk untuk melegakan simptom dermatitis kontak kerana terkena racun tomcat pada kulit.
  • Ambil ubat penahan sakit yang boleh dibeli di farmasi, seperti paracetamol, jika bahagian kulit yang terkena racun tomcat terasa sangat menyakitkan.

Sekiranya luka tidak sembuh, terasa sangat menyakitkan, membentuk luka basah kerana lepuh pecah, atau merebak ke kawasan lain, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.