6 Tanda Kematian Yang Menentukan Seseorang Mati

Tanda-tanda kematian umumnya dapat dilihat dari berhenti bernafas dan ketiadaan nadi. Di samping itu, pelbagai perubahan fizikal lain juga ditunjukkan oleh orang yang telah meninggal dunia. Perubahan ini adalah rujukan doktor untuk menentukan sebab dan anggaran masa kematian.

Terdapat banyak faktor penentu untuk menyatakan seseorang tidak lagi hidup dan salah satunya adalah kegagalan fungsi organ penting untuk menyokong kehidupan. Selepas kematian, tubuh juga akan mengalami pelbagai perubahan fizikal yang disebut perubahan bedah siasat . Dalam kes-kes yang jarang berlaku, seseorang boleh kembali "hidup" setelah dinyatakan mati. Fenomena ini disebut sebagai hampir mati.

Beberapa Tanda Kematian Sebelum Seseorang Mati

Tanda-tanda kematian akan dilihat secara semula jadi dari penampilan perubahan fizikal pada hari-hari atau beberapa jam sebelum kematian. Ini biasanya dialami oleh orang-orang dengan penyakit kronik atau orang tua.

Berikut adalah beberapa tanda kematian yang hampir dapat dilihat:

1. Penat dan mengantuk

Perubahan metabolisme menjadikan seseorang kelihatan lemah, lemah, dan mengantuk sebelum mati. Mereka akan menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur dan mungkin tidak sedarkan diri ketika tidur.

2. Tidak mahu makan atau minum

Menjelang kematian, seseorang akan menolak makan atau minum dan kelihatan sukar ketika mengambil makanan, minuman, dan ubat melalui mulut. Pada masa yang sama, tubuhnya tidak lagi dapat memproses makanan dengan baik, kerana fungsi pencernaannya lemah.

3. Nafas berubah

Tanda kematian seterusnya adalah perubahan pernafasan. Dalam keadaan ini, pernafasan menjadi tidak teratur yang dicirikan oleh nafas dalam dan cepat, dan ada jeda selama beberapa saat antara penyedutan.

Di samping itu, badan akan menghasilkan kahak secara semula jadi yang akan dikeluarkan melalui batuk. Namun, jika badan tidak banyak bergerak dan hampir mati, kahak akan terkumpul dan mengeluarkan suara ketika bernafas.

4. halusinasi dan kekeliruan

Halusinasi dan kekeliruan boleh menjadi salah satu tanda kematian, kerana perubahan keseimbangan otak atau pengaruh ubat-ubatan.

Seseorang mungkin melihat atau mendengar sesuatu yang tidak nyata dan bahkan tidak mengenali di mana dia berada, pukul berapa dia, atau dengan siapa.

Keadaan ini boleh menyebabkan kegelisahan dan sukar tidur. Selain itu, halusinasi juga dapat membuat penderita merasa kecewa sehingga dapat memperburuk keadaannya.

5. Tangan dan kaki terasa sejuk

Perubahan peredaran badan yang hampir mati boleh menyebabkan kaki dan tangan terasa sejuk. Kulit juga dapat berubah warna kebiruan atau sianosis, karena kekurangan oksigen dalam darah.

6. Pergerakan usus yang tidak teratur

Apabila mengalami tanda-tanda kematian, seseorang akan makan dan minum kurang sehingga pergerakan usus dan buang air kecil menjadi kurang kerap. Namun, untuk memastikan mereka tetap bersih, anda boleh meminta perawat memasukkan kateter atau lampin orang dewasa.

Menjelang akhir hayat, orang dengan penyakit serius yang sakit parah sering tidak sedarkan diri selama beberapa hari atau jam sebelum dinyatakan mati. Namun, kadang-kadang mereka masih dapat mengenali kehadiran dan suara orang di sebelah mereka.

Pelbagai Tanda Kematian Perubatan

Dari segi perubatan, terdapat beberapa tanda yang memberi petunjuk kepada doktor untuk menentukan seseorang telah meninggal, iaitu:

 • Tiada nadi
 • Nafas berhenti
 • Tiada ketegangan otot
 • Pembebasan tinja dari usus dan pundi kencing
 • Kelopak mata separa tertutup
 • Tidak ada tindak balas terhadap kesakitan, misalnya ketika mencubit
 • Mata tidak bertindak balas terhadap cahaya

Tahu Pbadan berubah selepas kematian (P ost -M ortem)

Selepas kematian, serangkaian perubahan berlaku di dalam badan secara semula jadi. Pelbagai faktor luaran dapat mempercepat atau melambatkan proses perubahan dalam tubuh setelah mati.

Berikut adalah pelbagai perubahan yang berlaku di dalam tubuh manusia setelah kematian:

 • Rigor mortis , iaitu perubahan otot menjadi kaku setelah mati
 • mangsa hidup, iaitu munculnya lebam ungu kebiruan pada badan, disebabkan oleh pemendapan darah akibat pengaruh graviti
 • Tardieu bintik-bintik , iaitu bintik-bintik pada kulit yang muncul setelah mati kerana saluran darah pecah
 • Algor mortis , iaitu perubahan suhu badan menjadi sejuk setelah mati. Proses ini hanya berlaku jika suhu persekitaran lebih sejuk daripada suhu badan pada waktu kematian
 • Tache Noire , yang merupakan garis mendatar merah gelap yang muncul di mata ketika kelopak mata tidak ditutup ketika mati
 • Cecair pembersih , yaitu cairan putrefaktif yang keluar dari lubang di badan, seperti mulut, hidung, saluran kencing, dan anus
 • Putrefaction atau penguraian, yang merupakan proses penguraian dibantu oleh bakteria dari dalam dan luar badan

Tanda-tanda kematian bagi setiap orang pada amnya berbeza, bergantung kepada penyebab kematian. Untuk menentukan sebab dan anggaran masa kematian saudara atau ahli keluarga, anda boleh menghubungi doktor supaya pemeriksaan dapat dijalankan.