Inilah Cara Menghilangkan Jerawat Secara Semula Jadi

Jerawat sebenarnya akan hilang sendiri dalam beberapa hari hingga beberapa minggu. Tetapi untuk mempercepat prosesnya, ada beberapa cara yang boleh anda cuba.

Jerawat adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan mengurangkan keyakinan diri. Pelbagai cara untuk mengatasi jerawat boleh dilakukan, mulai dari cara semula jadi hingga melakukan perawatan kulit hingga ke doktor.

Rawatan Semula jadi Kulit Jerawat

Salah satu cara untuk mengatasi kulit yang berjerawat adalah dengan melakukan rawatan wajah secara semula jadi. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti:

1. Cuci muka dengan kerap

Untuk menghilangkan jerawat secara semula jadi, disarankan untuk membersihkan wajah menggunakan sabun ringan secara berkala. Biasakan membersihkan wajah anda dua kali sehari, dan jangan lupa membersihkan wajah anda setelah menggunakannya solekan dan bersenam.

2. Memohon toner ke muka

Selepas mencuci muka, anda boleh menggunakan toner pada kulit wajah anda. Toner dapat membantu membersihkan kotoran dan sisa-sisa solekan yang masih melekat pada wajah. Lain daripada itu, toner Ia juga membantu mengembalikan pH kulit, mencegah kulit kering, dan mengurangkan pengeluaran minyak. Ini akan membantu masalah kulit, termasuk jerawat anda.

3. Sapukan pelembap ke wajah

Langkah seterusnya yang perlu dilakukan adalah menjaga kelembapan kulit wajah, dan salah satunya adalah dengan menggunakan pelembap. Keadaan wajah yang lembap akan menghalang peningkatan pengeluaran minyak. Ini akan mengelakkan munculnya jerawat di wajah. Untuk kulit yang mudah berjerawat, pilih pelembap wajah yang berlabel bukan komedogenik dan bebas minyak.

4. Gunakan pelindung matahari

Setelah menggunakan pelembap, jangan lupa juga menggunakan pelindung matahari. Ini kerana pada sesetengah orang, pendedahan cahaya matahari dapat membuat jerawat menjadi lebih teruk.

Namun, kerana secara amnya pelindung matahari adalah komedogenik, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan jenis pelindung matahari yang sesuai untuk kulit yang berjerawat.

Bahan Semula jadi untuk Menghilangkan Jerawat Secara Semula Jadi

Selain melakukan penjagaan kulit secara rutin, anda juga dapat merawat jerawat secara semula jadi dengan bahan-bahan berikut:

1. Ketulan ais

Ais dapat membantu mengurangkan keradangan pada jerawat. Caranya, balut ais dengan kain bersih, tampalkan pada kulit dengan jerawat selama satu minit. Ini akan mengurangkan kemerahan dan pembengkakan jerawat anda.

2. Putih telur

Putih telur bukan sahaja membantu mengurangkan keradangan pada jerawat, tetapi juga dapat menegangkan kulit dan mengawal pengeluaran minyak pada kulit. Untuk menggunakan putih telur sebagai topeng jerawat, anda hanya memasukkan putih telur ke kawasan yang rawan jerawat, kemudian biarkan selama 10 minit. Selepas itu, bilas dengan air hingga bersih.

3. Sayang

Cara seterusnya untuk menghilangkan jerawat secara semula jadi adalah dengan menggunakan topeng madu. Madu dapat mengekalkan bakteria baik pada kulit sambil mempercepat proses penyembuhan jerawat.

Untuk menggunakan madu sebagai topeng jerawat, campurkan 3 sudu madu dengan satu sudu kayu manis. Kemudian masukkan ke dalamnya ketuhar gelombang mikro selama 30 saat dan biarkan seketika. Selepas tidak terlalu panas, sapukan topeng pada wajah secara merata. Biarkan selama 10 minit, kemudian bilas hingga bersih.

4. Timun

Selain dapat mengatasi mata yang bengkak, timun juga dapat membantu mengurangkan pembengkakan, radang jerawat, dan memberikan kesan penyejukan pada kulit wajah.

Agar rawatan yang dilakukan dapat menghasilkan hasil yang maksimal, juga perbaiki gaya hidup Anda dengan mengadopsi diet yang sehat, cukup istirahat, berolahraga secara teratur, dan menghindari tekanan.

Selain bahan semula jadi ini, anda juga boleh menggunakan bahan lain, seperti kentang dan bawang putih untuk merawat jerawat. Tetapi pastikan bahan yang digunakan bersih.

Sekiranya kaedah semula jadi di atas untuk menghilangkan jerawat telah dilakukan tetapi jerawat masih degil, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found