Thrombophob - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Thrombophobe bermanfaat untuk merawat lebam atau gumpalan darah di bawah kulit kerana kecederaan atau keradangan urat yang terletak berdekatan dengan kulit (phlebitis dangkal). 

Thrombophob mengandungi natrium heparin. Heparin adalah ubat antikoagulan yang berfungsi dengan menghalang tindakan protein yang berperanan dalam proses pembekuan darah. Thrombophobes tidak boleh digunakan pada luka terbuka dan bisul kulit.

Produk Thrombophobe

Terdapat dua jenis produk Thrombophob yang terdapat di Indonesia, yaitu:

 • Gel thrombophob

  Thrombophob gel mengandungi zat aktif natrium heparin sebanyak 20,000 IU setiap 100 gram.

 • Salap Thrombophob

  Salap Thrombophob terdiri daripada campuran natrium heparin 5,000 IU dan benzil nikotinat 250 mg.

Apa itu Thrombophob

kumpulanUbat-ubatan tanpa had terhad
KategoriAntikoagulan
ManfaatLebam lebam atau darah beku di bawah kulit kerana kecederaan atau phlebitis dangkal
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Heparin di Thrombophop untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Heparin dalam kajian haiwan telah menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi belum ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Thrombophobes tidak diserap ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, ibu yang menyusu dinasihatkan untuk tetap berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Bentuk ubatSalap dan gel

Amaran Sebelum Menggunakan Thrombophob

Sebelum menggunakan ubat ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Jangan gunakan Thrombophob jika anda alah pada salah satu bahan dalam ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Jangan gunakan Thrombophob pada luka terbuka dan bisul kulit.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Thrombophob jika anda mengambil suplemen, produk herba, atau ubat-ubatan, terutama antikoagulan lain, seperti warfarin.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Thrombophob jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau overdosis selepas menggunakan Thrombophop.

Dos dan Peraturan Penggunaan Thrombophob

Sapukan Thrombophob secara nipis di kawasan yang terkena 2-3 kali sehari. Sekiranya anda ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan khas, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan dos dan tempoh yang sesuai dengan keadaan anda.

Cara Menggunakan Thrombophob dengan Betul

Ikuti cadangan doktor dan baca maklumat yang tertera pada bungkusan Thrombophob sebelum menggunakannya. Sapukan Thrombophob secara nipis di kawasan kulit lebam.

Sekiranya anda lupa untuk menggunakan Thrombophob, disyorkan untuk menggunakannya dengan segera sekiranya jeda dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan Thrombophob pada suhu bilik dan elakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Thrombophobe dengan ubat lain

Tidak diketahui apakah interaksi ubat akan berlaku apabila Thrombophob digunakan dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.

Walau bagaimanapun, heparin yang terdapat dalam produk ini apabila digunakan dengan ubat lain boleh menyebabkan interaksi seperti peningkatan kesan antikoagulan ketika digunakan dengan pengencer darah atau ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).

Beritahu doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan Thromnophob dengan sebarang ubat, makanan tambahan, atau produk herba, untuk mengelakkan interaksi ubat yang tidak diingini.

Kesan sampingan dan Bahaya Thrombophobe

Sekiranya digunakan sesuai dengan arahan penggunaan yang ada, produk ini jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, hentikan penggunaan dan berjumpa doktor dengan segera sekiranya lebam tidak bertambah baik, kerengsaan kulit berlaku, atau reaksi alergi berlaku setelah mengambil Thrombophob.