Punca keputihan sebelum haid

Sebilangan wanita mungkin mengalami keputihan sebelum haid. Pelepasan boleh berwarna jernih, kekuningan, atau coklat, dengan tekstur tebal atau berair. Adakah keputihan sebelum haid adalah keadaan normal?

Keputihan sebelum haid adalah keputihan atau lendir melalui faraj dalam beberapa hari sebelum kedatangan haid. Ketika mengalami keputihan sebelum haid, beberapa wanita mungkin merasakan perubahan jumlah, tekstur, dan warna keputihan yang berdebu dengan keputihan seperti biasa.

Walaupun ciri-ciri keputihan berubah sedikit, ini biasanya normal bagi wanita sebelum haid. Namun, jika disertai dengan gejala lain, keputihan ini boleh disebabkan oleh keputihan yang tidak normal yang disebabkan oleh jangkitan.

Punca keputihan sebelum haid normal

Keputihan sebelum haid sebenarnya adalah perkara normal yang berlaku semasa kitaran haid. Ini berlaku kerana peningkatan hormon estrogen dan progesteron sebelum kedatangan haid.

Kedua-dua hormon inilah yang menjadikan ciri keputihan normal berubah sedikit lebih dekat dengan waktu haid. Apabila haid anda menghampiri, keputihan menjadi lebih jelas, berair, dan licin (serupa dengan tekstur putih telur mentah).

Keputihan dari faraj sebelum haid umumnya berlaku ketika proses ovulasi bermula. Ovulasi adalah tanda bahawa seorang wanita memasuki masa suburnya. Ketika haid anda menghampiri, keputihan anda mungkin menjadi lebih putih, kekuningan, atau mulai keperangan.

Selagi keputihan tidak berbau dan tidak disertai dengan gejala lain, seperti gatal atau sakit pada faraj, keputihan sebelum haid adalah keadaan biasa yang tidak perlu dibimbangkan. Selain proses ovulasi, kadang-kadang keputihan sebelum haid juga dapat terjadi pada wanita yang menggunakan alat kawalan kelahiran hormon.

Penyebab keputihan yang tidak normal sebelum haid

Kadang-kadang keputihan sebelum haid boleh disebabkan oleh penyakit, termasuk:

 • Jangkitan yis faraj

  Keputihan akibat jangkitan yis vagina biasanya dicirikan oleh keputihan yang tebal, kental, dan putih pekat. Bukan hanya itu, keputihan akibat jangkitan yis juga boleh menyebabkan gatal dan pembakaran vulva dan vagina.

 • Vaginosis bakteria

  Di dalam vagina, ada bakteria baik yang berfungsi melindungi vagina dari kulat, virus, dan bakteria jahat yang menyebabkan jangkitan. Apabila bilangan bakteria baik di dalam vagina berkurang, kuman buruk yang menyebabkan jangkitan dapat membiak dan menjangkiti faraj dengan mudah. Keadaan ini dipanggil vaginosis bakteria.

  Keputihan akibat jangkitan bakteria pada faraj biasanya mempunyai bau yang tidak menyenangkan, berwarna putih atau kelabu, terasa gatal, dan menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks.

 • Jangkitan kelamin (STI)

  Chlamydia, gonorea, dan trichomoniasis adalah beberapa jenis jangkitan kelamin yang menyebabkan keputihan. Ciri-ciri keputihan yang tidak normal akibat IMS boleh berupa keputihan kekuningan atau kehijauan, bau amis atau busuk, dan menyebabkan rasa sakit atau gatal pada vagina.

  Walau bagaimanapun, kadang-kadang STI pada wanita mungkin tidak menyebabkan gejala.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, keputihan yang tidak normal yang muncul sebelum haid juga boleh disebabkan oleh penggunaan produk pembersih vagina, penggunaan antibiotik jangka panjang, dan kaedah pembersihan vagina yang tidak betul.

Tidak seperti keputihan yang normal yang biasanya tidak mengganggu dan hanya muncul pada waktu-waktu tertentu, seperti sebelum haid atau semasa tempoh subur, keputihan yang tidak normal dapat terjadi pada bila-bila masa.

Keputihan yang tidak normal juga biasanya muncul disertai dengan rasa sakit, sakit, dan gatal di faraj, kawasan di sekitar vagina kelihatan merah dan bengkak, dan keputihan berbau tidak sedap.

Sekiranya anda mengalami keputihan yang tidak normal, segera berjumpa doktor sehingga penyebab kemunculan keputihan dapat dikenal pasti dan diberi rawatan yang tepat.