Memalukan Badan, Adakah Anda Melakukannya?

Secara sedar atau tidak, sebilangan orang sering melakukannya memalukan badan dan menganggapnya sebagai jenaka atau kesenangan semata-mata. Walau bagaimanapun, tingkah laku ini boleh memberi kesan negatif. kamu tahu. Adakah anda pernah melakukannya?

Memalukan Badan adalah tingkah laku yang tidak baik dan memberi komen mengenai penampilan fizikal orang lain. Tingkah laku ini sama dengan tindakan buli. Sebab orang buat memalukan badan (pencukur badan) bervariasi, mulai dari ingin meringankan suasana, mengundang tawa, hanya untuk bersenang-senang, hingga benar-benar ingin menghina.

Ini adalah petanda yang anda lakukan Memalukan Badan

Adakah anda pernah membuat komen mengenai tubuh seseorang? Contohnya, “Anda kurus sangat, neraka! tidak sihat, kamu tahu,"atau,"Aduh, Macam mana boleh jadi kulit anda sangat hitam neraka? Gunakan sunblock, dong!

Walaupun sering disebut sebagai bentuk perhatian, kata-kata seperti yang disebutkan di atas termasuk dalam tindakan memalukan badan, kamu tahu. Tidak hairanlah, kata-kata seperti ini lebih kerap membuat penerima terluka daripada merasa dijaga.

Memalukan Badan Ini boleh berlaku secara langsung atau tidak langsung, misalnya di media sosial. Tingkah laku ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, lelaki atau wanita, kanak-kanak atau orang dewasa. Walaupun, memalukan badan Ia juga boleh berlaku dalam hubungan romantis, keluarga, atau teman.

Malangnya, pelakunya memalukan badan sering tidak menyedari perlakuan mereka. Berikut adalah beberapa perkara yang sering dilakukan oleh pencukur badan:

  • Kerap memberi komen mengenai fizikal orang lain
  • Membincangkan atau mencabul bentuk badan seseorang dalam usaha untuk kelihatan comel di hadapan banyak orang
  • Selalunya menilai seseorang berdasarkan penampilannya
  • Menilai keputusan orang lain mengenai pilihan yang dibuat untuk tubuh mereka
  • Ambilnya seperti biasa atau bahkan berbunyi ketika seseorang mengejek atau memberi komen mengenai penampilan fizikal

Kesan dan Cara Berhenti Memalukan Badan

Memalukan Badan bukan tingkah laku yang boleh dipandang enteng atau difahami. Inilah kesan buruknya memalukan badan untuk mangsa:

  • Menurunkan keyakinan diri
  • Menyebabkan gangguan mental, seperti kemurungan
  • Mengalami gangguan makan, seperti bulimia atau makan malam
  • Meningkatkan risiko kegemukan
  • Meningkatkan risiko membunuh diri

Sekiranya anda sudah melakukannya, selesaikan sekarang dan jangan buat lagi, okey? Setiap manusia, tidak kira bentuk tubuhnya, mesti dihormati dan layak mendapat kasih sayang.

Inilah cara anda boleh menghentikannya memalukan badan:

1. Ketahuilah bahawa tidak ada manusia yang sempurna

Ketahuilah bahawa tidak ada yang sempurna di dunia ini. Sekiranya orang lain tidak kelihatan seperti anda, itu tidak bermakna ada yang lebih buruk dan lebih baik. Ketahuilah bahawa semua orang, termasuk anda, mempunyai kekurangan dan tidak ada yang boleh dipersalahkan untuknya.

2. Belajar untuk menjadi orang yang baik

Adakah memalukan badan Sudah tentu ia boleh menyakitkan hati orang lain. Sekiranya anda merasakan tingkah laku ini hanyalah gurauan dan bukan masalah, sudah tiba masanya untuk mengubah pemikiran anda. Bayangkan anda berada dalam kasut orang yang anda komen. Tidak semestinya anda mahu menerima perkara yang sama, betul?

Juga, tidak semua orang bergurau tentang fizikal yang lucu. Sebenarnya, orang mungkin merasa tidak selesa atau jengkel ketika mendengarnya. Sekiranya anda meneruskannya, keadaan di sekitar anda akan menjadi tidak selesa. Lama kelamaan, tidak mustahil orang akan memilih untuk menjauhkan diri.

3. Berhenti sibuk memikirkan orang lain

Daripada sibuk memberi komen atau mengurus perniagaan orang lain, anda harus fokus pada diri sendiri. Bagaimanapun, campur tangan dalam urusan orang lain tidak berguna bagi anda.

Sekiranya anda mengharapkan orang lain menjadi lebih sihat dengan komen buruk, harapan anda kemungkinan besar akan sia-sia. Seperti yang telah dinyatakan di atas, komen memalukan badan sebenarnya meningkatkan risiko makan malam dan kegemukan. Jadi, niat baik anda lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

4. Cari topik yang lebih menarik

Semasa anda berkumpul dengan rakan, keluarga, atau pasangan, terdapat banyak topik menarik yang boleh anda bincangkan selain bentuk badan. Sekiranya matlamat anda adalah untuk dilakukan memalukan badan adalah untuk membuat orang lain ketawa, lebih baik berfikir dua kali. Cari sesuatu untuk dibincangkan atau jenaka lain yang dapat dinikmati oleh semua orang, tanpa menyusahkan sesiapa.

Tidak semua orang sedar bahawa apa yang dikatakannya boleh menyinggung perasaan orang lain. Sekiranya apa yang anda ingin sampaikan boleh memberi kesan negatif kepada pendengar, lebih baik anda menahan kata-kata dan berdiam diri.

Memalukan Badan bukan perbuatan baik dan tidak boleh dipandang rendah. Namun, mengubah tabiat juga tidak mudah. Sekiranya anda sukar mengubah tabiat memalukan badan, tidak ada salahnya berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan nasihat yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found