Kelebihan Manjakani Bukan Sekadar Pembersih Feminin

Salah satu kelebihan manjakani yang paling terkenal adalah sebagai pembersih organ feminin. Tumbuhan ini juga dipercayai dapat menyuburkan organ seks wanita. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faedah lain dari manjakani yang juga perlu anda ketahui.

Manjakani (Jangkitan Quercus) umumnya terdapat di Mediterranean, Asia, dan Timur Tengah. Bahagian yang digunakan untuk tanaman ini adalah: galls atau bonjolan pada batang manjakani. Bulge bulat sehingga sering disalah anggap sebagai buah manjakani, padahal sebenarnya tidak.

Secara tradisional, manjakani sering digunakan untuk membersihkan dan merawat jangkitan kulat dan bakteria pada organ seks wanita. Manjakani juga dianggap mengetatkan atau mengetatkan faraj.

Pelbagai Khasiat Manjakani untuk Kesihatan

Manjakani mengandungi pelbagai mineral, seperti kalsium, fosforus, kalium, magnesium, zat besi, mangan, zink, dan nikel. Selain itu, tanaman ini juga mengandungi tanin dan antioksidan dari kumpulan polifenol dan flavonoid. Manjakani juga diketahui mempunyai sifat antibakteria, antijamur, dan anti-radang.

Berkat kandungan nutrien dan pelbagai sebatian, manfaat manjakani tidak sedikit. Berikut adalah beberapa kebaikan manjakani untuk kesihatan badan:

1. Menghilangkan kulat dan bakteria penyebab jangkitan

Berbagai kajian menunjukkan bahawa ekstrak manjakani dapat membasmi dan menghambat pertumbuhan bakteria dan kulat yang menyebabkan jangkitan, seperti E.coli, Klebsiella, Salmonella, dan cendawan Candida albicans.

Namun, keberkesanan manjakani sebagai ubat herba untuk merawat penyakit berjangkit masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Mengatasi keputihan dan membersihkan organ intim wanita

Keputihan adalah keadaan yang sering dikeluhkan wanita. Keputihan mungkin normal, tetapi mungkin tidak. Keputihan yang normal biasanya berlaku kerana pengaruh hormon, misalnya semasa ovulasi atau semasa kehamilan, sementara keputihan yang tidak normal dapat disebabkan oleh jangkitan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tanaman manjakani dapat menghalang pertumbuhan kulat Candida dan bakteria yang menyebabkan keputihan. Oleh itu, jangan terkejut jika tanaman ini telah lama digunakan untuk membersihkan vagina dan mengatasi keputihan.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa keputihan yang normal pada umumnya dapat sembuh sendiri tanpa rawatan. Sementara itu, keputihan yang tidak normal biasanya dapat dirawat dengan antikulat atau antibiotik mengikut preskripsi doktor.

Sekiranya anda ingin menggunakan manjakani untuk merawat keputihan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

3. Menjaga kekuatan dan kesihatan tulang

Antioksidan serta kalsium dan fosforus yang terkandung dalam manjakani adalah zat yang berperanan penting dalam proses pertumbuhan tulang. Bahan-bahan ini juga diketahui dapat mengurangkan risiko gangguan tulang, seperti osteoporosis.

4. Merawat penyakit malaria

Bukan hanya dapat membunuh bakteria dan kulat, beberapa penyelidikan juga menunjukkan bahawa manjakani dapat membunuh parasit Plasmodium falciparum penyebab malaria. Di beberapa kawasan, tanaman manjakani bahkan telah digunakan secara tradisional untuk merawat penyakit ini.

5. Melawan sel barah

Ekstrak tumbuhan Manjakani diketahui mengandungi sebatian yang mempunyai kesan antioksidan, anti-radang, dan antikanker. Beberapa penyelidikan di makmal juga membuktikan bahawa ekstrak manjakani berguna dalam memerangi sel barah dan menghalang pertumbuhannya.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menilai faedah manjakani sebagai rawatan atau pencegahan barah.

Selain beberapa faedah di atas, terdapat banyak lagi manfaat manjakani yang juga baik untuk kesihatan, termasuk mengawal gula darah, mengatasi keradangan, dan menjaga kesihatan dan fungsi hati.

Malangnya, pelbagai khasiat manjakani masih perlu dikaji lebih lanjut. Hingga kini, belum ada kajian yang menyatakan bahawa manjakani terbukti selamat dan berkesan untuk digunakan sebagai rawatan penyakit tertentu. Tumbuhan manjakani juga tidak terbukti berkesan untuk menegangkan dan menegangkan faraj.

Secara amnya, manjakani boleh dimakan sebagai herba dan teh atau sebagai makanan tambahan herba. Namun, anda tidak disarankan untuk mengkonsumsi manjakani jika anda menderita penyakit tertentu, sedang mengandung, atau menyusui. Manjakani juga tidak boleh diminum dengan ubat kerana berpotensi menyebabkan interaksi ubat.

Oleh itu, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat manjakani atau menggunakan manjakani sebagai ubat herba untuk merawat penyakit tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found