Pelbagai Ubat untuk Sinusitis Yang Anda Boleh Cuba

Terdapat banyak pilihan ubat untuk resdung yang boleh anda cuba, mulai dari ubat semula jadi hingga ubat perubatan. Ubat untuk resdung ini dapat membantu mempercepat proses penyembuhan sinusitis, sekaligus mengurangkan gejala yang timbul.

Sinusitis adalah keradangan dan pembengkakan rongga sinus kerana jangkitan, kerengsaan, atau udara kering. Sinusitis boleh menyebabkan banyak keluhan, mulai dari hidung tersumbat, hidung berair, hingga sakit kepala dan sakit muka.

Oleh itu, ubat untuk resdung diperlukan oleh penghidap sinusitis agar gejala ini tidak mengganggu aktiviti seharian mereka.

Bahan Asli untuk Perubatan Sinusitis

Rawatan sinusitis yang boleh anda lakukan di rumah dengan menggunakan ramuan semula jadi atau herba yang boleh anda temui dengan mudah, termasuk:

1. Air mineral

Minum banyak air mineral adalah salah satu ubat untuk resdung. Menjaga badan anda terhidrasi dengan minum air dapat membantu menghilangkan kuman penyebab sinusitis dari sistem pernafasan anda. Untuk menyembuhkan sinusitis, cubalah minum kira-kira 250 ml air mineral setiap 2 jam.

2. Halia

Anda juga boleh menjadikan jahe sebagai pilihan untuk mengatasi resdung. Halia mempunyai sifat antibakteria sehingga dapat membantu melawan sinusitis yang disebabkan oleh bakteria. Untuk membuat ubat resdung, anda boleh merebus jahe dan mencampurkannya dengan madu. Selepas itu, minum semasa masih panas dan kukus.

3. Bawang putih

Bawang putih juga dapat digunakan sebagai ubat untuk resdung. Kandungan kompaun allicin terkandung di dalamnya mempunyai sifat antibakteria sehingga dapat membunuh bakteria penyebab sinusitis.

Untuk merawat resdung, potong beberapa ulas bawang putih, masukkan ke dalam periuk kecil dengan 1 cawan air, kemudian panaskan. Selepas itu, menyedut wap rebus bawang putih.

4. Minyak kayu putih

Minyak kayu putih Anda juga boleh menggunakannya untuk merawat resdung. Satu kajian mengatakan, kandungan cineole dalam minyak ini dapat membantu membuka resdung yang tersumbat dan menghilangkan penumpukan lendir. Dengan cara itu, nafas anda akan lebih mudah dan anda dapat pulih lebih cepat.

Untuk menyembuhkan sinusitis, gunakan minyak kayu putih dengan label Gred makanan. Gosokkan 1 tetes minyak kayu putih ke bumbung mulut anda, kemudian minum segelas air suam.

Selain menggunakan bahan di atas, anda juga boleh menggunakan pelembap (pelembap) untuk merawat resdung. Bilik yang lembap dapat menghidupkan sinus anda, mencegah penyumbatan dan penumpukan lendir.

Ubat untuk Sinusitis

Sekiranya bahan semula jadi tidak begitu berkesan, anda boleh menggunakan ubat perubatan untuk menghilangkan resdung. Terdapat ubat untuk resdung yang boleh anda beli di farmasi tanpa preskripsi doktor dan ada yang mesti menggunakan preskripsi doktor.

Berikut adalah pelbagai ubat untuk resdung:

1. Ubat penahan sakit

Sekiranya sinusitis anda menyebabkan sakit kepala atau sakit muka, anda boleh minum ubat penahan sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol. Anda boleh membeli ubat ini di farmasi tanpa preskripsi doktor. Ikuti arahan pada bungkusan ubat dan jangan minum ubat ini lebih dari 10 hari.

2. Dekongestan

Dekongestan adalah ubat untuk sinusitis yang berfungsi dengan mengurangkan pembengkakan pada sinus anda. Ubat ini dapat melegakan kesesakan hidung dan mengurangkan penumpukan lendir. Dekongestan boleh didapati sebagai semburan hidung atau pil, dan beberapa boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi.

Sekiranya anda mengambil semburan dekongestan, jangan gunakannya selama lebih dari 3 hari. Daripada menghilangkan resdung, penggunaan dekongestan semburan yang berlebihan sebenarnya boleh menjadikan sinus anda menjadi lebih sesak.

3. Ubat antibiotik

Sekiranya doktor anda menilai bahawa sinusitis anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda akan menetapkan antibiotik untuk anda. Memberi antibiotik bergantung pada jenis sinusitis yang anda alami.

Untuk sinusitis akut, anda mungkin perlu mengambil antibiotik selama 10-14 hari, sementara untuk sinusitis kronik, anda mungkin perlu mengambil antibiotik lebih lama.

4. Ubat alahan

Sekiranya sinusitis anda disebabkan oleh alahan atau jika anda mempunyai alahan yang boleh memperburuk sinus anda, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat alergi, seperti antihistamin.

5. Ubat kortikosteroid

Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin menetapkan steroid yang dihirup untuk melegakan pembengkakan dan keradangan pada dinding sinus anda. Walau bagaimanapun, untuk kes sinusitis kronik, doktor anda mungkin juga meminta anda mengambil steroid dalam bentuk tablet.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan perubatan di atas, doktor anda boleh mengesyorkan pembedahan jika anda mengalami sinusitis kronik, sinusitis berulang, atau sinusitis yang disebabkan oleh kecacatan hidung.

Pembedahan ini bertujuan untuk memperbaiki struktur hidung yang tidak normal, menghilangkan penyumbatan lendir, dan memperbesar saluran sinus, supaya sinus tidak mudah meradang dan lendir akan lebih mudah keluar.

Anda boleh menjadikan ubat semula jadi untuk sinusitis pilihan pertama anda untuk mempercepat penyembuhan sinusitis. Walau bagaimanapun, jika sinusitis tidak membaik atau gejala bertambah buruk, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan.