Memahami Epidemiologi dan Syaratnya

Epidemiologi adalah kajian mengenai pola penyebaran penyakit atau kejadian yang berkaitan dengan kesihatan, bersama dengan faktor-faktor yang dapat mempengaruhi kejadian ini.Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pengetahuan ini sangat berguna dalam memetakan corak penyebaran COVID-19.

Aplikasi epidemiologi dilakukan melalui penyiasatan kejadian yang berkaitan dengan kesihatan sehingga dapat dikendalikan, misalnya selama wabah.

Epidemiologi umumnya dilakukan dalam masyarakat tertentu, mulai dari ruang lingkup kecil hingga ruang lingkup yang lebih besar. Contohnya, kawasan perumahan, sekolah, wilayah, negara, hingga ke dunia.

Istilah dalam Epidemiologi

Terdapat beberapa istilah dalam epidemiologi, iaitu endemik, wabak, wabak, dan pandemik. Semua syarat ini berkaitan dengan penyakit serius. Inilah penjelasannya:

1. Wabak

Wabak berlaku apabila penyakit mulai merebak dan menjangkiti lebih banyak orang daripada biasanya di kawasan atau komuniti atau pada musim tertentu.

Wabak biasanya berlangsung dalam jangka masa yang panjang, bermula dari beberapa hari hingga bertahun-tahun. Tidak hanya di satu wilayah, tetapi wabah juga dapat merebak ke wilayah atau negara lain di sekitarnya.

Namun, tidak semua penyakit berjangkit boleh disebut wabak. Penyakit boleh dikatakan sebagai wabak apabila penyakit ini mempunyai keadaan berikut:

  • Sudah lama tidak muncul dan menjangkiti masyarakat
  • Penyakit baru yang sebelumnya tidak diketahui
  • Ini adalah kali pertama penyakit ini dijangkiti orang di kawasan itu

2. Endemik

Penyakit endemik adalah penyakit yang muncul dan menjadi ciri di kawasan tertentu, seperti malaria di Papua. Penyakit ini akan selalu ada di kawasan ini, tetapi dengan kekerapan atau jumlah kes yang rendah.

3. Wabak

Wabak berlaku apabila penyakit merebak dengan cepat ke wilayah atau negara tertentu dan mula mempengaruhi penduduk wilayah atau negara tersebut.

Beberapa contoh wabak yang berlaku adalah penyakit SARS (Sindrom Pernafasan Akut yang teruk) pada tahun 2003 yang berlaku di seluruh dunia dan meragut ratusan nyawa, penyakit Ebola di negara-negara Afrika, dan penyakit yang disebabkan oleh virus Zika.

4. Pandemik

Pandemik adalah wabak penyakit yang berlaku di seluruh dunia. Dengan kata lain, penyakit ini telah menjadi masalah biasa bagi semua warga dunia. Contoh penyakit yang dikelaskan sebagai pandemik ialah HIV / AIDS dan COVID-19.

Bukan hanya itu, influenza, yang saat ini tampak ringan, pernah menjadi penyakit yang termasuk dalam kategori pandemi dan menjadi masalah bagi semua negara di dunia.

Masalah Kesihatan Yang Perlu Disiasat Lebih Lanjut

Dalam epidemiologi, terdapat beberapa masalah kesihatan yang biasanya memerlukan penyelidikan lebih lanjut. Masalah kesihatan ini mungkin berbeza dari satu kawasan ke kawasan lain atau dari satu penyakit ke kawasan lain.

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh mempengaruhi epidemiologi termasuk:

  • Pendedahan persekitaran, seperti logam berat, plumbum, dan pencemar udara yang boleh mencetuskan asma
  • Penyakit berjangkit, seperti influenza dan radang paru-paru
  • Penyakit tidak berjangkit, seperti jenis kanser tertentu atau bayi yang dilahirkan dengan kecacatan kongenital
  • Kecederaan, disebabkan oleh peningkatan masalah sosial seperti kes keganasan rumah tangga atau peningkatan jenayah dalam masyarakat
  • Bencana alam, seperti gempa bumi atau tsunami

Epidemiologi adalah sains penting bagi pekerja kesihatan atau doktor. Dengan bantuan epidemiologi, pemerintah dan pekerja kesihatan dapat memetakan pola penyakit sehingga langkah pencegahan dapat diambil dan mencari jalan keluar untuk menangani penyakit yang baru muncul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found