Ketahui cara membuat haid anda selesai dengan cepat di sini

Sebilangan wanita kadang-kadang ingin tahu bagaimana agar haid mereka berakhir dengan cepat. Ini biasanya disebabkan oleh sebab-sebab tertentu, seperti ingin bercuti, menunaikan haji atau umrah, menjalankan aktiviti yang akan terganggu jika dilakukan semasa haid. Ayuh, cari cara agar haid anda berakhir dengan cepat.

Menstruasi berlaku apabila telur yang matang tidak disenyawakan oleh sel sperma. Ini adalah rutin dan normal bagi wanita setiap bulan, kecuali bagi mereka yang hamil. Namun, kerana pelbagai alasan, wanita mungkin ingin mempercepat haid mereka.

Inilah Cara Menyelesaikan Haid dengan Cepat

Biasanya, kitaran haid berlangsung antara 21-35 hari dengan tempoh haid sekitar 2-7 hari. Kitaran haid boleh menjadi lebih pendek dan lebih teratur seiring bertambahnya usia. Selain itu, ada perkara lain yang juga boleh mempengaruhi jangka masa anda, seperti tekanan, berat badan, dan tahap hormon dalam badan.

Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan seorang wanita ingin mempercepat kitaran haidnya. Contohnya, anda mesti pergi bercuti ke tempat yang sudah lama dirancang atau segera menunaikan haji atau umrah ketika kitaran haid tiba.

Terdapat beberapa teknik yang boleh anda cuba agar kitaran haid anda berakhir dengan cepat. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

1. Dadah

Cara pertama yang boleh dilakukan agar haid selesai dengan cepat adalah dengan mengambil ubat. Salah satu jenis ubat yang biasa digunakan adalah kawalan kelahiran hormon, baik dalam bentuk pil atau suntikan. Kedua-duanya boleh digunakan untuk mengatur kitaran haid anda. Penggunaan pil kawalan kelahiran atau suntikan kelahiran juga dapat melegakan kekejangan dan kesakitan semasa haid.

Walau bagaimanapun, penggunaan atau penggunaan kontraseptif hormon mestilah berdasarkan preskripsi doktor, kerana mesti disesuaikan dengan keadaan kesihatan anda. Kawalan kelahiran hormon juga berguna bagi anda yang mengalami keluhan haid yang berat. Beberapa jenis kawalan kelahiran hormon bahkan dapat menghalangnya.Namun, ingat bahawa kaedah ini memerlukan beberapa bulan untuk melihat hasilnya.

Selain kawalan kelahiran hormon, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti aspirin dan ibuprofen, juga dapat mengurangkan kekejangan dan pendarahan haid. Jenis ubat ini mampu mengurangkan kelebihan prostaglandin yang dapat meningkatkan pengecutan otot rahim. Perlu juga diperhatikan bahawa pengambilan ubat anti-radang juga mesti mengikut arahan doktor.

2. Aktiviti seksual

Apabila anda melancap atau melakukan hubungan seks, anda akan mengalami syahwat. Aktiviti ini adalah salah satu cara untuk cepat menyelesaikan haid. Orgasme boleh mencetuskan pengecutan otot rahim, sehingga membantu rahim mengeluarkan darah haid dengan lebih cepat.

3. Pengambilan vitamin C

Vitamin C dapat mengurangkan kadar progesteron dan membuat lapisan rahim menjadi lebih cepat, sehingga dapat memendekkan haid. Namun, perhatikan dos vitamin C yang anda ambil, kerana pengambilan vitamin C terlalu banyak boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit perut dan cirit-birit.

4. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur nampaknya bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan tubuh, tetapi juga dapat meredakan gejala haid dan mengurangkan jumlah hari haid. Selain itu, bersenam juga dapat menghilangkan kembung dan mengurangkan kekejangan semasa haid.

5. Elakkan tekanan

Tekanan dan kegelisahan juga boleh mempengaruhi kitaran haid. Oleh itu, cubalah selalu mengawal tekanan, misalnya dengan melakukan teknik relaksasi atau yoga.

Setiap wanita mempunyai kitaran haid dan haid yang berbeza. Selagi haid anda berlangsung sekitar 2-7 hari dan tepat pada waktunya setiap bulan itu bermakna kitaran haid anda adalah normal. Namun, jika selang waktu antara setiap haid terlalu pendek (kurang dari 21 hari), tempoh haid berlangsung lebih dari 1 minggu, atau jika anda mengalami aduan yang teruk setiap kali anda haid, segera berjumpa doktor.

Di samping itu, adalah idea yang baik untuk selalu merakam ketika kitaran haid anda berlangsung, jadi anda boleh merancang waktu untuk melakukan perjalanan atau melakukan aktiviti tertentu tanpa perlu diganggu oleh haid.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found