Mari Kenali Gejala Kanser Otak

Beberapa gejala barah otak boleh menyerupai gejala penyakit lain. Gejala barah otak yang muncul bergantung pada jenis barah, lokasinya, dan kadar pertumbuhan (tahap) barah otak. Untuk menjangkakannya, mari lihat penjelasannya kira-kira simptom barah otak.

Otak adalah organ yang berperanan penting dalam mengatur pelbagai sistem dalam badan. Fungsi otak termasuk mengatur pergerakan badan, suhu badan, dan penghasilan hormon. Bukan hanya itu, otak juga mengawal emosi, ingatan, dan kecerdasan, dan menafsirkan maklumat yang ditangkap oleh lima deria tersebut.

Apabila barah otak berlaku, beberapa fungsi otak akan terganggu. Gangguan ini dapat dikenali sebagai gejala barah otak. Sekiranya simptom-simptom ini dikenali dengan cepat, barah otak dapat dikesan dan dirawat lebih awal, maka kemungkinan mendapat rawatan yang lebih baik akan lebih besar.

Ciri-ciri Kanser Otak

Kanser otak boleh menyebabkan gejala yang berbeza pada setiap pesakit. Tetapi salah satu ciri umum barah otak adalah sakit kepala yang berterusan. Sakit kepala ini cenderung menjadi lebih teruk apabila anda bangun, batuk, bersin, atau mengubah posisi kepala, dan tidak menjadi lebih baik dengan ubat penahan sakit di kaunter.

Selain sakit kepala, barah otak juga dapat membuat penghidapnya mudah letih, sukar atau tidak dapat menggerakkan satu bahagian badan (lumpuh), mual yang kerap, kesukaran bercakap, menelan, sukar berjalan, kesemutan atau mati rasa di bahagian tubuh tertentu, sawan, atau menunjukkan rasa sakit.tanda-tanda peningkatan tekanan di dalam kepala.

Gejala lain yang mungkin muncul adalah gangguan pendengaran, penglihatan, dan keseimbangan dan koordinasi badan.

Selain gejala fizikal, barah otak juga boleh menyebabkan gejala psikologi atau mental, seperti:

  • Penurunan ingatan atau kealpaan.
  • Kesukaran menumpukan perhatian.
  • Gangguan tidur atau insomnia.
  • perubahan emosi (mood) yang berlaku tanpa sebab yang jelas, misalnya dari mula-mula ceria hingga sedih, murung, atau mudah marah.
  • Perubahan tingkah laku dan keperibadian, misalnya, pada awalnya mempunyai tingkah laku yang baik dan bersabar untuk menjadi agresif dan mudah beremosi.
  • Alasannya merosot, buruk dalam menilai sesuatu, dan sukar menahan (impulsif).
  • Selalunya berasa keliru.
  • Gangguan halusinasi.

Cara Mengesahkan Kanser Otak

Memandangkan beberapa gejala di atas juga dapat disebabkan oleh penyakit lain, seperti strok, pendarahan otak, atau jangkitan otak, tidak cukup untuk memastikan bahawa diagnosis barah otak berdasarkan pada gejala yang dialami. Kaedah terbaik untuk mengesahkan barah otak adalah berjumpa doktor.

Doktor akan melakukan pemeriksaan lengkap, mulai dari menilai gejala yang anda rasakan, melakukan pemeriksaan fizikal, dan juga melakukan pemeriksaan tambahan dalam bentuk imbasan otak, seperti CT scan, PET scan, dan MRI otak. Sekiranya perlu, doktor juga akan mengesyorkan biopsi tisu otak, untuk menentukan jenis dan peringkat kanser.

Setelah diagnosis kanser otak disahkan, langkah-langkah rawatannya adalah pembedahan membuang barah otak, kemoterapi, dan radioterapi. Semasa rawatan barah otak, pesakit akan memerlukan pelbagai terapi sokongan, seperti terapi pemakanan, terapi pemulihan perubatan (fisioterapi), dan psikoterapi.

Kesimpulannya, gejala barah otak mungkin menyerupai gejala gangguan otak yang lain. Yang pasti, anda perlu berjumpa pakar neurologi. Apabila rawatan barah otak dilakukan lebih awal, kemungkinan kejayaannya akan lebih besar.