Asid Folik, Mengapa Sangat Penting?

Asid folik adalah bentuk vitamin B kompleks yang larut dalam air. Bahan ini diperlukan dalam pengembangan badan kerana bersifat multifungsi menolong proses PRPengoksidaan DNA hingga pembentukan sel darah merah.

Kewujudan nutrien ini telah lama diketahui penting sebagai penjaga kesihatan untuk semua peringkat usia, terutama bagi wanita hamil kerana banyak manfaatnya bagi bayi dalam kandungan. Bukan hanya untuk wanita hamil dan janin, asid folik juga termasuk dalam satu jenis pemakanan yang baik untuk program kehamilan.

Apakah Fungsi Asid Folik

Sebilangan faedah yang diperoleh oleh tubuh sekiranya asid folik mencukupi, antara lain:

 • Proses pembentukan sel badan berjalan lancar

  Asid folik bekerjasama dengan vitamin B12 dan vitamin C untuk membantu tubuh mengurai, menggunakan, dan membentuk protein baru. Sebatian protein ini akan membantu membentuk sel darah merah dan menghasilkan DNA, membina asas asas tubuh yang membawa maklumat genetik seseorang.

 • Elakkan anemia

  Salah satu fungsi asid folik adalah untuk membentuk sel darah merah. Tanpa asid folik yang mencukupi, pengeluaran sel darah merah akan selalu berada di bawah normal sehingga anda terdedah kepada anemia.

 • Mencegah kecacatan kelahiran

  Pembentukan sistem saraf pusat telah berlaku sejak awal janin tumbuh di rahim. Asid folik memainkan peranan yang sangat penting dalam mencegah terjadinya kecacatan pada otak dan saraf, seperti anencephaly atau spina bifida. Nutrien ini juga memainkan peranan penting dalam pembentukan, pembaikan, dan fungsi DNA, yang akan mempengaruhi pertumbuhan plasenta dan perkembangan janin.

Oleh itu wanita hamil memerlukan pengambilan asid folik lebih banyak untuk mengelakkan bayi dilahirkan dengan kecacatan. Asid folik juga penting untuk dimakan oleh ibu yang menjalani program kehamilan.

Makanan Kaya Asid Folik

Manfaat asid folik sangat penting untuk badan kita, bukan? Nasib baik, makanan yang mengandungi asid folik terdapat dalam jumlah yang banyak. Beberapa makanan yang kaya dengan asid folik yang mudah dijumpai di sekitar kita termasuk:

 • Sayuran hijau, seperti bayam, brokoli, dan selada.
 • Kekacang, seperti kacang polong.
 • Buah-buahan, seperti tembikai, melon, pisang, dan lemon.
 • Makanan yang diperkaya dengan folat, seperti roti, bijirin, dan jus.

Bagaimana mendapatkan asid folik yang mencukupi?

Keperluan untuk asid folik sendiri berbeza bagi setiap individu. Beberapa perkara yang mempengaruhi keperluan badan untuk asid folik termasuk usia dan jantina. Keadaan tertentu, seperti kehamilan, juga boleh mempengaruhi tahap asid folik yang diperlukan oleh tubuh.

Secara amnya, pengambilan asid folik yang disyorkan untuk lelaki dan wanita adalah 400 mikrogram / hari untuk usia lebih dari 13 tahun. Sementara itu, wanita hamil disarankan untuk memenuhi 500 mikrogram / hari dari semua peringkat umur. Asid folat atau folat sebagai vitamin untuk bayi diperlukan dalam dos 85-90 mikrogram sehari.

Sekiranya keperluan asid folik tidak dapat dipenuhi dari makanan, anda boleh mengambil makanan tambahan asid folik. Pengambilan suplemen asid folik harus berdasarkan cadangan doktor. Ini untuk memastikan dos vitamin B yang diperoleh mengikut keperluan dan keadaan badan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found