Mengenal Terapi Plasma Convalescent untuk COVID-19

Terapi plasma Convalescent adalah salah satu kaedah rawatan yang kini digunakan untuk merawat pesakit COVID-19, terutama mereka yang mengalami gejala yang teruk. Rawatan ini diketahui dapat meningkatkan peluang pemulihan pesakit COVID-19.

Terapi plasma Convalescent adalah pemberian plasma darah penderma atau derma dari pesakit yang telah pulih dari pesakit COVID-19 (COVID-19 yang selamat) kepada pesakit COVID-19.

Dalam plasma darah, ada antibodi yang muncul sebagai respons terhadap tubuh ketika dijangkiti virus atau bakteria, termasuk virus Corona. Dengan cukup antibodi, virus atau bakteria yang menyebabkan penyakit dapat dibasmi.

Matlamat Terapi Plasma Convalescent

Penggunaan plasma pemulihan untuk rawatan penyakit telah lama dilakukan. Untuk COVID-19, pelbagai kajian setakat ini membuktikan bahawa terapi plasma pemulihan boleh digunakan sebagai rawatan, terutama pada pesakit yang mengalami gejala yang teruk.

Manfaat yang dapat diperoleh dari terapi plasma pemulihan pada pesakit COVID-19 termasuk:

 • Mempercepat penyembuhan dan pemulihan
 • Meringankan gejala yang dialami, seperti sesak nafas, sakit dada, atau demam
 • Mencegah komplikasi dan mengurangkan keparahan penyakit
 • Mengurangkan risiko kematian

Kriteria untuk Pesakit COVID-19 Penerima Terapi Plasma Convalescent

Terapi plasma Convalescent memang boleh digunakan pada pesakit COVID-19, tetapi tidak dalam setiap kes. Terapi ini ditujukan kepada pesakit COVID-19 berusia sekurang-kurangnya 18 tahun yang mengalami gejala yang teruk atau berada dalam keadaan kritikal dan sedang menjalani rawatan di hospital.

Selain itu, terapi plasma pemulihan juga dapat dipertimbangkan untuk pesakit COVID-19 yang cukup simptomatik yang mempunyai penyakit komorbid, seperti diabetes, asma, atau sistem kekebalan tubuh yang lemah.

Pesakit COVID-19 yang mengasingkan diri dengan gejala ringan atau tidak memerlukan terapi ini. Selain itu, terapi penyembuhan plasma juga tidak dapat dilakukan pada orang yang sehat untuk menggantikan fungsi vaksin COVID-19.

Walau bagaimanapun, pemberian vaksin COVID-19 harus ditangguhkan sekurang-kurangnya 90 hari pada orang yang telah menerima terapi plasma pemulihan.

Kriteria Penderma Terapi Plasma Convalescent

Sama seperti penerima, penderma terapi plasma pemulihan juga mempunyai kriteria khas. Penyelamat COVID-19 yang ingin menderma plasma darah mesti memenuhi kriteria berikut:

 • 18-60 tahun
 • Mempunyai sejarah positif COVID-19 dalam 3 bulan terakhir
 • Dalam keadaan sihat dan telah dinyatakan sembuh COVID-19 sekurang-kurangnya 14 hari
 • Sebaiknya lelaki atau wanita yang tidak pernah hamil
 • Mempunyai berat minimum 55 kg
 • Tiada sejarah perjalanan darah dalam 6 bulan terakhir
 • Dalam keadaan sihat dan tidak mempunyai penyakit bawaan darah, seperti hepatitis atau HIV / AIDS
 • Mempunyai tahap antibodi virus Corona yang mencukupi
 • Mempunyai jenis darah yang sesuai dengan penerima

Sekiranya anda memenuhi pelbagai syarat di atas, anda dinyatakan layak menderma darah anda. Dengan menjadi penderma darah plasma yang pulih, anda dapat membantu menyelamatkan nyawa seseorang.

Prosedur Terapi Plasma Convalescent

Sebelum penderma plasma pulih, mangsa COVID-19 yang telah memenuhi kriteria di atas perlu menjalani proses pemeriksaan, dalam bentuk ujian darah dan antigen cepat atau PCR, serta pemeriksaan lain, seperti pengukuran ketinggian, berat badan, tekanan darah, dan pemeriksaan hemoglobin.

Setelah dinyatakan layak, penderma akan diminta persetujuannya untuk menderma darah. Kemudian, doktor atau pekerja kesihatan akan melakukan prosedur untuk mengumpulkan penderma plasma pemulihan dengan menggunakan mesin afheresis. Prosedur ini biasanya memakan masa lebih kurang 45 minit.

Sementara itu, tahap pemberian plasma pemulihan pada pesakit COVID-19 adalah seperti berikut:

Sebelum prosedur

Sebelum melakukan terapi plasma pemulihan, doktor atau jururawat akan menyediakan peralatan yang diperlukan, seperti jarum, tabung infus, dan beg plasma pemulihan mengikut jenis darah pesakit.

Semasa prosedur

doktor atau jururawat akan membersihkan dan mensterilkan kawasan kulit lengan, di mana jarum akan dimasukkan, dengan alkohol. Selepas itu, jarum dimasukkan ke dalam urat, kemudian dilekatkan dengan plaster. Prosedur terapi plasma pemulihan akan berlangsung kira-kira 1/2 jam. Prosedur ini umumnya serupa dengan pemindahan darah.

Selepas prosedur

Setelah menjalani terapi penyembuhan plasma, pesakit COVID-19 akan terus dipantau oleh doktor atau jururawat. Ini bertujuan untuk memantau keadaan pesakit setelah menerima terapi plasma pemulihan.

Semasa terapi ini, doktor juga boleh memberikan ubat lain sesuai dengan keperluan pesakit, misalnya antivirus untuk COVID-19, seperti remdesivir atau favipirapir.

Itulah syarat dan prosedur untuk terapi plasma kovalen untuk COVID-19. Pada masa ini, terapi plasma pemulihan adalah rawatan yang berkesan untuk meningkatkan peluang pemulihan pesakit COVID-19 dengan gejala yang teruk atau kritikal.

Oleh itu, bagi mangsa-mangsa COVID-19 yang memenuhi kriteria untuk menjadi penderma plasma darah dan ingin menderma darah mereka, sila daftar di laman web plasmakonvalesen.covid19.go.id. Setiap titisan plasma yang disumbangkan akan membantu menyelamatkan nyawa.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai terapi plasma pemulihan atau mengenai penyakit COVID-19, anda boleh berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER. Melalui aplikasi ini, anda juga boleh melakukannya tempahan untuk menguji COVID-19 dan membuat temu janji dengan doktor di hospital.