Vitiligo - Gejala, sebab dan rawatan

Vitiligo adalah penyakit yang menyebabkan warna kulit pudar. Selain dapat menyerang area kulit di badan, warna pudar ini juga dapat terjadi di bahagian dalam mulut, mata, dan rambut.

Vitiligo diklasifikasikan sebagai penyakit kulit yang tidak berjangkit yang berlangsung lama (kronik), dan dianggarkan mempengaruhi 1 dari 100 orang. Walaupun boleh menyerang sesiapa sahaja, vitiligo biasanya berlaku sebelum usia 20 tahun, dan lebih ketara pada orang kulit hitam.

Punca dan Faktor Risiko Vitiligo

Warna kulit, rambut, dan mata dihasilkan oleh sel-sel pigmen badan. Pada orang dengan vitiligo, sel-sel ini berhenti menghasilkan warna badan atau pigmen. Akibatnya, tompok-tompok putih muncul di kulit dan rambut beruban.

Tidak diketahui mengapa sel-sel pigmen berhenti menghasilkan pigmen di dalam badan, tetapi keadaan ini dianggap berkaitan dengan sejumlah faktor:

 • Gangguan genetik yang diwarisi.
 • Penyakit autoimun, yang merupakan keadaan ketika sistem kekebalan tubuh menyerang dan merosakkan sel-sel tubuh yang sihat, termasuk sel-sel pigmen tubuh.
 • Tekanan, selaran matahari, atau pendedahan kepada bahan kimia juga dianggap boleh mencetuskan vitiligo.

Gejala Vitiligo

Gejala vitiligo adalah kemunculan tompok hypopigmented pada badan. Pada mulanya, tompok-tompok yang muncul berwarna lebih terang daripada kulit, kemudian mereka akan memutihkan secara beransur-ansur. Kemunculan tompok-tompok bermula pada bahagian badan yang sering terkena sinar matahari, seperti wajah, bibir, tangan dan kaki, kemudian merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Gejala vitiligo lain termasuk:

 • Kehilangan pigmen warna pada rambut, janggut, bulu mata, dan alis, menjadikannya kelihatan seperti uban.
 • Kehilangan pigmen warna di bahagian hitam mata, bahagian dalam mulut dan hidung, dan di kawasan kemaluan.
 • Dalam beberapa kes, bahagian tengah berwarna putih, sementara tepinya berwarna coklat atau kemerahan.
 • Sebilangan penghidap merasa sakit dan gatal di kawasan kulit yang terkena vitiligo.
 • Ruam muncul di kawasan kulit yang terkena vitiligo, setelah terdedah kepada cahaya matahari.

Tompok vitiligo secara amnya muncul secara simetris pada kedua-dua belah badan, dan berkembang dan berhenti berulang kali. Kapan dan seberapa cepat patch berhenti menyebar, tidak dapat ditentukan. Dalam kes yang jarang berlaku, bintik-bintik hanya muncul di satu sisi badan, kemudian merebak selama 1-2 tahun dan kemudian berhenti.

Segera berjumpa doktor sekiranya warna rambut, kulit, atau mata anda pudar. Rawatan yang betul pada peringkat awal dapat memperlambat perkembangan penyakit ini.

Diagnosis Vitiligo

Doktor boleh mengesyaki pesakit mempunyai vitiligo, jika ada gejala yang telah dijelaskan sebelumnya. Tetapi yang pasti, doktor akan bertanya kepada pesakit beberapa perkara, seperti:

 • Sejarah keluarga vitiligo atau penyakit autoimun.
 • Sejarah trauma ke kawasan kulit yang terkena vitiligo, seperti selaran matahari (selaran matahariatau ruam kulit yang teruk di kawasan tersebut.
 • Sejarah rawatan masa lalu.
 • Adakah terdapat kawasan kulit yang lebih sensitif terhadap cahaya matahari dan lebih terdedah kepada selaran matahari?
 • Adakah terdapat kawasan kulit yang bertambah baik tanpa memerlukan terapi, atau adakah mereka semakin teruk?

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan menjalankan pemeriksaan yang lebih terperinci. Salah satunya adalah pemeriksaan kulit menggunakan lampu ultraviolet. Dalam ujian ini, pesakit akan diminta memasuki bilik yang gelap. Kemudian, lampu ultraviolet akan diletakkan pada jarak 10-13 cm dari kulit. Cahaya ultraviolet akan memudahkan doktor melihat tompok vitiligo, dan mengesampingkan penyakit kulit lain seperti tinea versicolor.

Doktor anda juga akan menjalankan ujian darah untuk memeriksa keadaan lain, seperti diabetes, penyakit Addison, atau hipertiroidisme. Ujian darah dilakukan, kerana dalam beberapa kes, vitiligo dapat dikaitkan dengan penyakit autoimun.

Rawatan Vitiligo

Rawatan vitiligo bertujuan untuk mengembalikan warna kulit ke keadaan semula. Beberapa kaedah rawatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Oleh itu, doktor akan menasihati pesakit untuk menggunakan terlebih dahulu losyen penyamakan atau losyen gelap. Doktor juga akan menasihatkan pesakit untuk memakai pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih untuk mengelakkan kerosakan kulit dari pendedahan cahaya matahari.

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi, pakar dermatologi anda akan mencadangkan kaedah lain, termasuk:

Dadah

Walaupun tidak ada ubat yang dapat menghentikan perkembangan vitiligo, ubat berikut dapat memulihkan warna kulit pesakit:

 • kortikosteroid topikal. Krim atau salap kortikosteroid dapat membantu mencegah tompok merebak dan memulihkan warna kulit pesakit, terutama pada peringkat awal vitiligo. Kortikosteroid digunakan dalam vitiligo yang belum menyebar. Kortikosteroid topikal preskripsi, termasuk betametason, fluticasone, dan hidrokortison. Kortikosteroid tidak boleh digunakan pada wanita hamil, atau pesakit dengan vitiligo pada wajah.
 • TacrolimusDalam vitiligo yang hanya berlaku di kawasan kecil, seperti muka dan leher, doktor akan menetapkan salap yang mengandungi tacrolimus. Salap ini boleh digunakan bersama dengan terapi sinar ultraviolet B (UVB).
 • HydroquinonePada pesakit dengan vitiligo yang sangat meluas hampir di seluruh badan, doktor akan menetapkan losyen dengan ramuan hidrokuinon. Losyen akan disapu pada kulit normal, sehingga warnanya serupa dengan tompok vitiligo.

Terapi sinar UV

Terapi sinar UV atau fototerapi dipilih ketika vitiligo telah tersebar luas, dan tidak dapat dirawat dengan ubat topikal. Fototerapi dilakukan dengan memaparkan sinar ultraviolet A (UVA) atau B (UVB) ke kawasan kulit yang terkena vitiligo. Sebelum membuat fototerapi, pesakit akan diberikan psoralen yang disapukan pada kulit, sehingga kulit menjadi lebih sensitif terhadap sinar UV. Pesakit memerlukan terapi 3 kali seminggu, selama 6 hingga 12 bulan.

Fototerapi juga boleh digabungkan dengan terapi laser, ubat-ubatan prednisolon, jenis vitamin D calcipotriol, dan ubat-ubatan yang mempengaruhi sistem imun seperti azathioprine.

Prosedur pembedahan

Prosedur pembedahan dilakukan apabila fototerapi tidak berkesan pada pesakit. Matlamat pembedahan adalah untuk mengembalikan warna normal kulit yang terkena vitiligo. Beberapa kaedah pembedahan untuk merawat vitiligo adalah:

Ccantuman kulit

Cantuman lepuh

Sama seperti cantuman kulit, cantuman lepuh dilakukan dengan mengambil kulit yang sihat untuk melapisi kulit yang terkena vitiligo. Perbezaannya adalah, kulit yang diambil akan melepuh terlebih dahulu, kemudian bahagian atas lepuh akan dikeluarkan sebelum cantuman.

Mikropigmentasi

Harap maklum, rawatan boleh memakan masa berbulan-bulan untuk menjadi berkesan. Walau bagaimanapun, hasilnya akan sangat berbeza pada setiap pesakit. Bercakap dengan doktor anda mengenai jenis rawatan yang betul.

Komplikasi Vitiligo

Vitiligo yang tidak dirawat boleh terus berkembang, dan membawa kepada komplikasi berikut:

 • Tekanan sosial atau psikologi, misalnya kurangnya keyakinan.
 • Keradangan pada bahagian mata hitam (iritis).
 • Kulit terdedah kepada selaran matahari.
 • Kanser kulit.
 • Kehilangan pendengaran separa.
 • Penyakit autoimun seperti penyakit Addison, hipertiroidisme, atau lupus.