Jenis Salap Bakar dan Faedahnya

Penggunaan salap bakar boleh menjadi penyelesaian untuk mengatasi luka bakar pada kulit. Walau bagaimanapun, jangan gunakannya secara sembarangan. Pastikan jenis salap bakar yang digunakan sesuai dengan keparahan luka, agar hasil rawatan dapat dimaksimumkan.

Luka bakar adalah kecederaan kulit yang disebabkan oleh pendedahan pada suhu atau objek panas, radiasi, radioaktif, elektrik atau bahan kimia. Tahap luka bakar terdiri daripada tiga tahap keparahan, di mana kerosakan pada tisu kulit dan tahap dan kedalaman luka pada setiap tahap berbeza.

Jenis Salap Bakar dan Faedahnya

Pada luka bakar tahap pertama, kulit umumnya tidak melepuh tetapi mempunyai keradangan ringan, kemerahan dan pembengkakan kulit. Sementara luka bakar tahap kedua dicirikan oleh rasa sakit pada luka, kulit kemerahan, bengkak dan lepuh. Sementara darjah tiga terbakar, boleh menyebabkan kulit kelihatan putih atau hitam, hangus dan mungkin kebas.

Untuk merawat luka bakar, anda perlu menggunakan salap yang sesuai dengan tahap keparahan:

1. Salap Bacitracin

Salap bacitracin boleh digunakan untuk merawat luka bakar kecil atau luka bakar darjah 1. Salap bakar ini mengandungi antibiotik yang berguna untuk menghentikan, mencegah, dan merawat jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria.

Walaupun salap bacitracin dijual dengan bebas, cubalah selalu berjumpa doktor sebelum menggunakannya. Dalam beberapa keadaan, seperti luka bakar yang meluas, penggunaan salap bacitracin tidak digalakkan.

2. Salap lidah buaya

Krim atau salap lidah buaya juga boleh digunakan untuk merawat luka bakar darjah 1 dan 2. Aloe vera dapat merawat luka bakar kerana dapat meningkatkan peredaran darah, menghalang pertumbuhan bakteria, dan mengandungi bahan anti-radang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa luka bakar yang dirawat dengan salap aloe vera atau krim cenderung sembuh lebih cepat daripada yang disembuhkan dengan salap sulfadiazin perak. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

3. Salap sulfadiazin perak

Luka bakar yang disebabkan oleh melecur air panas, minyak panas, atau besi panas dapat diatasi dengan salap bakar yang berisi sulfadiazin perak. Salap ini membantu luka bakar sembuh dengan menghentikan dan mencegah jangkitan merebak ke kulit sekitarnya.

Walaupun dapat mengatasi luka bakar tahap kedua, penggunaan salap ini juga dapat menyebabkan kawasan kulit yang diaplikasikan sensitif terhadap cahaya matahari. Oleh itu, disarankan untuk melindungi kawasan terbakar dari paparan sinar matahari ketika menggunakan salap sulfadiazin perak.

4. Salap mafenida asetat

Salap mafenida asetat Ia juga boleh digunakan untuk merawat luka bakar. Salap bakar jenis ini dapat membunuh bakteria dan mengurangkan risiko bakteria merebak ke kulit sekitar atau ke aliran darah. Salap ini juga berguna untuk merawat jangkitan luka bakar yang teruk atau luka bakar tahap ketiga.

Selain salap bakar, ada juga bahan semula jadi yang dapat membantu merawat luka bakar kecil, seperti daun binahong dan madu atau debunga lebah. Anda juga boleh menggunakan timun untuk merawat kulit yang terbakar sinar matahari. Tetapi ingat, lebih baik berjumpa doktor sebelum menggunakan madu, timun, atau bahan semula jadi yang lain untuk luka bakar.

Pastikan anda menggunakan salap bakar yang sesuai untuk keadaan luka bakar, sehingga luka dapat sembuh dengan cepat. Sekiranya luka bakar tidak bertambah baik atau semakin teruk, segera berjumpa doktor.