Anyang-Anyang? Ini adalah kaedah mudah untuk menanganinya

ayanganan yang mana dari segi perubatan dipanggil Dysuria adalah gangguan dalam bentuk kesakitan atau kelembutan ketika membuang air kecil atau selepas. Keluhan ini biasanya dirasakan pada orang yang mempunyai masalah dengan saluran kencing.

Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyebabkan gejala dalam bentuk anyang-anyangan, termasuk jangkitan saluran kencing, jangkitan pundi kencing, batu ginjal, radang prostat, kekejangan otot pundi kencing, hingga penyakit kelamin, seperti gonorea dan klamidia. Pada wanita, aduan anyang-anyangan yang kerap juga disebabkan oleh diabetes.

Keluhan kesakitan ketika membuang air kecil juga dapat timbul setelah menjalani prosedur perubatan, seperti berkhatan, memasukkan kateter, atau pembedahan pada saluran kencing. Walau bagaimanapun, kebanyakan keadaan anyang-anyangan adalah gejala jangkitan saluran kencing.

Mengendalikan Anyang-anyang di Rumah

Penderitaan dari anyang-anyang tentunya sangat tidak selesa. Selain kesakitan, anyang-anyangan dapat membuat anda berulang-alik ke tandas kerana ada keinginan untuk membuang air kecil, walaupun hanya sedikit air kencing yang keluar.

Tetapi, anda tidak perlu risau. Untuk meringankan aduan anyang-anyangan di rumah, terdapat beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Elakkan menahan kencing

Walaupun sakit, terus buang air kecil ketika keinginan untuk kencing muncul. Kerana jika anda menahan kencing, bakteria akan membiak dengan lebih mudah dan membuat aduan anyang-anyangan menjadi lebih teruk.

Dengan membuang air kecil, bakteria di saluran kencing akan dikeluarkan dari badan melalui air kencing.

2. Minum banyak air

Sebaiknya minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. Selain mencegah dehidrasi, minum banyak air juga dapat membuat anda lebih banyak membuang air kecil.

Seperti yang dikatakan sebelumnya, bakteria di saluran kencing akan terbuang melalui air kencing. Jadi, semakin banyak air kencing yang anda keluarkan, semakin banyak bakteria yang terbuang.

3. Kompres panas

Memakai kompres ke bahagian bawah perut dengan tuala yang telah direndam dalam air suam juga boleh menjadi cara untuk melegakan anyang-anyangan. Lakukan selama 15 minit, 3-4 kali sehari, sehingga anyang-anyangan terasa lebih baik.

4. Perhatikan makanan dan minuman habis

Ketika anda mengalami keluhan anyang-anyangan, ada beberapa jenis makanan dan minuman yang harus dielakkan, yaitu:

  • Makanan dan minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, dan coklat.
  • Makanan dan minuman yang mengandungi pemanis tiruan.
  • Makanan dan minuman yang sedap.
  • Makanan pedas.
  • Minuman beralkohol dan

Ini kerana jenis makanan dan minuman ini dapat merengsakan saluran kencing dan pundi kencing, menyukarkan anyang-anyang untuk bertambah baik.

5. Pakai pakaian yang longgar dan selesa

Bakteria berkembang di kawasan lembap dan hangat. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan penggunaan seluar jeans kurus atau ketat, sekurang-kurangnya sehingga anyang-anyang hilang.

Sebaliknya, pakai skirt atau seluar yang longgar, dan pakai seluar dalam kapas yang menyerap peluh dengan baik. Dengan begitu, peredaran udara di kawasan sensitif akan terjaga, sehingga pertumbuhan bakteria berkurang.

6. Makan cranberry

Cranberry telah lama digunakan sebagai rawatan semula jadi untuk jangkitan saluran kencing, termasuk untuk melegakan gejala anyang-anyangan yang muncul. Ini kerana cranberry mengandungi zat yang disebut proanthocyanidins. Bahan ini berfungsi untuk mencegah bakteria penyebab jangkitan melekat pada dinding saluran kencing, sehingga dapat melegakan dan mencegah keluhan anyang-anyangan.

Untuk mendapatkan faedah cranberry ini, anda boleh memakannya secara langsung atau memprosesnya menjadi jus. Anda juga boleh menggunakan ekstrak cranberry yang kini banyak dijual di kaunter.

Sekiranya anyang-anyangan tidak bertambah baik walaupun anda telah melakukan pelbagai kaedah di atas, anda harus berjumpa dengan pakar urologi. Doktor akan melakukan ujian, seperti ujian air kencing, ultrasound, atau sinar-X saluran kencing, untuk mengetahui penyebabnya.

Sekiranya bengkak disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda biasanya akan menetapkan antibiotik. Sementara itu, untuk mengatasi rasa sakit, doktor dapat memberi ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen, diclofenac, atau asam mefenamat.