5 Tanda Anda Mungkin Menghidap Kanser Rahim

Kanser rahim adalah salah satu penyakit yang ditakuti oleh wanita kerana kesuburan dan kehidupan dipertaruhkan. Oleh itu, anda perlu mengenali tanda-tanda barah rahim sehingga anda dapat segera berjumpa doktor dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Rahim adalah bahagian organ pembiakan wanita. Fungsi utamanya adalah sebagai tempat tumbuh dan berkembang janin sebelum kelahiran. Malangnya, sel barah yang muncul di organ ini dapat membuat seorang wanita kehilangan rahimnya.

Faktor Risiko dan Punca Kanser Rahim

Walaupun penyebab barah rahim tidak diketahui secara pasti, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita terkena penyakit ini, yaitu:

  • Mempunyai berat badan berlebihan.
  • Berumur 60 tahun ke atas.
  • Dapatkan tempoh pertama anda sebelum usia 12 tahun.
  • Menghidap diabetes dan tekanan darah tinggi.
  • Mempunyai keluarga yang menghidap barah rahim.
  • Telah menjalani terapi radiasi ke pelvis.
  • Mengalami tumor ovari atau sindrom ovarium polikistik.
  • Mengambil estrogen tanpa progesteron, atau mengambil ubat tertentu, seperti tamoxifen, untuk merawat barah payudara.

Faktor risiko di atas tidak mutlak, kerana ada juga wanita yang termasuk dalam senarai tetapi tidak menghidap barah rahim. Ada juga wanita yang mengidap barah rahim tetapi tidak mempunyai faktor risiko di atas.

Tanda-tanda Kanser Rahim

Penting bagi anda untuk mengenali tanda-tanda awal barah rahim supaya penyakit ini dapat dikesan seawal mungkin. Berikut adalah 5 gejala yang merupakan tanda awal barah rahim:

1. Pendarahan tidak normal

Tanda awal barah rahim yang paling sering dialami oleh wanita adalah pendarahan faraj yang tidak normal atau berpanjangan. Contohnya, pendarahan selepas menopaus, antara kitaran haid, dan pendarahan selepas hubungan seks.

2. Pelepasan berbau

Keputihan normal biasanya jelas, tidak berbau, dan tidak berlebihan. Munculnya keputihan yang berwarna merah jambu atau coklat, mengandungi darah, atau disertai dengan bau busuk boleh menjadi tanda masalah atau gangguan pada sistem pembiakan, termasuk barah rahim.

3. Sakit semasa hubungan seksual

Tanda barah rahim yang seterusnya adalah kemunculan kesakitan semasa hubungan seksual. Biasanya rasa sakit ini akan disusuli dengan pendarahan selepas hubungan seksual.

4. Sakit pelvis

Kesakitan panggul juga boleh menjadi gejala barah rahim. Sakit panggul yang merupakan tanda barah rahim biasanya disertai dengan munculnya rasa sakit di perut di bawah pusar. Kesakitan yang dirasakan dapat muncul secara berterusan atau datang dan pergi.

5. Sakit ketika membuang air kecil

Walaupun ini jarang berlaku, rasa sakit ketika membuang air kecil juga boleh menjadi tanda barah rahim. Kesakitan ini boleh timbul kerana pertumbuhan sel barah yang menekan pada pundi kencing dan saluran kencing.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, perkara lain yang boleh menjadi tanda barah rahim adalah kehilangan selera makan, penurunan berat badan secara tiba-tiba, keletihan untuk sebab yang tidak diketahui, sakit belakang, sakit kaki, hingga bengkak di kaki.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda barah rahim yang dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan beberapa ujian, termasuk Pap smear, untuk mengesahkannya.

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan pertumbuhan sel barah di rahim, doktor akan memberikan rawatan mengikut tahap barah rahim dan keadaan umum anda.