Ini adalah tanda-tanda luka bernanah berbahaya dan rawatannya

Luka yang tidak dirawat dengan baik boleh menjadi dijangkiti dan membengkak. Luka bernanah tidak boleh dibiarkan berlarutan kerana tanpa perawatan yang tepat, luka bernanah boleh berbahaya dan menyebabkan komplikasi serius.

Luka purulen biasanya terjadi pada luka yang meradang akibat jangkitan bakteria Staphylococcus aureus atauStreptococcus pyogenes. Luka purulen dicirikan oleh pelepasan kuning, putih kekuningan atau kekuningan-kuning.

Keadaan Luka yang Mudah Terkena Nanah

Sebenarnya, luka terbuka boleh menjadi luka lebam jika dijangkiti bakteria atau kulat. Ambil luka pembedahan misalnya. Walaupun dibentuk dengan prosedur steril, luka ini dapat menjadi pucat jika tidak dibersihkan, terutama jika luka tersebut memiliki sayatan yang dalam.

Selain itu, luka yang disebabkan oleh benda asing, terutama benda asing yang kotor dan serpihan benda asing tidak dibersihkan dengan betul juga terdedah kepada luka yang meriah.

Seseorang yang mengalami trauma berulang pada luka yang belum sembuh juga cenderung mengalami luka yang meriah. Bukan hanya itu, seseorang yang menderita penyakit tertentu seperti diabetes, barah, dan penyakit ginjal terdedah kepada luka-luka bernanah ketika mereka cedera.

Begitu juga, orang yang berumur lebih dari 65 tahun, merokok, gemuk, atau mengambil ubat kortikosteroid. Sebabnya adalah bahawa proses penyembuhan luka pada orang-orang ini cenderung memakan waktu lebih lama, sehingga luka menjadi rentan terhadap jangkitan dan kembung.

Tanda-tanda Luka Purulen Berbahaya

Luka bernanah berlaku kerana jangkitan pada luka. Keadaan ini umumnya dicirikan oleh rasa sakit, bengkak dan kehangatan pada luka ketika disentuh. Dalam kes luka purulen yang lebih serius, beberapa gejala atau tanda berikut mungkin muncul:

  • Rasa kebas pada kulit di sekitar luka yang meriah
  • Darah mengalir dari luka
  • Kesakitan teruk di bahagian luka
  • Anggota badan yang terkena luka tidak dapat digerakkan
  • Bahagian dalam luka berwarna merah terang atau gelap
  • Bengkak lebih dari 5 hari
  • Luka berbau busuk
  • Saiz luka meningkat
  • Demam panas

Sekiranya luka lebam tidak sembuh dan anda mengalami simptom di atas, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan memberikan rawatan mengikut keadaan kesihatan anda dan tahap luka yang teruk yang anda alami.

Rawatan Luka Purulen

Sekiranya luka lebam yang anda alami kecil atau belum parah, ada rawatan mudah yang boleh anda gunakan di rumah. Ini caranya:

1. Kompres luka dengan kompres suam

Kompres luka dengan kain lembut yang direndam dalam air suam. Lakukan setiap 6 jam, sekurang-kurangnya 30 minit. Memampatkan luka yang meriah dengan kompres hangat dapat membantu proses pengeringan luka.

2. Pastikan luka kering

Pastikan luka anda kering. Anda mungkin perlu menutup luka dengan pembalut yang bersih semasa mandi agar luka tidak basah. Anda juga boleh menukar pembalut lebih kerap sehingga nanah dan bakteria di dalamnya tidak menumpuk.

3. Sapukan salap antibiotik

Untuk membantu proses penyembuhan luka bernanah, anda boleh menggunakan salap antibiotik yang dijual di farmasi. Gunakan mengikut arahan pada pembungkusan.

4. Jangan memaksa keluar

Mengeluarkan nanah secara paksa tanpa peraturan yang betul hanya akan menjadikan luka lebih teruk dan lebih dalam. Jadi, elakkan memicit luka.

Sekiranya kaedah di atas telah dilakukan tetapi luka kembung tidak membaik, berjumpa doktor. Doktor biasanya akan menetapkan antibiotik yang diambil untuk mencegah penyebaran jangkitan pada luka yang berpenyakit.

Bagi luka purulen yang dalam dan meluas, doktor boleh melakukan pembedahan kecil untuk mengeluarkan nanah. Di samping itu, doktor juga akan menetapkan ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen, untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak yang mungkin dialami.

Luka bernanah mesti dirawat dengan baik sehingga luka dapat kering dan sembuh dengan cepat, sehingga Anda menghindari risiko komplikasi. Sekiranya anda menderita keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes atau hamil, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami luka yang meriah.