Fakta O Jenis Darah Menarik untuk Tahu

Adakah anda tahu bahawa golongan darah O adalah jenis darah yang paling biasa? Bukan itu sahaja. Terdapat banyak fakta menarik mengenai golongan darah O.

Jenis darah seseorang ditentukan berdasarkan jenis antigen pada sel darah merah. Pembahagian kumpulan darah ini dikelompokkan kepada empat jenis, iaitu A, B, AB, dan O.

Selain itu, jenis darah juga dikelaskan berdasarkan faktor rhesus (Rh). Sekiranya terdapat faktor Rh dalam darah seseorang, itu bermakna dia dikatakan positif rhesus. Sebaliknya, jika seseorang tidak mempunyai faktor Rh dalam sel darah merahnya, dia dikatakan negatif rhesus.

Fakta Mengenai Jenis Darah O

Dari empat jenis darah, O adalah jenis darah yang paling biasa di dunia. Sebagai tambahan kepada fakta-fakta ini, fakta-fakta berikut mengenai golongan darah O juga menarik untuk diketahui:

1. Mereka yang mempunyai darah jenis O adalah penderma sejagat

Tidak seperti golongan darah A, B, dan AB yang mempunyai antigen, darah jenis O adalah satu-satunya jenis kumpulan darah yang tidak mempunyai antigen. Ini menjadikan golongan darah O kurang berisiko menyebabkan reaksi transfusi darah.

Oleh itu, seseorang yang mempunyai jenis O negatif boleh menderma darah ke semua jenis darah. Ini menjadikan golongan darah O digelar penderma darah sejagat.

2. Jenis darah O kebanyakannya disimpan di bank darah

Hampir semua bank darah dan hospital di seluruh dunia meminta lebih banyak bekalan darah jenis O (terutamanya golongan darah O rhesus negatif) untuk disimpan lebih banyak.

Ini kerana darah jenis O dianggap berisiko lebih rendah menyebabkan reaksi transfusi, sehingga dapat digunakan kapan saja oleh pesakit yang memerlukan transfusi darah kecemasan.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa pemilik jenis darah lain perlu berkecil hati. Setiap titisan darah yang didermakan, tanpa mengira jenis darah, memiliki peranan besar dalam menyelamatkan nyawa seseorang.

3. Wanita dengan golongan darah O dianggap lebih berisiko mengalami masalah kesuburan

Andaian ini masih menjadi perbahasan kontroversi. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa rata-rata wanita dengan golongan darah O mempunyai lebih banyak hormon FSH daripada wanita dengan golongan darah lain.

Tahap FSH yang tinggi ini dapat menyebabkan jumlah simpanan telur di rahim menurun, sehingga berisiko mengalami kesukaran untuk hamil. Sementara itu, ada juga kajian lain yang membantah anggapan ini dan tidak menemukan kaitan antara risiko masalah kesuburan dengan golongan darah O atau jenis darah yang lain.

Sekiranya anda seorang wanita dengan golongan darah O, tidak perlu terlalu risau. Keadaan kesuburan tidak hanya ditentukan oleh jenis darah, Macam mana boleh jadi. Ada sejumlah faktor lain yang juga mempengaruhi, mulai dari gaya hidup, usia, diet, keturunan atau faktor genetik, kesan sampingan ubat, hingga kondisi perubatan tertentu.

Untuk menjaga kesihatan dan kesuburan badan, anda masih perlu menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, tidak merokok dan minum minuman beralkohol, dan mengamalkan seks yang selamat.

4. Keberkesanan diet khas untuk golongan darah O

Diet jenis darah adalah pola pemakanan yang disesuaikan dengan jenis darah seseorang. Kaedah diet ini menasihati mereka yang mempunyai golongan darah O untuk makan makanan yang tinggi protein dan rendah karbohidrat, seperti daging tanpa lemak, ikan, sayur-sayuran, buah-buahan, dan minyak zaitun.

Walaupun cukup banyak diikuti oleh beberapa orang, kenyataannya adalah bahawa sehingga kini keberkesanan diet golongan darah O belum terbukti lebih sihat dan lebih baik daripada jenis diet lain. Oleh itu, tidak kira apa jenis darah yang anda ada, anda tetap dinasihatkan untuk makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang.

5. Pilihan senaman bagi pemilik golongan darah O

Selain menu diet, ada jenis latihan yang disarankan untuk pemilik golongan darah O. Jenis darah ini lebih sesuai untuk melakukan sukan dengan pergerakan intensiti tinggi, seperti joging, berenang, berbasikal, zumba, atau lompat tali.

Namun, bukan hanya untuk pemilik golongan darah O, orang dari golongan darah lain juga akan mendapat faedah bersenam yang baik untuk kesihatan. Kuncinya adalah latihan yang perlu dilakukan secara teratur dan teratur.

sekarangBerikut adalah lima fakta mengenai golongan darah O yang menarik untuk diketahui. Namun, anda perlu ingat, beberapa fakta jenis darah O di atas masih perlu dibuktikan lebih lanjut. Oleh itu, jika ragu-ragu, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.