Ketahui Fungsi Otak Kiri dan Otak Kanan

Otak adalah salah satu organ penting dalam tubuh manusia. Otak terbahagi kepada dua sisi, iaitu otak kiri dan otak kanan. Setiap bahagian otak mempunyai peranan dan fungsi tersendiri dalam mengawal semua bahagian tubuh manusia.

Otak kiri dan otak kanan memainkan peranan penting dalam mengatur semua fungsi tubuh untuk menjalankan aktiviti harian.

Satu kajian menunjukkan bahawa otak kiri lebih banyak digunakan untuk proses berfikir secara analitis, verbal, dan selaras. Sementara itu, otak kanan digunakan untuk berfikir secara visual, intuitif, dan kreatif.

Mengenal Fungsi Otak Kiri dan Otak Kanan Lebih Mendalam

Berdasarkan perbezaan fungsi otak kiri dan otak kanan, terdapat teori yang menyatakan bahawa seseorang mempunyai kecenderungan untuk menggunakan satu bahagian otaknya lebih banyak. Penguasaan satu bahagian otak kemudian akan mempengaruhi keperibadian dan kemampuan seseorang.

Perbezaan antara dominasi otak kiri dan otak kanan dapat dilihat dari kemampuan dan cara berfikir. Berikut adalah perbezaannya:

otak kiri

Otak kiri dianggap lebih baik dalam melakukan tugas yang melibatkan logik, bahasa, dan pemikiran analitis. Orang dominan otak kiri digambarkan sebagai lebih mahir dalam bidang berikut:

 • Bahasa, seperti menulis dan membaca
 • Matematik
 • Pemikiran kritis dan logik
 • Analisis
 • Pemikiran berdasarkan fakta

otak kanan

Otak kanan dianggap lebih baik untuk melakukan perkara yang berkaitan dengan kreativiti. Orang dominan otak kanan digambarkan sebagai lebih mahir dalam perkara, seperti:

 • Seni
 • Muzik
 • Visual atau gambar
 • Pemikiran intuitif
 • Petunjuk bukan lisan
 • Khayalan

Adakah benar bahawa setiap manusia mempunyai bahagian otak yang lebih dominan?

Terdapat banyak pendapat mengenai teori otak kanan dan otak kiri dan pengaruhnya terhadap bidang pekerjaan manusia.

Teorinya menyatakan bahawa otak kiri dan kanan otak mengawal cara berfikir yang berbeza. Kedua-duanya dapat menentukan ciri, keperibadian, dan bahkan pekerjaan yang tepat untuk setiap orang.

Walau bagaimanapun, hasil imbasan MRI tidak menunjukkan bahagian otak yang menguasai atau mempengaruhi keperibadian seseorang lebih banyak daripada bahagian otak yang lain.

Penyelidikan yang ada juga tidak menemui bukti kukuh untuk menyokong teori dominan otak kanan atau otak kiri. Kedua-dua belah otak saling terhubung dan semasa menjalankan fungsinya, otak kanan dan kiri saling berkoordinasi. Ini dapat dilihat dari kemampuan orang yang dapat menggunakan kedua tangan dengan lancar atau ambidextrous.

Kajian itu mengesahkan bahawa setiap bahagian otak dapat lebih aktif ketika melakukan sesuatu. Sebagai contoh, otak kanan ditugaskan untuk fokus pada petunjuk berikut, sementara otak kiri berperanan dalam menjalankan fungsi bahasa. Namun, ini tidak bermaksud bahawa satu sisi otak lebih dominan dan mempengaruhi keperibadian manusia.

Otak kiri dan otak kanan kedua-duanya berperanan aktif dan penting bagi manusia dalam menjalankan aktiviti mereka. Oleh itu, lebih baik memaksimumkan fungsi kedua otak secara sinergis daripada memisahkan fungsinya secara berasingan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai perbezaan fungsi otak kiri dan otak kanan atau merasakan bahawa anda mengalami aduan yang berkaitan dengan fungsi otak, anda boleh berjumpa doktor.