Ketahui 7 Khasiat Pepaya untuk Kesihatan Tubuh

Manfaat betik adalah berkat kandungan khasiatnya yang memberikan banyak manfaat untuk tubuh, dari menjaga kulit yang sihat hingga jantung. Selain itu, banyak faedah betik lain yang dapat diperoleh dengan memakan buah ini dengan kerap.

Salah satu cara untuk menjaga tubuh yang sihat adalah dengan memakan makanan yang kaya dengan nutrien, seperti buah-buahan, dan pepaya adalah buah yang sangat biasa dimakan oleh masyarakat Indonesia.

Buah betik mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh, seperti:

  • Vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K
  • Serat
  • Kalsium
  • Potasium
  • Folat
  • Magnesium

Selain pelbagai vitamin dan mineral di atas, betik juga mengandungi pelbagai antioksidan, seperti likopen.

Pelbagai Khasiat Pepaya

Sebilangan orang mungkin tahu betik hanya sebagai buah yang dapat memudahkan pencernaan. Sebenarnya, terdapat pelbagai faedah lain dari buah betik dan baik untuk kesihatan tubuh, termasuk:

1. Menjaga kesihatan mata

Buah betik diketahui mengandungi vitamin A yang baik untuk mata. Selain itu, kandungan vitamin A dalam buah ini juga dapat mengurangi risiko masalah penglihatan yang berkaitan dengan penuaan, seperti degenerasi makula.

2. Menjaga rambut dan kuku yang sihat

Pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung dalam betik dipercayai dapat meningkatkan pertumbuhan rambut dan kuku. Buah ini dengan daging oren bahkan boleh diproses menjadi topeng rambut untuk menyuburkan dan menebal rambut.

3. Memulihkan kulit yang terbakar sinar matahari

Pepaya mengandungi antioksidan yang disebut lycopene. Satu kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang mengandungi lycopene dapat mengekalkan kesihatan kulit.

Ini kerana lycopene dapat mengatasi kerosakan sel akibat pendedahan cahaya matahari dan mengurangkan kemerahan kulit akibat terbakar sinar matahari.

4. Melancarkan pencernaan

Manfaat betik yang satu ini pastinya tidak asing. Ini kerana pepaya tinggi serat dan enzim papain yang menjadikan protein lebih mudah dicerna. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan betik secara berkala diketahui dapat menghilangkan sembelit dan perut kembung.

5. Menjaga kesihatan jantung

Kandungan vitamin C dan lycopene dalam betik, menjadikan buah ini sebagai salah satu makanan yang baik untuk mengurangkan risiko penyakit jantung. Selain itu, kandungan antioksidan dalam betik juga dapat meningkatkan pengaruh kolesterol baik (HDL) dalam tubuh.

6. Mengekalkan kulit yang sihat

Pelbagai nutrien dalam betik mampu menjaga kesihatan kulit dan kelihatan muda. Contohnya, enzim papain yang dapat melembutkan kulit dan vitamin A dan C yang mengurangkan kedutan dan memudarkan bintik-bintik gelap.

Bukan hanya itu, kandungan vitamin C juga berfungsi untuk membantu tubuh menghasilkan kolagen yang dapat mengurangkan kedutan pada kulit.

7. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kaya dengan vitamin A, vitamin C, dan vitamin E, pepaya adalah salah satu buah yang dapat meningkatkan sistem imun. Oleh itu, anda akan mengelakkan penyakit berjangkit, seperti selsema dan selesema.

Selain beberapa manfaat di atas, buah betik juga dapat mengurangkan risiko terkena barah. Ini berkat kandungan antioksidan lycopene yang mampu menangkal radikal bebas penyebab barah.

Bukan hanya buahnya, daun dari pepaya juga baik untuk dimakan, terutama jika anda menderita demam denggi. Daun betik dipercayai dapat meningkatkan platelet lebih cepat. Walau bagaimanapun, faedah betik yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Untuk mendapatkan pelbagai khasiat betik untuk kesihatan tubuh, konsumsi buah ini dengan kerap, misalnya sebagai makanan ringan atau pencuci mulut selepas makan. Walau bagaimanapun, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda mempunyai penyakit tertentu yang membatasi pilihan makanan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found