Manfaatkan berjemur pada waktu pagi untuk kesihatan kulit

Pagi adalah waktu terbaik untuk berjemur di bawah sinar matahari. Pada masa ini, matahari masih tidak panas sehingga anda boleh lelakibolehbetulfaedah kesihatan percuma pengalaman.

Sinar matahari pagi menghasilkan sinar UV (ultraviolet) yang menyentuh permukaan kulit untuk diubah oleh tubuh menjadi vitamin D. Vitamin D diperlukan untuk menjalankan fungsi metabolisme kalsium, imuniti badan, dan memancarkan kerja otot dengan saraf. Oleh itu, disarankan agar anda berjemur selama 15 minit pada waktu yang tepat, iaitu sebelum pukul 10:00 sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali seminggu.

Kebaikan Pendedahan Matahari untuk Kulit

Tubuh manusia tidak dapat menghasilkan vitamin D dengan sendirinya. Lebih-lebih lagi, kandungan vitamin D cukup terhad hanya dari jenis makanan tertentu. Penyelesaian yang mudah dan praktikal dalam pengambilan vitamin D yang mencukupi adalah memanfaatkan pendedahan cahaya matahari pada waktu pagi.

Pengambilan vitamin D yang mencukupi untuk tubuh dapat mengelakkan tubuh dari rheumatoid arthritis, tuberkulosis, multiple sclerosis, diabetes tipe 1 dan osteomalacia. Kekurangan vitamin D pada kanak-kanak boleh menyebabkan riket. Berjemur di bawah sinar matahari pagi juga dipercayai dapat mengurangkan risiko jangkitan virus Corona, walaupun ini masih memerlukan bukti lebih lanjut.

Di samping itu, cahaya matahari memainkan peranan penting dalam menjaga dan menjaga kesihatan kulit. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa pendedahan cahaya matahari dapat merawat sejumlah keadaan kulit. Sejumlah doktor juga mengesyorkan sinaran UV untuk merawat jerawat, eksim, penyakit kuning, dan psoriasis. Walau bagaimanapun, terapi sinaran UV mungkin tidak berfungsi untuk semua penghidap. Rujuk perkara ini dengan pakar dermatologi yang berkenaan.

Namun, anda harus mengelakkan berjemur dari jam 10:00 hingga 16:00 kerana boleh menyebabkan kerosakan kulit dan meningkatkan risiko barah kulit. Untuk perlindungan, pakai topi, lengan panjang, seluar panjang dan cermin mata tahan UV yang meminimumkan pendedahan kulit kepada cahaya matahari. Dianjurkan juga untuk menggunakan payung atau berlindung di bawah bumbung ketika terik matahari.

Petua berjemur di bawah sinar matahari

Di samping itu, lindungi kulit anda dari kesan buruk dari sinar matahari dengan menggunakan produk pelindung matahari. Salah satunya adalah dengan menggunakan produk losyen yang mengandungi faktor perlindungan cahaya matahari / SPF. SPF memberitahu pengguna berapa lama kulit boleh terkena sinar UV sebelum terbakar berbanding tidak menggunakan losyen SPF. Sebagai contoh, jika memerlukan 150 minit untuk kulit membakar menggunakan losyen SPF, dan hanya 10 minit tanpa losyen SPF, maka SPF losyen adalah 150: 10 = 15 minit. Losyen akan memberikan perlindungan sinar matahari sebanyak 97 peratus pada SPF 24, dan perlindungan 98 peratus pada SPF 50 ke atas.

SPF lotion juga disyorkan untuk digunakan semasa menggunakan body whitening lotion. Sebaiknya berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum menggunakan hand Whitening. Inilah petua yang boleh menjadikan anda lebih selesa dan selamat berjemur di bawah sinar matahari.

  • Gunakan losyen kulit pelindung matahari yang mengandungi sekurang-kurangnya SPF 24 atau lebih tinggi.
  • Sapukan losyen SPF antara 20-30 minit sebelum keluar dari rumah. Ini dilakukan agar kulit mempunyai masa yang cukup untuk menyerap losyen dan berfungsi dengan berkesan.
  • Perhatikan tarikh luput produk losyen agar sifatnya tetap berkesan dan terjamin.
  • Simpan losyen SPF di tempat yang sejuk jauh dari cahaya matahari langsung.
  • Perlu diingat, SPF lotion hanya mampu melindungi kulit dari panas terik sebentar. Dengan kata lain, jangan lupa memohon semula losyen selepas beberapa jam jika anda masih di luar. Dianjurkan untuk mengulangi penggunaan losyen yang mengandungi SPF setiap dua jam, setelah berenang, menggunakan tuala dan berkeringat dengan banyak.

Tidak hanya sihat, sinar matahari pagi dipercayai dapat memberikan rasa bahagia. Ini disebabkan oleh lebih banyak pengeluaran hormon kebahagiaan yang disebut serotonin. Oleh itu, jangan takut lagi dengan matahari dan manfaatkan senaman di luar pada waktu pagi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found