Seperti inilah proses pendengaran di telinga manusia

Suara yang anda dengar selama ini bukan hanya berlaku, tetapi ada proses yang membolehkan anda mendengar. Proses pendengaran berlaku apabila suara ditangkap oleh telinga luar, kemudian dihantar ke bahagian telinga yang lain.

Telinga mempunyai tiga bahagian utama, iaitu bahagian luar, tengah, dan dalaman. Dalam proses mendengar, ketiga-tiga bahagian ini akan berfungsi secara berterusan. Semua bahagian ini mesti berada dalam keadaan ideal, supaya suaranya dapat diproses dengan baik.

Selain itu, di telinga juga terdapat tiub eustachian yang berfungsi untuk menjaga tekanan udara sehingga suara dapat disampaikan dengan tepat ke telinga.

Bahagian Penyokong Proses Mendengar

Untuk memahami proses pendengaran, anda perlu terlebih dahulu mengetahui bahagian telinga, iaitu:

Telinga luar

Telinga luar bertindak seperti corong untuk mengumpulkan gelombang bunyi dan menyalurkannya ke gendang telinga. Telinga luar terdiri daripada dua bahagian, iaitu auricle (pinna) dan saluran telinga.

telinga tengah

Telinga tengah berfungsi untuk memindahkan getaran suara dari gendang telinga ke telinga dalam. Ada tiga osikel yang membentuk telinga tengah dan berfungsi untuk mengirimkan getaran suara, yaitu: malleus, termasuk, dan stape.

bahagian dalam telinga

Telinga dalaman berfungsi untuk menghantar suara ke sistem saraf pusat (otak) dan membantu keseimbangan. Terdapat beberapa bahagian ke telinga dalam, dua di antaranya adalah koklea dan organ korti.

Bahagian telinga ini saling berkaitan dan bekerjasama untuk memastikan proses pendengaran berjalan dengan sempurna.

Memahami Proses Mendengar

Proses pendengaran dimulakan dengan suara yang berada di sekitar, dalam bentuk getaran atau gelombang, yang ditangkap oleh telinga luar. Kemudian getaran dihantar ke saluran telinga sehingga memberi tekanan atau pukulan pada gendang telinga (membran timpani). Apabila gegendang telinga bergetar, getaran dihantar ke ossikel.

Ossikel menguatkan getaran ini dan memancarkannya ke telinga dalam. Apabila sampai ke telinga dalam, getaran diubah menjadi impuls elektrik dan dihantar ke saraf pendengaran di otak. Otak kemudian akan menerjemahkan impuls ini sebagai suara.

Perlu diingat bahawa telinga tidak hanya berfungsi sebagai organ utama deria pendengaran, tetapi juga berperanan menjaga keseimbangan tubuh. Fungsi-fungsi ini secara khusus disokong oleh kerjasama dengan organ lain.

Beberapa organ yang saling berkaitan dalam menjaga fungsi keseimbangan badan adalah:

  • Bahagian dalam telinga.
  • Pelbagai reseptor badan, seperti kulit, sendi, dan otot.
  • Mata.

Organ-organ ini akan menerima maklumat mengenai kedudukan badan, dan menghantarnya ke otak untuk diproses. Dengan cara itu, otak dapat mengatur arah pergerakan kepala dan badan untuk menyesuaikan diri.

Dengan memahami proses pendengaran, diharapkan anda lebih berhati-hati dalam menjaga kesihatan dan kebersihan organ pendengaran, baik yang terlihat dari luar atau tidak.

Sekiranya terdapat keluhan di telinga anda, seperti berdering di telinga, berkurangnya kemampuan untuk mendengar (mis. Pekak, seperti pekak konduktif), atau sakit di telinga, segera berjumpa doktor ENT sehingga mereka dapat dirawat sebelum keadaannya bertambah. lebih teruk lagi. Untuk membantu gangguan pendengaran, doktor anda mungkin mencadangkan penggunaan alat bantu pendengaran atau penempatan implan koklea.