Ini adalah senarai sayur-sayuran untuk penghidap gout yang boleh dimakan

Menjaga diet adalah salah satu cara untuk merawat gout, termasuk pengambilan sayur-sayuran. Terdapat beberapa jenis sayur-sayuran untuk penghidap gout yang baik untuk dimakan untuk mengatasi keluhan yang timbul. Ayuh, ketahui jenis sayuran yang disebut dalam artikel berikut.

Tahap asid urik yang tinggi dalam badan boleh menyebabkan pembentukan kristal pada sendi. Gejala gout biasanya muncul secara tiba-tiba dalam bentuk sakit tajam dan kadang-kadang terasa sangat berat. Sekiranya tahap asid urik yang tinggi ini tidak dirawat, ia boleh menyebabkan pembentukan batu ginjal.

Sayur-sayuran untuk Pesakit Gout

Sekiranya anda menghidap gout, anda perlu lebih berhati-hati dalam memilih makanan atau minuman yang anda makan. Jika tidak, kesakitan yang anda rasakan mungkin bertambah teruk. Pengambilan ubat untuk merawat gout adalah langkah yang tepat untuk menurunkan kadar asid urik dan merawat kesakitan.

Walau bagaimanapun, menjaga diet yang sihat juga penting untuk mengurangkan serangan dan mengurangkan keparahan gout yang mungkin anda alami.

Berikut adalah senarai sayur-sayuran yang disyorkan untuk penghidap gout:

1. Ubi Keledek

Sayuran akar seperti ubi jalar dan wortel mengandungi jumlah purin paling rendah. Purin adalah bahan yang akan dicerna menjadi asid urik dalam badan. Oleh itu, ubi jalar dan wortel dimasukkan ke dalam sayur-sayuran yang selamat untuk dimakan oleh penghidap gout.

2. Terung dan tomato

Selain wortel, terung dan tomato juga merupakan sayuran rendah purin yang selamat untuk dimakan oleh penghidap gout. Tidak hanya rendah purin, terung dan tomato juga kaya dengan vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh.

3. Brokoli

Kandungan vitamin C dalam sayuran hijau, seperti brokoli, juga dapat menurunkan kadar asam urat sehingga baik dan aman untuk dimakan oleh penderita gout.

4. Kentang

Kentang rendah purin dan kaya dengan vitamin C, yang dapat mengurangkan kadar asid urik dalam badan.

5. Kacang

Pesakit dengan gout umumnya disarankan untuk menjauhi protein hewani. Untuk mengekalkan pengambilan protein dalam badan, pengambilan kacang boleh menjadi penyelesaiannya. Ini kerana kacang adalah sejenis makanan yang mengandungi protein tinggi.

6. Bayam

Bayam adalah salah satu jenis sayur-sayuran yang mengandungi purin. Namun, menurut penyelidikan, purin yang berasal dari sayur-sayuran selamat untuk dimakan bagi mereka yang menderita gout.

7. Cendawan

Cendawan kaya dengan serat dan rendah kalori. Sama seperti bayam, cendawan juga merupakan sayur yang baik untuk penghidap gout.

Makanan atau Minuman Yang Harus Anda Elakkan

Diet yang baik dan sesuai untuk penghidap gout dapat mengurangkan gejala dan mencegah gout berulang. Terdapat beberapa makanan dan minuman yang harus dielakkan oleh penghidap gout, termasuk:

 • Minuman beralkohol
 • daging merah
 • Daging jeroan
 • Makanan Laut (makanan laut)
 • Produk makanan yang tinggi fruktosa, seperti minuman ringan, jus, ais krim, gula-gula, dan makanan segera
 • Roti
 • Oatmeal

Petua Meminimumkan Penyakit Gout

Selain menjalani rawatan biasa dan makan sayur-sayuran untuk penghidap gout, ada beberapa cara lain untuk mencegah atau meminimumkan serangan gout, termasuk:

 • Bersenam secara berkala
 • Minum air secukupnya
 • Jauhi minuman yang terlalu manis
 • Elakkan minuman beralkohol
 • Hadkan pengambilan daging dan makanan laut
 • Memenuhi keperluan protein anda dengan mengambil susu rendah lemak, yogurt, keju, dan susu
 • Mengekalkan berat badan yang ideal, kerana berat badan berlebihan dapat meningkatkan tekanan pada sendi, menyebabkan rasa sakit

Sekiranya anda mengalami gout, penting bagi anda untuk segera berjumpa doktor dan menjalani rawatan serta mengubah corak dan gaya hidup untuk menjadi lebih sihat. Langkah ini diambil untuk mengatasi gejala yang muncul dan mencegah risiko kambuh gout.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found