Memahami Fenomena Sindrom Stockholm

Sindrom Stockholm atau sindrom Stockholm adalah gangguan psikologi pada mangsa tebusan yang membuat mereka merasa simpati atau bahkan kasih sayang kepada pelaku. Bagaimana itu boleh berlaku? Mari cari jawapannya dalam artikel berikut.

Sindrom Stockholm diperkenalkan oleh ahli kriminologi, Nils Bejerot, berdasarkan kes rompakan bank tahun 1973 di Stockholm, Sweden. Dalam kes ini, tebusan sebenarnya menjalin ikatan emosi dengan pelaku walaupun mereka telah ditawan selama 6 hari.

Para tebusan malah enggan memberi keterangan di mahkamah dan sebaliknya mengumpulkan dana bantuan undang-undang untuk membela pelaku.

Faktor yang mendasari Kemunculannya Sindrom Stockholm

Dalam pengambilan tebusan, tebusan secara amnya akan merasa benci dan takut kerana pelaku atau penculik sering bersikap kasar dan kejam. Walau bagaimanapun, dalam kes Sindrom Stockholm, sebaliknya berlaku. Bahkan mangsa merasa simpati terhadap pelakunya.

Terdapat beberapa faktor yang mendasari kemunculan Sindrom Stockholm, termasuk:

 • Pengambil tebusan dan mangsa berada di bilik yang sama dan di bawah tekanan yang sama.
 • Keadaan tebusan berlangsung cukup lama, bahkan beberapa hari.
 • Pengambil tebusan menunjukkan kebaikan kepada para tebusan atau sekurang-kurangnya menahan diri dari menyakiti mereka.

Ahli psikologi mengesyaki bahawa jika Sindrom Stockholm adalah cara bagi mangsa untuk mengatasi tekanan atau trauma berlebihan yang disebabkan oleh penyanderaan.

Menyedari Gejala Sindrom Stockholm

Seperti sindrom lain, Sindrom Stockholm juga terdiri daripada sekumpulan gejala. Gejala ini umumnya serupa dengan gejala gangguan tekanan pasca trauma atau PTSD. Gejala yang muncul termasuk:

 • Mudah terkejut
 • Gementar
 • Mimpi ngeri
 • Kesukaran tidur atau insomnia
 • Terdapat perasaan seperti anda tidak dalam kenyataan
 • Sukar menumpukan perhatian
 • Sentiasa ingat trauma (Imbas kembali)
 • Tidak lagi menikmati pengalaman yang menyeronokkan sebelumnya

Walau bagaimanapun, selain pelbagai gejala ini, seseorang yang mengalami Sindrom Stockholm juga akan menunjukkan simptom-simptom lain dalam bentuk perasaan negatif terhadap keluarga dan rakan-rakan yang berusaha menyelamatkannya dan sentiasa menyokong semua yang dilakukan oleh tebusan.

Cara Merawat Sindrom Stockholm

Tidak ada rawatan khusus untuk pesakit Sindrom Stockholm. Walau bagaimanapun, psikiatri akan menggunakan corak mengatasi situasi traumatik seperti yang berlaku di PTSD.

Sebilangan orang dengan sindrom Stockholm juga akan diberi ubat-ubatan yang biasa digunakan oleh penghidap PTSD untuk mengatasi kegelisahan mereka.

Di samping itu, terapi berkumpulan juga merupakan kaedah yang sering digunakan dalam menangani Sindrom Stockholm. Penderita akan belajar mengawal emosi mereka dan menjalin hubungan baru dengan orang lain yang mengalami situasi serupa.

Terdapat juga terapi keluarga untuk mangsa Sindrom Stockholm untuk dapat membincangkan perasaan dan kebimbangan mereka secara terbuka. Dengan cara ini, keluarga dapat mengetahui cara yang lebih baik untuk menolong orang yang menghidap sindrom tersebut.

Sindrom Stockholm adalah keadaan yang tidak biasa yang sering dirasakan oleh mangsa penculikan. Sekiranya anda atau keluarga dan saudara anda mempunyai simptom Sindrom Stockholm, segera berjumpa dengan pakar psikiatri supaya rawatan yang sesuai dapat dilakukan dengan segera.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found